Όλαφ Σολτς: «Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη».
« Τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε σήμερα ενώπιον του προέδρου Χριστοδουλίδη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε: ” Η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει μια λύση, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος θα αποτελεί ένα ομοσπονδιακό κράτος με δύο ζώνες, με εκπροσώπηση και των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους αυτού. Η λύση αυτή βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επειδή τα πράγματα έτσι έχουν, θα επιθυμούσα να αποκτήσει επιτέλους νέα ώθηση η διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αλλά αυτό απαιτεί πολιτικό θάρρος από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ως γνωρίζω, αυτό υφίσταται, όπως επίσης το ίδιο και η ετοιμότητα για πράξεις”.
Συζητήσαμε, πρόσθεσε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. «Έχουμε μιλήσει για το θέμα αυτό εκτενώς και θέλουμε να είμαστε υποβοηθητικοί. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμβάλει στο να αποκτήσουν όλοι περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Εάν είναι επιθυμητό, είμαστε επίσης ευχαρίστως πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο κ. Σολτς.
Ανέφερε ακόμη ότι με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στο μέλλον σε θέματα που περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αμυντική συνεργασία.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά θέματα, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την ΕΕ. Θεωρώ ότι η Γερμανία ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια», τόνισε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει και ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός.
Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας βούληση για ενίσχυσή τους, το μεταναστευτικό, το θέμα της ενέργειας, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη εργασίας, που πραγματοποιεί στη Γερμανία, μετέβη το απόγευμα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Ξεναγήθηκε στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στους δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης και κατέθεσε στεφάνι.
Υπέγραψε, επίσης, το βιβλίο επισκεπτών του Μνημείου, στο οποίο έγραψε τα ακόλουθα: «Επισκέφθηκα σήμερα, ως μέρος της επίσκεψής μου στο Βερολίνο, το Μνημείο για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης, έναν χώρο μνήμης και απόδοσης τιμής στα έξι εκατομμύρια Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος.
Είναι χρέος μας να θυμόμαστε, αλλά η απόδοση τιμής δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Το ‘Ποτέ Ξανά’ αφορά τη συλλογική ιστορική μας ευθύνη προς την Ανθρωπότητα».
ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης