Ο Αρχιεπίσκοπος δεν αποκλείει πίεση για Ουκρανία
*Η Ι. Σύνοδος συζήτησε για την “Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου”
*Ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει ενημέρωση από ΚΥΠ και θα στείλει επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Εκκλησία Ρωσίας να ενήργησε με τη λεγόμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου” ως μέτρο πίεσης για τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. «Αν στο μυαλό τους έχουν οτιδήποτε, σφάλλουν», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για την προχθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και της ιστοσελίδας μας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει τον διοικητή της ΚΥΠ για να τον ενημερώσει, αν πράγματι υπάρχουν χιλιάδες ρωσόφωνοι στην Κερύνεια ή όχι.
Αντιλήφθηκα, είπε, από τα λεγόμενα του Αγίου Κυρηνείας ότι στην Κερύνεια «υπάρχουν 40 με 50 ρωσόφωνοι».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε ότι ζήτησαν να κτίσουν ρωσικό ναό και η απάντηση της εκκλησίας της Κύπρου είναι πως δεν επιτρέπει να ανεγερθεί ρωσικός ναός και ότι υπάρχουν ορθόδοξοι ελληνικοί ναοί στα κατεχόμενα, τους οποίους μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιούν για τα θρησκευτικά καθήκοντα των χριστιανών. Σχετικά διευκρίνισε ότι το αίτημα τέθηκε στον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση. Η επίσημη Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου, εξήγησε προσθέτοντας πως “οι παρείσακτοι αν έχουν τον κατακτητή με το μέρος τους και διαθέτουν τα χρήματα, δεν υπάρχουν τρόποι να εμποδιστούν”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαίωσε πως η Εκκλησία της Κύπρου θα προβεί σε όλα τα δέοντα διαβήματα προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, διότι «το θέμα πέρα από εκκλησιαστικά ατοπήματα περιέχει και ζητήματα που άπτονται του εθνικού θέματος».
Η Ιερά Σύνοδος , είπε ο Αρχιεπίσκοπος, του ανέθεσε να χειριστεί το θέμα με την επίσημη Εκκλησία της Ρωσίας. «Δεν επιθυμούμε η Εκκλησία Ρωσίας να εισέλθει στα εσωτερικά της εκκλησίας Κύπρου και να έχει ενορίες στην Κύπρο και ιερείς να τελούν λειτουργίες», τόνισε.
Εξέφρασε ακολούθως τη θέση ότι «έχουμε ενώπιον μας μια όχι ευχάριστη κατάσταση, επειδή το όλο θέμα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, είναι και εθνικό».
Αν Ρώσοι ήρθαν παράνομα στην Κύπρο και ζουν σε σπίτια προσφύγων μας ή έκτισαν σε περιουσίες Ε/κ, «για εμάς είναι κάτι το απαράδεκτο και θα τους καλέσουμε να φύγουν, όπως θα καλέσουμε όλα τα κράτη να βοηθήσουν και όσα κράτη έχουν υπηκόους τους να διαμένουν παράνομα στην κατεχόμενη Κύπρο να τους καλέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», δήλωσε .
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα παρακαλέσει την Εκκλησία Ρωσίας να παρέμβει επέμβει στην ρωσική πολιτεία, η οποία με το κύρος και τη δύναμη που έχει και τις καλές σχέσεις που έχει ο Πρόεδρος Πούτιν με τον Πρόεδρο Ερντογάν να τους καλέσουν να σηκωθούν να φύγουν και αν θέλουν να κατοικήσουν στις ελεύθερες περιοχές η Εκκλησία της Κύπρου πολύ ευχαρίστως θα τους εξυπηρετεί, συμπλήρωσε.
Αυτοκεφαλία Ουκρανίας
Για το θέμα της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως η Εκκλησία της Κύπρου «τήρησε ουδέτερη θέση, διενήργησε επαφές με τους προκαθήμενους των διαφόρων Εκκλησιών και όταν αντιλήφθηκε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο ¨φρονίμως πράττοντας, είπαμε σταματούμε μέχρι εδώ¨». Ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου αγαπά την ορθοδοξία, την οποία θέλει ενωμένη, διατηρεί αυστηρή στάση και εργάζεται ώστε να αποφευχθεί το σχίσμα.
Είπε στη συνέχεια πως «αν θέλαμε, μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ουκρανική Εκκλησία, ή μπορούσαμε να πούμε όχι δεν σας αναγνωρίζουμε, τελεία και παύλα».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους, αλλά έχει το θάρρος να λέει αλήθειες όσο πικρές και να είναι, και προς τον έναν και προς τον άλλο και προς όλους και “είναι γνωστό σε όλους πως η Εκκλησία της Κύπρου ουδόλως διστάζει να λέει την αλήθεια”.
ΘΕΜΑ ΜΟΡΦΟΥ
Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι στην Σύνοδο δεν τέθηκε το θέμα των δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου και των σχετικών ποινικών ερευνών και διευκρίνισε πως το θέμα δεν θα τεθεί στη Σύνοδο, ενόσω αυτό βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως «κάποιοι το έχουν παρακάνει, υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ξετσιπώθηκαν και τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες καθώς δεν συνάδουν με την κουλτούρα του λαού μας». Η Εκκλησία, τόνισε, « δεν φοβάται κανένας και θα μείνει ισχυρή».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι σηκώθηκαν όλοι πάνω και επιτέθηκαν του Μητροπολίτη Μόρφου, ασχέτως αν καλά ή κακά έκαμε. Σε ερώτηση, αν παρέχει στήριξη στον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε : «Όχι. Αυτό αφήστε το. Όταν θα τελειώσει έχουμε καιρό να τα πούμε».