Το «παιχνίδι» Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στην οποία κυριάρχησαν η ένταξη της Σουηδίας στην Συμμαχία και οι ευρωτουρκικές σχέσεις , αναφέρεται ο Steven A. Cook, σε άρθρο του στο Foreignpolicy.com
” Παρά την πολιτική σύγκρουση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ήταν εξαιρετικά συνεπής στους στόχους του στην εξωτερική πολιτική”, αναφέρει και προσθέτει ότι, πριν από τη Σύνοδο, ο Τούρκος ηγέτης είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Άγκυρα χρειαζόταν μια δήλωση υποστήριξης από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την μακρόχρονη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν στηρίξει το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία. Λίγο μετά την άφιξή τους στο Βίλνιους, οι Τούρκοι εξέπληξαν τους πάντες ξανά, όταν υπέγραψαν συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος και ο Ερντογάν είχαν συναντηθεί και «εξερεύνησαν ευκαιρίες» για να επαναφέρουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο προσκήνιο και να αναζωογονήσουν τις σχέσεις τους.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν τελείωσε, σημειώνει ο Steven A. Cook και επισημαίνει: “Σχεδόν μόλις ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας φάνηκε να απομακρύνεται από την ένταξη της Σουηδίας, υποδηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν είχε στην πραγματικότητα συμφωνήσει με αυτό, που όλοι πίστευαν ότι είχε. Ανεξάρτητα από αυτό, η Σουηδική ένταξη θα πρέπει να περιμένει μέχρι να συγκληθεί η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο”.
What Are Erdogan’s Foreign-Policy Goals for Turkey? (foreignpolicy.com)
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους