Οι Ναοί της Αγίας Μαρίνας στην Ίμβρο

Οι Ναοί της Αγίας Μαρίνας στην Ίμβρο

Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας, η οποία γεννήθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά από τη γέννησή της. Ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια χριστιανή γυναίκα. Η γυναίκα αυτή δίδαξε στην Αγία Μαρίνα τον χριστιανισμό.

Σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή. Ο πατέρας της την έδιωξε. Λίγο καιρό αργότερα ο έπαρχος Ολύμβριος έμαθε ότι η Αγία Μαρίνα ήταν χριστιανή. Αφού διέταξε να τη συλλάβουν και την ανέκρινε, την ανάγκασε να υποστεί σκληρά βασανιστήρια για  να απαρνηθεί την πίστη της, κάτι που δεν έγινε. Στο τέλος, ο έπαρχος αποκεφάλισε την νεαρή Μαρίνα, η οποία κατετάγει στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας.  Τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται στην Αθήνα, στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ενώ η χείρα της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος. 

Στην μνήμη της Αγίας είναι αφιερωμένοι δύο ναοί  της Ίμβρου του όμορφου , αλλά βασανισμένου νησιού του Βόρειο Ανατολικού Αιγαίου . Ο ένας ναός βρίσκεται στην κοινότητα Σχοινουδίου και ο άλλος στην κοινότητα Κάστρου.

Όπως γράφει το imvroisland.org: “Μέχρι το 1964, το Σχοινούδι ήταν ένα ανθηρότατο χωριό, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, με 2.500 περίπου αμιγή ελληνικό πληθυσμό, απλωμένο σε μεγάλη έκταση ανάμεσα στα βουνά Μαδαρό [=φαλακρό] και Σκάφη. Με μητροπολιτικό ναό του την Αγία Μαρίνα, που δεσπόζει περιτοιχισμένη σαν κάστρο μπροστά στο φόβο νέων συμφορών στην επίπεδη περιοχή Λειβάδια και με τα δύο του σχολεία, από τα οποία το ένα έχει κατεδαφιστεί και το άλλο μόλις που στέκει κατεστραμμένο, «ενοχλητικές» μαρτυρίες μιας αδικαιολόγητης καταστροφής, περιμένει δικαίωση…”

Ο Ναός της Αγίας Μαρίνας  του Κάστρου λειτούργησε τον  Ιούλιο του  2012, ύστερα από σαράντα χρόνια. Χοροστάτησε ο τότε  Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου  Κύριλλος. Ο Ναός αναστηλώθηκε με την οικονομική συνδρομή και του τουρκικού κράτους.

  

ΦΩΤΟ:  Νίκος Μπαλατλής

Για την Αγία Μαρίνα στο Σχοινούδι και στο Κάστρο, αλλά και για άλλες εκκλησίες της Ίμβρου διαβάστε την μελέτη της Ευγενίας Χαλκιά στον σύνδεσμο:

Εκκλησίες -μνημεία της Ίμβρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

 

Share this post