Η Ισπανία αντιμετωπίζει την πιο ανησυχητική συνταγματική κρίση της δημοκρατίας της
Της Μίριαμ Γκονζάλες Ντουράντεζ(*)
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει την αυτονομία της Καταλονίας. Από νομική άποψη, είχε ελάχιστες επιλογές. Όμως και ενώ και οι δύο πλευρές στρέφονται προς τα άκρα, διαπιστώνεται η έλλειψη μετριοπαθών φωνών στην ισπανική πολιτική και χρειάζεται επειγόντως να βρεθούν.
Ο κ. Rajoy θα πρέπει να ξεκινήσει την οικοδόμηση γεφυρών με την ευρύτερη καταλανική κοινωνία και με τις λιγότερο ακραίες δυνάμεις ανεξαρτησίας σε αυτή. Το περιθώριο ελιγμών του Rajoy περιορίζεται περαιτέρω από την αδυναμία που έχει μέσα στο ίδιο του το κόμμα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα. Η πιο συντηρητική πλευρά του κόμματος διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για την προσέγγιση “laissez faire” του Rajoy προς την Καταλονία. Τώρα νιώθουν δικαιωμένοι. Εάν ο Rajoy κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς τον καταλανικό εθνικισμό, το κόμμα του θα μπορούσε εύκολα να διασπαστεί.
Όσον αφορά την αντίδραση της Μαδρίτης, η αυστηρή νομική αντίδραση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ενώ η Ισπανία αντιμετωπίζει την πιο ανησυχητική συνταγματική κρίση της δημοκρατίας της, ο Rajoy δεν τόλμησε να επισκεφτεί μία φορά την Καταλονία. Έστειλε την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια ανέστειλε τις εξουσίες της περιοχής χωρίς να έχει το θάρρος να εμφανιστεί εκεί.
Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία εντός έξι μηνών, αλλά υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις ότι το πολιτικό κλίμα θα βελτιωθεί σύντομα. Όλα τα πολιτικά κόμματα (και τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και τα ισπανικά κόμματα) θα επικεντρωθούν στην ικανοποίηση των δικών τους εκλογικών περιφερειών, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους.
Η Miriam Gonzalez Durantez είναι Ισπανίδα δικηγόρος – Από τους Financial Times/ mignatiou.com