49 χρόνια από τον μαύρο Ιούλιο
Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Στις 20 Ιουλίου του 1974, στις 5:30 το πρωί, άρχισε η απόβαση τουρκικών στρατευμάτων στην παραλία «Πέντε Μίλι» της Κερύνειας, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση από θάλασσα και αέρα. Ακολούθησε στα μέσα Αυγούστου ο δεύτερος γύρος της εισβολής.
Περίπου το 40% της Κύπρου είναι εδώ και 49 χρόνια υπό τουρκική κατοχή. Η αδιαφορία και η υποκρισία της διεθνούς κοινότητας μεγίστη. Ζητά συνεχώς υποχωρήσεις από το θύμα και ουδεμία από τον θύτη!
Παρά την προδοσία εθνοφρουροί και στελέχη της ΕΛΔΥΚ υπερασπίστηκαν γενναία την Κύπρο. Ακόμη μέχρι σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη εκατοντάδων πεσόντων, που αρχικά δηλώθηκαν ως αγνοούμενα πρόσωπα.
Αναφορικά με την ΕΛΔΥΚ οι άνδρες της αντιστάθηκαν γενναία:Α) στο αεροδρόμιο Λευκωσίας , το οποίο δεν μπόρεσαν να καταλάβουν Οι Τούρκοι. Ωστόσο , η αντίσταση της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ αποδείχθηκε μάταιη. Το ΓΕΕΦ αποφάσισε να παραδοθεί το αεροδρόμιο στον ΟΗΕ, Β) στην υπεράσπιση του στρατοπέδου στον Γερόλακκο (14 – 16 Αυγούστου), το οποίο είναι ορατό από το ύψωμα του φυλακίου Κολοκασίδη.
Υπήρξε μια τιτάνια προσπάθεια 318 αξιωματικών υπαξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ να κρατήσουν το στρατόπεδο τους , ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 6,900 Τούρκους, που υποστηρίζονταν από πυροβλικό και αεροπορία .
Η «μάχη της ΕΛΔΥΚ», στις 14-16 Αυγούστου, μια από τις πιο επικές μάχες στην ιστορία του ελληνικού στρατού, κράτησε περίπου 60 ώρες. Οι συγγενείς των ηρωϊκώς πεσόντων για την Κύπρο ΕΛΔΥΚΑΡΙΩΝ , αλλά και πολεμιστές που επέζησαν , τελούν κάθε χρόνο τρισάγιο στην μνήμη τους και αναπέμπουν δέηση για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων τους. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.