Η εικόνα της Αγίας Τριάδας του Αντρέι Ρουμπλιόφ δώρο του Πούτιν στην Εκκλησία Ρωσίας.
Η εικόνα (15ος αιώνας) θεωρείται αριστούργημα της ρωσικής τέχνης και ανήκε εδώ και περίπου έναν αιώνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν της δώρισε, με διάταγμά του, ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης της χώρας, την Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιόφ. Η χειρονομία εκτιμάται ως “μια νέα ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του κλήρου στην πολιτική σκηνή της Μόσχας”.
Η διάσημη εικόνα, που θεωρείται αριστούργημα της ρωσικής τέχνης, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ανήκε εδώ και περίπου έναν αιώνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ.
«Ανταποκρινόμενος σε πολλά αιτήματα Ορθόδοξων πιστών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την απόφαση να παραδώσει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αντρέι Ρουμπλιόφ», ανέφερε το Πατριαρχείο Μόσχας στην ανακοίνωσή του. Η εικόνα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Σεργκίεφ Ποσάντ, του αποκαλούμενου και «Βατικανού» της ρωσικής ορθοδοξίας, κοντά στην πρωτεύουσα.
Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε από τον μοναχό και αγιογράφο Αντρέι Ρουμπλιόφ -αγιοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980- και παρουσιάζει τρεις αγγέλους καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι. Το 1929 οι σοβιετικές αρχές την έδωσαν στην περίφημη Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Η Εκκλησία είχε ζητήσει πολλές φορές να της επιστραφεί η εικόνα, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η εικόνα έφυγε από την πινακοθήκη μόνο τρεις φορές, με τελευταία το 2022, όταν δόθηκε ως δάνειο στην Εκκλησία για μια λειτουργία στο Σεργκίεφ Ποσάντ και μετά αποσύρθηκε από τον χώρο της έκθεσης για να αποκατασταθεί.
Στην εκκλησία παραχωρείται και ο τάφος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι
Εκτός από την εικόνα, στην Εκκλησία Ρωσίας παραχωρείται επίσης ο τάφος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, του μεσαιωνικού πρίγκιπα και εθνικού ήρωα της Ρωσίας, με βάση μια συμφωνία που υπέγραψε στις 10 Μαΐου το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το Μουσείο θα παραχωρήσει τον τάφο, που είναι ιδιοκτησία του κράτους, για 49 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, εξήγησε το Μουσείο διευκρινίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Τα μέτρα αυτά καταδεικνύουν την αυξανόμενη επιρροή της ισχυρής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κράτος, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ενώ τον Απρίλιο ο πρόεδρο Πούτιν χαιρέτισε τον «ενωτικό» ρόλο της Εκκλησίας για την κοινωνία και τη νεολαία, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
*********************************************
Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ (1360 – 17 Οκτωβρίου 1428) θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος του Μεσαίωνα. Το 1515, διακόσμησε τον καθεδρικό ναό της Αναλήψεως του Χριστού στη Μόσχα. Η εικόνα της Αγίας Τριάδος, γνωστή ως «Φιλοξενία του Αβραάμ», διακρίνεται για τη σύνθεση, το ρυθμό, το φωτισμό, την αρμονία, την καθαρότητα και την απλότητα της.
Πηγή: commons.wikimedia.org
Λέγεται ότι ήταν ένας πολύ ντροπαλός και σιωπηλός άνθρωπος, εξαιρετικά ταπεινόφρων. Την πρώτη επίσημη αναφορά του ονόματός του συναντάμε σ’ένα έγγραφο του 1405, στο οποίο δηλώνεται ότι την εικονογράφηση του Καθεδρικού ναού της Μόσχας στο Κρεμλίνο ανέλαβε ο Θεοφάνης ο Έλληνας μαζί με τον μαίστορα Πρόχορο και τον μοναχό Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Στα τέλη του 14ου αι. αγιογράφησε μέρος από τον Καθεδρικό του Ζβενιγκόροντ, κοντά στη Μόσχα, και το 1400 φαίνεται πως ανέλαβε να εικονογραφήσει τον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού στο Κρεμλίνο. Το 1408, μαζί με τον συνεργάτη του Δανιήλ, λέγεται ότι εικονογράφησε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Βλαδιμήρ.
O Αντρέι Ρουμπλιώφ δεν φαίνεται να απεχώρησε ποτέ ή να εγκατέλειψε τη μονή της μετανοίας του, δηλαδή τη μονή του Αγίου Σεργίου. Εκεί αγιογράφησε το Καθολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, αγιογράφησε την Αγία Τριάδα προς τιμήν του γέροντά του οσίου Σεργίου, μεταξύ 1411 και 1422.
Η Εκκλησία Ρωσίας τον ανεκήρυξε Άγιο το 1989 και η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιουλίου (με το παλαιό ημερολόγιο -4 του ίδιου μήνα με το νέο).
Για τον Andrei Rublev (Αντρέι Ρουμπλιόφ) έκανε βιογραφική ταινία ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Andrei Tarkovsky-Αντρέϊ Ταρκόφσκι (1932-1986), η οποία προβλήθηκε το 1966 στην Μόσχα και αποσύρθηκε αμέσως μετά την πρώτη προβολή της. Η ταινία, η οποία ολοκληρώνεται με την εικόνα της Αγίας Τριάδος, παρουσιάστηκε το 1969 στις κινηματογραφικές αίθουσες της δυτικής Ευρώπης.
Ο Ταρκόφσκι στο βιβλίο του “Σμιλεύοντας το χρόνο” εξηγεί: “Δεν βλέπουμε την Αγία Τριάδα του Ρουμπλιόφ, όπως την έβλεπαν οι σύγχρονοί του, κι όμως η εικόνα ζει αιώνες. Ήταν ζωντανή τότε, είναι ζωντανή και σήμερα, και συνδέει τους ανθρώπους εκείνου του αιώνα με τούτον. Η Αγία Τριάδα θεωρείται εξαίρετο μουσειακό κομμάτι, ίσως και πρότυπο του ζωγραφικού ύφους εκείνης της περιόδου. Μπορούμε όμως να τη δούμε κι αλλιώς: να στραφούμε στο ανθρώπινο, πνευματικό νόημά της, που παραμένει ζωντανό και οικείο για μας που ζούμε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Έτσι προσεγγίζουμε κι εμείς την αλήθεια η οποία έδωσε την Αγία Τριάδα”.