Η Λουτ συνεχίζει το πήγαινε- έλα.
Για έκτη φορά αύριο συναντά χωριστά Αναστασιάδη-Ακιντζί
Για έκτη συνεχή ημέρα θα συναντήσει αύριο τους δύο ηγέτες της Κύπρου η ειδική σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Νίκο Αναστασιάδη προγραμματίστηκε για τις 11:15 το πρωί.
Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο η κ. Λουτ να αναχωρήσει από την Λευκωσία το βράδυ της περασμένης Δευτέρας , οι διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές συνεχίζονται με την ίδια να αναβάλει από μέρα σε μέρα την αναχώρηση της.
Στόχος των συναντήσεων, είναι η συνομολόγηση των «όρων αναφοράς». Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Πρόδρομος Προδρόμου, «υπήρξε συναντίληψη, στις 9 Αυγούστου, μεταξύ των δύο ηγετών, και για αυτό τον λόγο είναι που βρίσκεται εδώ η κ. Λουτ και γίνεται η προσπάθεια μέσα από διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε. Υπήρξε μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις όμως συνεχίζονται».
Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου πού οφείλεται η εμπλοκή, είπε ότι «την ώρα που οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη δεν ενδείκνυται ούτε πρόκειται να σχολιάσουμε ο,τιδήποτε».
*Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρσι, που η κ. Λουτ ανάλαβε τα καθήκοντα της , προσέρχεται σε όλες τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, χωρίς να συνοδεύεται από άλλο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.
Το πρόβλημα, που ανεφύη στη συνομολόγηση των «όρων αναφοράς» συζητείται εντόνως. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές και από τις δύο πλευρές, η Τουρκία, επικαλούμενη το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτει ζήτημα συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών διαφωνεί με τη συνομολόγηση των «όρων» σε επικεφαλίδες και επιγραμματικά. Φαίνεται μάλιστα να βάζει θέμα χρονοδιαγράμματος, με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη από τις συνομιλίες και να διασφαλιστεί πως δεν θα συνεχίσει το status quo.
Η Λευκωσία θέτει θέμα για την αποτελεσματική συμμετοχή- πολιτική ισότητα. Σημειώνεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση του με την πολιτική ηγεσία υπογράμμισε πως «δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, όμως αναμένεται να θέσει ζήτημα για την μία θετική ψήφο».
Όπως αναφέρεται η τ/κ πλευρά επιδιώκει να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένο λεκτικό εντός τους κειμένου των όρων σε σχέση με την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή επικαλούμενη και τις σχετικές πρόνοιες των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η Λευκωσία με τη σειρά της πλέον θέτει και το ζήτημα κατάργησης των εγγυήσεων. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του Πρόδρομου Προδρόμου την περασμένη Τρίτη με το πέρας της συνάντησης με την κα Λουτ, που επικαλέστηκε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ 28/09/2017 και την παράγραφο 24, όπου αναφέρει ότι «ο ΓΓ είχε προτείνει στα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη». Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην ίδια έκθεση και στην παράγραφο 25 ο ΓΓ λέει ότι επέστρεψε στο Κραν Μοντάνα στις 6 Ιουλίου για να υποβοηθήσει να φτάσουν τα μέρη σε στρατηγική συνεννόηση στη βάση των έξι παραμέτρων, τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε στις 30 Ιουνίου. «Η φρασεολογία είναι σαφής, στις επιστολές στις οποίες ο ίδιος λέει ‘εγώ παρουσίασα΄, στην έκθεση Σεπτεμβρίου 2017 αναφέρεται ότι ο ίδιος ταυτοποίησε έξι σημεία στις 30 Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, στέλνοντας το μήνυμα πως «η 6η παράμετρος αποτελεί την ασφάλεια και δεν θα πρέπει να γίνεται επιλογή από τις 6 παραμέτρους αλλά να λαμβάνονται υπόψη όλες».
Η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» σε δημοσίευμά της ανέφερε πως η κα Λουτ είδε το απόγευμα της Τετάρτης τον ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και επικαλούμενη πηγές των Ηνωμένων Εθνών, έγραφε ότι ο κ. Μαυρογιάννης «παρουσίασε μια πολύ διαφορετική και ριζοσπαστική άποψη από το προσχέδιο για τους όρους αναφοράς που είχε μέχρι τότε καταγραφεί».
Τζέιν Λουτ και Ανδρέας Μαυρογιάννης. (ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης)
Ο Π. Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζουμε δημοσιεύματα και πως η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Καμία ριζοσπαστική πρόταση δεν είχε υποβληθεί από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάτι τέτοιο επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων η ε/κ πλευρά υποβάλλει συνεχώς απόψεις και εισηγήσεις, που «δεν περιλαμβάνουν τίποτα ριζοσπαστικό».
Ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει κατά πόσο υπάρχει εμπλοκή στη διαδικασία, αναφέροντας πως η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη. «Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στους ¨όρους¨ αναφοράς». Σημειώνοντας πως την περασμένη Δευτέρα ήταν πιο αισιόδοξος, πρόσθεσε πως «τα πράγματα ποτέ δεν εύκολα και πως είναι μια κατάσταση σε εξέλιξη».