Με άδεια ασθενείας και όχι ποινή αργίας από το 1998 ο Παγκράτιος
Επιδόθηκε στον πρώην Κιτίου η απόφαση της Ιεράς Συνόδου
Το 1998 στον Αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:polignosi.com) δεν επιβλήθηκε αργία επ’ αόριστον , αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, του χορηγήθηκε άδεια ασθενείας «άχρι καιρού». Μάλιστα , κατά τις ίδιες πληροφορίες στα πρακτικά της Συνόδου δεν γίνεται αναφορά στην ασθένεια, από την οποία έπασχε ο Αρχιμανδρίτης.
Ωστόσο , πριν από αυτό είχε δημοσιευτεί σε ημερήσια εφημερίδα πιστοποιητικό ιδιωτικού χημείου , που παρουσίαζε τον Παγκράτιο ως φορέα του Aids. Ο ίδιος το παραδέχτηκε, αλλά υποστήριξε και υποστηρίζει ότι υπήρξε «σκευωρία εναντίον του και εσκεμμένα τον μόλυναν με ένεση».
Η υπόθεση Παγκράτιου Μερακλή, όπως και αυτή του αφορισμού το 2015 του Ανδρέα Πιτσιλλίδη ήταν στην ημερήσια διάταξη της τακτικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, στις 13 Ιουνίου. Το ανακοινωθέν, μετά την συνεδρίαση, αναφέρει: το ανακοινωθέν αναφέρει: «Για το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε πως, επειδή τα νεότερα Μέλη της Ιερά Συνόδου δεν είχαν υπόψιν τους τα γεγονότα της επιβολής σ’ αυτόν της αργίας, το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της επόμενης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου στην οποία θα κληθεί και ο επηρεαζόμενος εν αργία Αρχιμανδρίτης και με δεδομένο ότι τα νεότερα Μέλη θα μελετήσουν το σχετικό αρχείο».
Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη αποφασίστηκε όπως, «προτού ληφθεί η τελική απόφαση, κληθεί και αυτός ενώπιον της Ιεράς Συνόδου στην επόμενη της συνεδρία «για να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί. όταν του επεβλήθει η ποινή του αφορισμού».
Η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 13 Ιουλίου θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τους οικονομικούς λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών.
Δεν αποκλείεται στην έκτακτη συνεδρίαση της η Ιερά Σύνοδος να επιληφθεί των δύο εκκρεμουσών υποθέσεων, που αφορούν την άρση της αργίας του Αρχιμ. Παγκράτιου Μερακλή και του αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη.
Σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή είναι «πιο δύσκολο». Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι η αργία επ’ αόριστον αποτελεί ποινή , ενώ η χορήγηση, με βάση της πληροφορίες μας, άδειας ασθενείας δεν είναι ποινή. Αυτό επισημαίνεται είναι ουσιαστικό ζήτημα και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, πριν από την λήψη νέας απόφασης.
Κατά την ίδια πηγή η Σύνοδος έχει χρέος να δώσει τεκμηριωμένες εξηγήσεις για τις σε βάρος του Παγκρατίου Συνοδικές αποφάσεις του 1996 και 1998 και κατά πόσο αυτές ήταν τελικά αποτέλεσμα πλάνης.
Το 1998 από τα σημερινά 17 μέλη της σε αυτή μετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ( τότε Χωρεπίσκοπος Αρσινόης) και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας -Αμμοχώστου Βασίλειος (τότε Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος). Και οι δύο είχαν εκλεγεί το 1996.
Στις εκλογές από τον λαό για την κατάρτιση του τριπροσώπου για την ανάδειξη Μητροπολίτη Μόρφου, μετά την κοίμηση (21/1/1996) του μακαριστού Χρυσάνθου Σαρηγιάννη, ανθυποψήφιος του Παγκρατίου ήταν ο Αρχιμ. Γεώργιος , μετέπειτα Χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Ο Παγκράτιος Μερακλής εξασφάλισε τους 197 από τους 200 εκλέκτορες , αλλά η εκλογική συνέλευση δεν έγινε, διότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Α’ δεν αποδέχτηκε το αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του Χρυσοστόμου Α’ λέχθηκε ότι κατατέθηκαν πληροφορίες πως ο Παγκράτιος φέρεται να ήταν ομοφυλόφιλος. Την κατηγορία απέρριψε ο ίδιος και οι υποστηριχτές του. Ο Χρυσόστομος Α’ είχε δηλώσει ότι ο Παγκράτιος δεν μπορούσε να γίνει Μητροπολίτης, γιατί «δεν ήταν ανεπίληπτος». Εξάλλου, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA TV και στον υπογράφοντα, είχε εκμανεί και άρχισε να φωνάζει, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να προσήρχοντο στην Σύνοδο ψευδομάρτυρες κατά του Παγκρατίου. Χρόνια αργότερα ο Παγκράτιος δήλωσε ότι στην Σύνοδο κατέθεσαν δύο ψευδομάρτυρες, οι οποίοι , χωρίς να τους αποκαλύψει, του ζήτησαν μετά συγγνώμη.
Αυτά προκάλεσαν λαϊκές κινητοποιήσεις έξω από την Αρχιεπισκοπή και σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στον κόσμο και την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων.
Λόγω των κινητοποιήσεων κατά του Χρυσοστόμου Α’, ανατέθηκε σε Επιτροπή υπό τον νυν Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο να βρει τρόπο ειρήνευσης στην Εκκλησία. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σχέδιο, το οποίο υιοθέτησε η Σύνοδος, στις 4 Απριλίου 1996. Συγκεκριμένα, παρέβλεψε « κατ ΄ οικονομία» το κατηγορητήριο κατά του Παγκρατίου και αποφάσισε:
*Την επιβολή της ποινής «της στερήσεως του να προαχθεί στον ανώτερο βαθμό, μέχρι τα μέλη της Συνόδου αποφασίσουν κάτι το φιλανθρωπότερο».
* Άρση της αργίας και ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.
γ. Διακοπή της εκλογικής διαδικασίας
*Ανάθεση της διαποίμανσης της Μητροπόλεως Μόρφου στον μακαριστό σήμερα Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο.
Των κατηγοριών κατά του Παγκρατίου επιλήφθηκε και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος διαπίστωσε ότι υπήρχε υπόθεση για να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο. Ο Παγκράτιος δεν ήθελε να δώσει μαρτυρία και ο φάκελος μπήκε στο αρχείο της Γενικής Εισαγγελίας.
*Μερικές αξιοσημείωτες ημερομηνίες
-Το 1992, μετά από πρόσκληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ επέστρεψε στην Κύπρο από την και με την Βατοπεδίου ο σημερινός Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο και στις 4 Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά , της οποίας ήταν Ηγούμενος από το 1988-1993 ο Αρχιμ. Παύλος (Μαντοβάνης).
-Στις 5 Απριλίου 1994 ο Αρχιμ. Παύλος εκλέχτηκε Μητροπολίτης Κερύνειας
-7 /2/1996 εξελέγη από την Σύνοδο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος ο σημερινός Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος και στις 24/4 /96 Χωρεπίσκοπος Αρσινόης ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.
-22 Αὐγούστου 1998 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Μόρφου ο Αρχιμ. Νεόφυτος, Ιερομόναχος στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου , από την Πάνω Ζώδια.
Η απόφαση για Κιτίου
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας , επιδόθηκε επίσημα στον πρώην Κιτίου Χρυσόστομο η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να θέσει αυτόν σε αργία . Η επίδοση έγινε από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο στην παρουσία δικηγόρου του κ. Χρυσόστομου.
Με βάση την απόφαση οι μηνιαίες απολαβές του πρώην Κιτίου μειώνονται στο μισό, δηλαδή στις δύο χιλιάδες ευρώ. Θα εγκαταλείψει τον Μητροπολιτικό οίκο και θα διαμένει σε διαμέρισμα , του οποίου το ενοίκιο θα καταβάλλει η Μητρόπολη. Επίσης, του αφαιρείται το δωρεάν αυτοκίνητο και για τα έξοδα διατροφής, διακίνησης και όποια άλλα θα πρέπει να μεριμνά ο ίδιος.
Κατά μια άποψη ειδικού στο Κανονικό Δίκαιο η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε την περασμένη Δευτέρα να λάβει οριστική απόφαση , διότι το όποιο αποτέλεσμα της έφεσης του πρώην Κιτίου για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου ” δεν θα άπτεται της ενοχής του , αλλά της ποινής του ενός χρόνου φυλάκισης με τριετή αναστολή”.
Α. Βικέτος