Η παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο στον 21ο αιώνα

Η παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο στον 21ο αιώνα

 

Κυκλοφόρησε στην Αθήνα  από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το νέο βιβλίο του Σταύρου Χ. Γιωλτζόγλου «Ομογενειακή παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και  Ίμβρο, Τα ρωμαίικα σχολεία στον 21ο αιώνα».

Ο συγγραφέας αναφέρει  : ” Το βιβλίο αποτελεί το καταστάλαγμα των εμπειριών μου από τη δεκάχρονη θητεία μου στην υπηρεσία της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου. Ευχαριστώ όλους εκείνους που αρχικά με στήριξαν και με ενθάρρυναν στην άσκηση των καθηκόντων μου και αργότερα με παρακίνησαν και υποστήριξαν τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, για να αποτελέσει ένα είδος βασικού υλικού για εκείνους που θα ήθελαν να μελετήσουν το σήμερα της παιδείας στα ομογενειακά σχολεία αλλά και να προγραμματίσουν με ορθό τρόπο τα βήματα και να εξεύρουν τα μέσα με τα οποία η ομογένεια θα πορευτεί, χωρίς απώλεια της ιδιοπροσωπίας της, στον 21ο αιώνα”.

Στο οπισθόφυλλο ο εκδότης σημειώνει:

«Μια πλήρης ακτινογραφία – πανοραμική, αλλά και εκ των έσω – της εκπαίδευσης, των σχολείων και των ανθρώπων τους, στις ελληνικές κοινότητες της Τουρκίας. Όραμα και πραγματικότητα, διαφορετικές προσεγγίσεις, μεταρρυθμίσεις και … μη μεταρρυθμίσεις, σε μια μικροκοινωνία εμβληματική, με κεντρική ταυτοτική σημασία για τον ελληνισμό, που ενσαρκώνει ουσιωδώς τη σύγχρονη εκδοχή του όρου “ρωμιοσύνη”.

Μια σειρά από θεσμικές ευθύνες, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, δημογραφικές λεπτομέρειες, ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες και διαψεύσεις. Μια σπουδή – και παράλληλα βιωματική αφήγηση – για την παιδεία, κατάμεστη με ιστορικές πληροφορίες, μεγάλες και μικρές, με κύριο άξονα την ειλικρινή αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι σ’ ένα πνευματικό και πολιτιστικό λίκνο εκτός συνόρων».

Ευγενείς χορηγοί της έκδοσης η Optima Bank και η οικογένεια Μπιθαρά της εταιρείας BSB.

 

Ο Σταύρος Χ. Γιωλτζόγλου γεννήθηκε στις Αυλές Κοζάνης το 1954. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σερβίων το 1972, σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας (1999) και ανακηρύχτηκε διδάκτορας φιλοσοφίας (Τομέας Νεότερης Ιστορίας) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Εργάστηκε σε λύκεια των νομών Σερρών, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και θέατρο στα Πανεπιστήμια Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. Ασχολήθηκε με ζητήματα πολιτισμού, συμμετείχε σε δύο διεθνή συνέδρια (Πάτρα, 2000 και 2001) κι ένα βαλκανικό (Σόφια, 2001) με εισηγήσεις του για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στην Τουρκία. Υπηρέτησε ως  Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Δημοσίευσε άρθρα κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου στο περιοδικό του Λιβαδερού Κοζάνης Λυχνάρι, επιμελήθηκε τη λαογραφική μονογραφία της Έφης Νίκου-Γιωλτζόγλου “Λιβαδερό – Μόκρο. Η λαϊκή μας παράδοση”, δημοσιεύτηκαν οι τρεις εισηγήσεις του στα συνέδρια της Πάτρας (2001 και 2002) και της Σόφιας (2003) και συμμετείχε στο Έθνος, Κράτος και Πολιτική, Μελέτες Νεοελληνικής Ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο με το άρθρο “Ο επαναπατρισμός των Μουσουλμάνων της Ελλάδας στην κεμαλική Τουρκία: Διοικητικές, οικονομικές και ιδεολογικές παράμετροι”.

Επίσης, ο Σταύρος Χ. Γιωλτζόγλου , μαζί με την ομογενή εκπαιδευτικό Βικτωρία Νάτση, εργάστηκε για την έκδοση στην τουρκική γλώσσα της νεανικής – εφηβικής ανθολογίας νεοελληνικής, κυρίως ποίησης, του Δημητρίου Αρχοντώνη και νυν Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Η φωτογραφία επάνω είναι από την παράδοση δύο αντιγράφων της μετάφρασης στον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

 

 

Share this post