Αύριο η εκλογή Δημάρχου Αμμοχώστου

Αύριο η εκλογή Δημάρχου Αμμοχώστου

Σαράντα πέντε χρόνια από τον βίαιο εκτοπισμό, λόγω γης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, οι εκτοπισμένοι δημότες Αμμοχώστου προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν νέο δήμαρχο , μετά τον αδόκητο θάνατο του Αλέξη Γαλανού.

 

Οι κάλπες στήνονται υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς χρησιμοποιούν εκβιαστικά αυτή την περίοδο, για άλλη μια φορά, το χαρτί της κατεχόμενης πόλης απειλώντας με άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης, ενώ αποδύονται και σε πόλεμο αμφισβήτησης των νομίμων ιδιοκτητών των περιουσιών εμπλέκοντας το EVKAF ( ΕΒΚΑΦ και κάνοντας λόγο για αναλλοίωτα βακούφια από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για πρώτη φορά διεξάγεται εκλογική αναμέτρηση τον Αύγουστο, που είναι μήνας διακοπών. Τη δημαρχία διεκδικούν πέντε υποψήφιοι. Οι τέσσερις κατέρχονται με την ομπρέλα του ανεξάρτητου: Σίμος Ιωάννου, Νίκος Κάρουλας, Ανδρέας Λόρδος και Γεώργιος Σταυρή. Ως κομματικός κατέρχεται ο Λίνος Παπαγιάννης, εξού και θα είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο. Οι άλλοι θα ακολουθούν με αλφαβητική σειρά.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υπό κανονικές συνθήκες – κατά την οποία εκλέγηκαν δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο– άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ποσοστό κάτω του 50%. Συγκεκριμένα από τους 31.439 ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 12.569 – ποσοστό 39,84%. Η αποχή κατέγραψε ρεκόρ, ποσοστό 60,02% και σε πραγματικούς ψήφους 18.870. Δήμαρχος εκλέγηκε ο Αλέξης Γαλανός , που συγκέντρωσε 41,73% και σε ψήφους 4.941. Ο Σίμος Ιωάννου βρέθηκε πίσω του με μείον 23 ψήφους. Συγκέντρωσε 4.918 ψήφους ή ποσοστό 41,54%. Στην τρίτη θέση ήταν ο Ανδρέας Λόρδος με ποσοστό 13,71%. Συγκέντρωσε 1.623 ψήφους. Ο Γεώργιος Σταυρή συγκέντρωσε 357 ψήφους ή ποσοστό 3,02%.
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται στις 8 το βράδυ. Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Ο ‘Εφορος αναπληρωματικής εκλογής δημάρχου Αμμοχώστου ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ειδική υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό. Οι Αμμοχωστιανοί μπορούν να επικοινωνούν με τους πιο κάτω τρόπους :
– Μήνυμα S.M.S μέσω κινητού στον αριθμό 1199, καταχωρώντας: wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης
π.x. wtv 999000 01/06/2000

– Τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης:
Παγκύπριος αριθμός : 77772212
Λευκωσία : 22804222
Λεμεσός : 25806443
Αμμόχωστος : 24801002
Λάρνακα : 24801880

44 εκλογικά κέντρα για 31.584 Αμμοχωστιανούς
Στις εκλογές της Κυριακής έχουν δικαίωμα ψήφου 31,584 Αμμοχωστιανοί ανά το παγκύπριο, ενώ θα ανοίξουν κάλπες σε συνολικά 44 εκλογικά κέντρα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Συγκεκριμένα θα ανοίξουν 4 εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, 7 στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο.

Οι υποψήφιοι είναι:

ΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Γεννήθηκε στην ενορία του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο το 1955. Έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην Αμμόχωστο. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, τον βρήκαν να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Σπούδασε στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης. Εργάστηκε στο Εθνικό Νοσοκομείο Υγείας και Αθλητισμού της Βουδαπέστης, παίρνοντας την ειδικότητα της Αθλητιατρικής και της Ορθοπεδικής. Από το 1988 εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός. Συμμετείχε στα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ουγγαρία ως πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, μέχρι τη συμμετοχή του στα αθλητικά δρώμενα της Αμμοχώστου μέσα από διάφορα πόστα, ανάμεσα στα οποία αυτό του προέδρου της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Από το 1989 μέχρι και το 2016 υπηρέτησε ανελλιπώς ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμμοχώστου, με συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές του δήμου. Από το 2011 μέχρι το 2016 διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δήμου Αμμοχώστου. Σε όλη του την πορεία συνεργάστηκε με πνεύμα ενότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο και με όλους τους δημάρχους, με μοναδικό σκοπό την επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη. Είναι νυμφευμένος με την οδοντίατρο Σοφία Σωκράτους κι έχει δύο παιδιά, τον Πάτροκλο, πολιτικό μηχανικό, και τη Μύρω, τεχνολόγο τροφίμων. Ζουν στη Λεμεσό. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και η Δημοκρατική Παράταξη. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΛΑΣ: Γεννήθηκε το 1959 στην Αμμόχωστο. Είναι γιος του φαρμακοποιού Ανδρέα Κάρουλα και της Μπέλλας Νικολαΐδη. Είναι εκτοπισμένος στη Λάρνακα από το 1974. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Λυών της Γαλλίας. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής στην Ανόρθωση Αμμοχώστου και πετοσφαιριστής στον Μαραθώνα. Είναι διευθυντής φαρμακευτικής εταιρείας και πάντοτε ήταν ενεργός στα κοινά της πόλης. Από το 2006 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του δήμου. Είναι νυμφευμένος με την Αννίτα Πιερή Κάρουλα και μαζί έχουν τρία παιδία.Την υποψηφιότητά του στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΡΔΟΣ: Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1968, με καταγωγή από το Αυγόρου και τον Άγιο Σέργιο. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Υπηρέτησε ως αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων στην 33ΜΚ. Απόφοιτος με υψηλότατες τιμές της Σχολής Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Διάκριση “Departmental Citation” από τον Καγκελάριο του Πανεπιστημίου. Είναι αρχιτέκτων, κατασκευαστής και επιχειρηματίας ανάπτυξης γης. Το 2009 αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 2011 έχει πάρει μέρος σε πάρα πολλές δικοινοτικές δράσεις και συγκεντρώσεις ως ομιλητής και ως εθελοντής. Το 2013 ήταν συνιδρυτής και μέλος του δ.σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων. Το 2016 κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου στις δημοτικές εκλογές και εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων. Είναι νυμφευμένος με τη Ζώη, το γένος Αντωνιάδου, από τη Λεμεσό, και έχει τέσσερα παιδιά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας Unite Cyprus Now. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

ΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 27 Ιουνίου 1988, Αμμόχωστο. Ομιλεί πέρα από την Ελληνική και την Αγγλική. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική στο Μητροπολιτκό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι διευθυντής ιδιωτικής επιχείρησης. Από το 2010 είναι επαρχιακός γραμματέας του ΕΛΑΜ Αμμοχώστου και από το 2011 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΑΜ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέριεα Αμμοχώστου με το ΕΛΑΜ. Ως βουλευτής είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής. Κατέρχεται ως υποψήφιος του ΕΛΑΜ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΣΤΑΥΡΗ: Κατάγεται από την ενορία της Αγίας Ζώνης της Αμμοχώστου, γιος του Κλεάνθη και της Δάνας Σταυρή. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Λυκείου Νεοκλέους στη Λευκωσία και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Πεζικού κατόπιν εκπαίδευσης στη ΣΕΑΠ. Φοίτησε στο Stanford University στις ΗΠΑ και αποφοίτησε με τρία πτυχία, στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Πολιτικές Επιστήμες. Την τρέχουσα περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτωρ σε δύο πανεπιστήμια σε θέματα ενέργειας και οικονομικών καθώς και το Διεθνές Δίκαιο. Από το 1988 διδάσκει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το αντικείμενο των Διεθνών Πολιτικών και Οικονομίας. Από το 2016 είναι διευθυντής του «Ευρω-Μεσογειακού Ινστιτούτου Γεωπολιτικής» στην Κύπρο και του αντίστοιχου παραρτήματος στη Σερβία για τα Βαλκάνια «Βalkan Institute of Geopolitics-B.I.G.». Κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
ΣΗΜ: Ήδη έχουμε δημοσιεύσει συνέντευξη του Ανδρέα Λόρδου. Στην συνέχεια δημοσιεύουμε συνεντεύξεις προς το ΚΥΠΕ των άλλων υποψηφίων:

Σ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου να ενδυναμώσει δικοινοτικά το αίτημα επιστροφής της πόλης, λέει στο ΚΥΠΕ ο Σ. Ιωάννου
Φιλοδοξία του είναι να εκφράσει τους Βαρωσιώτες, που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πορεία οριστικοποίησης της κατοχής και της διχοτόμησης, που θα σημαίνει και το οριστικό ξεγράψιμο του Βαρωσιού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, σημειώνοντας πως ο νέος δήμαρχος πρέπει να μπορεί να απευθυνθεί πειστικά στους Τουρκοκύπριους και να ενδυναμώσει δικοινοτικά το αίτημα για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου, μετά τον θάνατο του Αλέξη Γαλανού, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως ο Δήμος Αμμοχώστου θα πρέπει το επόμενο διάστημα να πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση.

«Ο επόμενος δήμαρχος της Αμμοχώστου πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για να ξανατεθεί το θέμα της πόλης μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως μια επιτακτική προτεραιότητα. Πρέπει, ακόμα, να είναι κάποιος που να μπορεί να απευθυνθεί πειστικά και στους Τουρκοκύπριους για να δυναμώσει ως δικοινοτικό το αίτημα για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της», υπογράμμισε, ερωτηθείς για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα κατεχόμενα σε σχέση με την Αμμόχωστο.

«Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή από το 1974. Για την Αμμόχωστο, για το Κυπριακό αλλά και για την ίδια την Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Όζερσαι και ο Τατάρ λειτούργησαν παράνομα, παραβιάζοντας το στάτους κβο στην Αμμόχωστο με απαράδεκτο τρόπο και έξω από το πλαίσιο που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (550) και (789)», είπε ο κ. Ιωάννου.

«Αυτό σε συνδυασμό με την επικίνδυνη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό δημιουργούν τεράστια καθήκοντα και προκλήσεις για τον Δήμο της Αμμοχώστου που ανέκαθεν ήταν μια έπαλξη του αγώνα ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει διεκδικώντας τη δημαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως πρώτος στόχος είναι «να ενώσουμε όλους τους Βαρωσιώτες και να γίνουμε κινητήρια δύναμη για την επιστροφή στην Αμμόχωστο, για τη λύση, για την απελευθέρωση και την επανένωση».

«Να κινητοποιηθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά διεθνώς για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Να μιλήσουμε στη νέα γενιά Βαρωσιωτών για την ιστορική αλήθεια, για τις αιτίες και τους αίτιους που χάθηκε, ή μάλλον καλύτερα προδόθηκε το Βαρώσι και η μισή Κύπρος, για τη μοναδική κληρονομιά που κουβαλούν και την ανάγκη να μην μείνει η αγαπημένη μας πόλη μια ανάμνηση», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση πως ο δήμαρχος της Αμμοχώστου αποκτά μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων όσο μεγαλύτερη είναι η ενότητα των Βαρωσιωτών, που “δεν σημαίνει ανοχή ή συγκάλυψη σε όσους συνειδητά ή ασυνείδητα μάς οδηγούν στη διχοτόμηση. Είναι η ενότητα αγώνα για να ξαναζήσουμε στο Βαρώσι και όχι να ζήσουμε για πάντα με τη μνήμη του χαμένου Βαρωσιού”.

Κληθείς να πει σε τι διαφέρει η δική του υποψηφιότητα από τις άλλες, ο κ. Ιωάννου είπε πως ανήκει στους Βαρωσιώτες που γνωρίζουν πολύ καλά γιατί και από ποιους χάθηκε η πόλη.

«Στους Βαρωσιώτες που δεν έλειψαν από καμιά δράση, εκδήλωση, πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου για να μείνει η μνήμη αλλά και η ελπίδα ζωντανή. Στους Βαρωσιώτες που γνωρίζουν ότι η αντικατοχική δράση και ο αγώνας για την επιστροφή στο Βαρώσι, όχι μόνο δεν αντικρούεται, αλλά ενισχύεται από την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και τη συστράτευση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους που θέλουν και αγωνίζονται για λύση και επανένωση», σημείωσε.

«Αυτά καταθέτω προς κρίση από τους συμπολίτες μας, μαζί με μια παρουσία τριών δεκαετιών στο Δημοτικό Συμβούλιο σε διάφορα πόστα αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης, όπου είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, πάντα μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αναμένει μαζική συμμετοχή των Αμμοχωστιανών στις εκλογές, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η συμμετοχή των Αμμοχωστιανών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 40%.

«Παρά το γεγονός πως αυτή η απογοήτευση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, θεωρώ πως αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε και την τελευταία ικμάδα ελπίδας και να συστρατευτούμε στον αγώνα για επιστροφή», ανέφερε.

Κάλεσε τους συνδημότητες του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές της 25ης Αυγούστου, επισημαίνοντας πως αυτό «θα είναι ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η Αμμόχωστος παραμένει προτεραιότητα στην καρδιά και στο μυαλό μας».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΛΛΑΣ

Kαθήκον μας να ζητάμε από την ηγεσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για επανένωση, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Κάρουλλας
Ως Αμμοχωστιανοί, δεν πρόκειται να κοιτάμε την πατρίδα μας από μακριά και είναι καθήκον να ζητάμε από τη δική μας ηγεσία όπως εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για επίτευξη μιας λύσης που να επανενώνει την πατρίδα μας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου Νίκος Κάρουλλας, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ.

Οι εκλογές για τον κατεχόμενο Δήμο διεξάγονται στις 25 Αυγούστου και σε αυτές κατέρχονται συνολικά πέντε υποψήφιοι (Λίνος Παπαγιάννης, Ιωάννου Σίμος, Κάρουλλας Νίκος, Λόρδος Ανδρέας και Σταυρή Γεώργιος).

Ο κ. Κάρουλλας που κατέρχεται με σύνθημά του «Μαζί μπορούμε να ελπίζουμε» δηλώνει στο ΚΥΠΕ πως η δική του υποψηφιότητα αποτελεί ένα κάλεσμα στους Αμμοχωστιανούς προκειμένου ‘να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις’.

«Χάσαμε τα καλύτερα μας χρόνια περιμένοντας και ίσως λάθος περιμέναμε. Η δική μου υποψηφιότητα, είναι ένα κάλεσμα για να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Ένα κάλεσμα για να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς και όχι οι άλλοι. Στην Αμμόχωστο δεν αρμόζει να διορίζεται ένας δήμαρχος. Πρέπει την δημαρχία Αμμοχώστου να την διεκδικούν πολλοί. Η δημαρχία της πόλης μου αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε αξίωμα», αναφέρει.

Ο κ. Κάρουλλας αναφέρει πως πρώτο του μέλημα είναι να ξυπνήσει το συναίσθημα της περηφάνιας γιατί είμαστε Αμμοχωστιανοί, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Αμμοχώστου, ως ο μεγαλύτερος κατεχόμενος δήμος, πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους άλλους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες, να είναι δίπλα και από τους ελεύθερους δήμους και κοινότητες της Αμμοχώστου και αν το καταφέρει, τότε υπάρχει και ελπίδα και δυναμική.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει στην συνέντευξή του ότι εδώ και χρόνια είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και ότι αυτή η επανένωση ύστερα από τόσα χρόνια, δεν μπορεί να γίνει με μια υπογραφή.

«Θα πρέπει όλοι μας , ή οι περισσότεροι από εμάς, να έχουμε επιλέξει συνειδητά, ότι το κόστος της λύσης αξίζει να το επωμιστούμε. Όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το τέλος της εποχής όπου το μίσος ήταν μια διέξοδος στα αδιέξοδα της στείρας πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και που τα οφέλη της διατήρησης του status quo ήταν τόσο μεγάλα, που είχαν φορέσει ένα μανδύα πατριωτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κάρουλλας αναφέρει πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θα ζήσουμε στο μέλλον μαζί, για να μπορούμε να πούμε ότι αξίζει να προχωρήσουμε μαζί.

«Ως Αμμοχωστιανοί, δεν πρόκειται να κοιτάμε την πατρίδα μας από μακριά. Θα είμαστε μπροστά να ανοίγουμε δρόμους στο διαχωρισμό, να απλώνουμε το χέρι στη συμφιλίωση, να αφουγκραζόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, ελπίζοντας ότι η ηγεσία θα μας ακολουθήσει», προσθέτει.

Όπως σημειώνει στην συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, είναι σημαντικό να θυμίζουμε σε όλους ότι ανήκουμε εκεί που είναι οι ρίζες μας και όχι εκεί που κάποιοι αποφάσισαν, γιατί αυτό υπαγορεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, ΄όπως λέει.

«Θα απομονώσουμε όλους τους πατριδοκάπηλους και αυτούς που το μόνο τους όραμα είναι οι επόμενες εκλογές. Γιατί η πιο ασφαλής θεραπεία για τη ματαιοδοξία είναι η μοναξιά», αναφέρει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις Οζερσάϊ για την Αμμόχωστο , ο υποψήφιος Δήμαρχος εκφράζει την εκτίμηση ότι μόνο εμείς οι Ελληνοκύπριοι δίνουμε τόσο εκτόπισμα στον Οζερσάϊ.

«Με τον τρόπο αυτό τον ανεβάζουμε στα μάτια και των Τουρκοκυπρίων, ένα αρνητικό πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας που δεν έχει το ανάλογο εκτόπισμα ανάμεσα στους Τ/Κ. Όπως γνωρίζετε, δυσάρεστα τετελεσμένα έχουμε σε περιόδους που δεν διεξάγονται συνομιλίες. Καθήκον μας σαν Αμμοχωστιανοί και σαν εκτοπισμένοι, είναι να ζητούμε από τη δική μας ηγεσία όπως εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για επίτευξη μιας λύσης που να επανενώνει την πατρίδα μας», αναφέρει.

Ο κ. Κάρουλλας εκτιμά ότι οι Αμμοχωστιανοί θα πάνε μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν ή τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με τους ελεύθερους δήμους και προσθέτει ότι αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει με το κλείσιμο των καλπών και στις δύο πλευρές και στη διεθνή κοινότητα.

«Αν εμείς δείξουμε ότι είμαστε πρώτα Αμμοχωστιανοί και μετά οτιδήποτε άλλο, τότε θα υπάρχει ελπίδα. Και ναι πιστεύω ότι η προσέλευση των Αμμοχωστιανών θα είναι ικανοποιητική, ότι θα σταλεί το μήνυμα», σημειώνει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΗ

Δεν δεχόμαστε πλέον αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γεώργιος Σταυρή
Δεν δεχόμαστε αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Σταυρή, προσθέτοντας πως προτεραιότητα του είναι η άμεση αφύπνιση των προσφύγων της κατεχόμενης πόλης, οι οποίοι παρέδωσαν το δικαίωμα διαχείρισης της επιστροφής στην Αμμόχωστο στα πολιτικά κόμματα.

Οι εκλογές για τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου διεξάγονται την Κυριακή 25 Αυγούστου και σε αυτές κατέρχονται πέντε υποψήφιοι, οι Λίνος Παπαγιάννης, Ιωάννου Σίμος, Κάρουλας Νίκος, Λόρδος Ανδρέας και Σταυρή Γεώργιος.

Ο κ. Σταυρή ανέφερε ότι ο στόχος του για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αμμοχώστου είναι «η άμεση αφύπνιση των προσφύγων της κατεχόμενης πόλης, οι οποίοι δυστυχώς και μυστηριωδώς αποδέχθηκαν τις αστοχίες κι ανεπάρκειες πολιτικών κομμάτων για ατελείωτες δεκαετίες και παρέδωσαν το δικαίωμα διαχείρισης του προεξάρχοντος θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στους εγκάθετους τους, αδιαμαρτύρητα και χωρίς καμία απαίτηση».

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του είναι να πείσει τους συμπολίτες του πως «η συμμετοχή τους στις αποφάσεις του κράτους για την πόλη είναι πλέον άμεση και αδιαπραγμάτευτη απαίτηση και ταυτόχρονα ο κοινός καθορισμός του Σχεδίου Δράσης Επιστροφής της Αμμοχώστου με άμεση εφαρμογή».

Δυστυχώς, συνέχισε, οι Βαρωσιώτες «δεν έχουν έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση από τα κόμματα και το κράτος για το καθεστώς της Αμμοχώστου και έτσι παθητικά περιμένουν άλλους να νοιαστούν για την πόλη τους, που μας περιμένει εδώ και 45 χρόνια. Εχουμε εκπονήσει πλήρες σχέδιο δράσεων, που στοχεύουν στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου σε συνθήκες νομιμότητας, ασφάλειας και οικονομικής βιωσιμότητας που είναι άμεσα εφαρμόσιμο», είπε.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρει ότι διαφέρει σε όλα από τους ανθυποψηφίους του, στα ακαδημαϊκά προσόντα, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα ενώ διαθέτει «όπλα» με τα οποία θα διεξάγει τον αγώνα του για την Αμμόχωστο. Πάνω από όλα, συνέχισε «είμαι ο μόνος πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος από όλους τους άλλους», είπε.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι έχει πλήρες πρόγραμμα για τον τρόπο επιστροφής, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν και μετά τη μεγάλη επιστροφή, ενώ είναι και ο μόνος που δηλώνει «πρώτιστη αφοσίωση στους νόμιμους κάτοικους Αμμοχώστου. Με τη δημαρχία μου οι δημότες της Αμμοχώστου θα βγουν μπροστά για πρώτη φορά διεθνώς και τοπικώς σε θέματα που αφορούν την κατεχόμενη πόλη» είπε και πρόσθεσε ότι από το 2016 αναφέρει πως «δεν δεχόμαστε πλέον αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρή σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος της Αμμοχώστου «άμεσα και χωρίς χρονοτριβή» θα οργανωθούν συγκεντρώσεις των δημοτών όπου και να βρίσκονται στην Κύπρο, θα τους παρουσιαστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για την επιστροφή στην πόλη, θα απαντήσει κάθε ερώτηση και θα ανοίξει διαρκή διάλογο με τους δημότες αφού «ό,τι αποφασιστεί να πράξουμε θα είναι η εντολή των ιδίων των Δημοτών. Το Βαρώσι θα λειτουργήσει από τώρα ως πλήρης Συμμετοχική Δημοκρατία έστω και εάν δεν έχουμε ακόμα επιστρέψει» ανέφερε.

«Θα αναληφθεί μεγάλη εκστρατεία διαφώτισης στο εξωτερικό μαζί με ομάδα δημοτών, που θα είναι πέραν και επιπρόσθετα του Δημοτικού Συμβουλίου σε εθελοντική βάση, ως απαραίτητος σύνδεσμος με τον πληθυσμό του Βαρωσιού. Ποτέ προηγουμένως δεν υπήρχε τέτοια άμεση σύνδεση της Δημαρχίας με τους δημότες τους οποίους εκπροσωπεί» είπε και σημείωσε ότι «θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ουσίας με διεθνή κέντρα αποφάσεων».

Για τη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές ο υποψήφιος δήμαρχος είπε πως «δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε ένα λαό που υπήρξε θύμα των κάκιστων χειρισμών των ηγεσιών του και μέχρι σήμερα παραμένει εγκλωβισμένος σε πικρές πραγματικότητες τις οποίες δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο λαός να έχει κουραστεί ψυχολογικά και ουσιαστικά και να χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δυστυχώς όμως συνέχισε «δεν υπάρχει άλλος τρόπος όπου νόμιμα οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στην ζωή τους παρά με την ψήφο τους, ένα πανίσχυρο όπλο που το έχουν για καιρό απεμπολήσει».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους Βαρωσιώτες να αφιερώσουν μία ώρα από τις διακοπές τους για την μεγάλη αγάπη όλων, την Αμμόχωστο, την οποία «αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τον μαύρο Αύγουστο του 1974. Καλώ όλους τους Αμμοχωστιανούς να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στις 25 Αυγούστου για να επιτελεσθεί η μεγάλη αλλαγή και σύντομα και η μεγάλη επιστροφή την οποία οι νόμιμοι κάτοικοι Αμμοχώστου θα επιλέξουμε και θα συναποφασίσουμε».

Λίνος Παπαγιάννης

Μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα εξυπηρετήσουμε ποτέ τους σχεδιασμούς της, είπε στο ΚΥΠΕ ο Λ. Παπαγιάννης
Όλοι οι Αμμοχωστιανοί πρέπει να δώσουμε το μήνυμα στους Τούρκους και τους ξένους ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετήσουμε τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ για τη δημαρχία Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει των εκλογών της 25ης Αυγούστου, ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ότι κύριος στόχος και σκοπός του που έχει πολιτευτεί “είναι η ελευθερία της πατρίδας μας και η επιστροφή στην κατεχόμενη μας γη”.

“Μια από τις προτεραιότητες μας είναι η αλλαγή στάσης που έχουμε ως κράτος για το Κυπριακό και τα κατεχόμενα μας εδάφη. Ζητούμε την επανατοποθέτηση του προβλήματος στην ορθή του βάση που είναι η εισβολή της Τουρκίας και η συνεχιζόμενη κατοχή μέχρι σήμερα”, σημείωσε.

Αναφορικά με τις κινήσεις των Τούρκων στα Βαρώσια, είπε ότι η πρώτη κίνηση σχετικά με αυτή την πρόθεση των Τούρκων θα είναι η τοποθέτηση του Δήμου για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη και πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντική “η καθοδήγηση των συμπολιτών μας για την στάση που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να τηρήσουμε”.

“Παράλληλα με αυτό, και επειδή το θέμα είναι πολιτικό και νομικό, θα πρέπει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις (ΟΗΕ, ΕΕ). Το σημαντικότερο όμως είναι να δώσουμε το μήνυμα όλοι οι Αμμοχωστιανοί προς τους Τούρκους και τους ξένους ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετήσουμε τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της Τουρκίας”, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι μέσα στα μέτρα “που θα βοηθούσαν τις προσπάθειες αποτροπής δίνοντας έστω και συμβολικά μηνύματα είναι η μετακίνηση της έδρας του Δήμου στο πολιτιστικό κέντρο και το άμεσο κλείσιμο του οδοφράγματος”.

Ερωτηθείς σε τι πιστεύει ότι διαφέρει η δική του υποψηφιότητα, είπε ότι “θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές θέσεις και πολλές διαφορές στην φιλοσοφία. Καταρχάς ένας από τους λόγους που με ώθησε να θέσω υποψηφιότητα ήταν και η μονοδιάστατη πολιτική θέση των υπολοίπων υποψηφίων”.

Άρα, πρόσθεσε, “δεν μπορούσαμε ως κίνημα αλλά ούτε και εγώ ως άνθρωπος να δεχτώ ότι όλοι οι Αμμοχωστιανοί θα είχαν την ίδια πολιτική θέση ως επιλογή”.

Συμπλήρωσε ότι “θεωρώ ότι με την υποψηφιότητα μας δίνουμε και μια επιλογή και ένα κίνητρο στην νεολαία για να συμμετέχει. Η νέα γενιά που δεν έζησε στην Αμμόχωστο αλλά μεγάλωσε με αυτήν χρειάζεται ένα νέο όραμα με εναλλακτικές προτάσεις και εντελώς διαφορετικά πρόσωπα”.

Σε σχέση με την προσέλευση του κόσμου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή θα είναι αρκετά χαμηλή αλλά είπε ότι έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των ψηφοφόρων.

“Εκτιμώ ότι η συμμετοχή θα είναι αρκετά χαμηλή. Ακόμα ένας στόχος που έχουμε θέσει είναι η αύξηση της προσέλευσης του κόσμου στις κάλπες έτσι ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την θέληση των Αμμοχωστιανών για ελευθερία και επιστροφή”.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, “όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα πλησιάσει ούτε και τις προηγούμενες δημοτικές”.

Έστειλε τέλος το μήνυμα στον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες για να μείνει ζωντανή η ελπίδα για επιστροφή.

“Σε όσους πρόκειται να διαβάσουν αυτήν την συνέντευξη θα ήθελα να τους στείλω ένα μήνυμα. Ψηφίστε για την πόλη μας και την Κύπρο μας με γνώμονα την ανάγκη για αλλαγή ρότας και κουλτούρας έτσι ώστε να μείνει ζωντανή η ελπίδα για επιστροφή”, κατέληξε.

@Με πληροφορίες από εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και ΚΥΠΕ

Share this post