Κυρώσεις: 800 σελίδες τα στοιχεία από ΗΠΑ στον ΠτΔ
Του Λεύκου Χρίστου*
Η κυπριακή κυβέρνηση παρέλαβε χθες τα στοιχεία που αφορούν στις καταχωρήσεις νομικών και φυσικών προσώπων στην Κύπρο στους εθνικούς καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία, όπως πληροφορείται η StockWatch, περιλαμβάνονται σε ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο από 800 σελίδες.
Τα στοιχεία φωτογραφίζουν κυπριακά δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται στις δραστηριότητες του Ρώσου ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των αμερικανικών και αγγλικών κυρώσεων.
Ο ΠτΔ αναμένεται να θέσει τα στοιχεία ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.
Στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό στις κυπριακές αρχές τον περασμένο Απρίλιο, είχε μπει το δικηγορικό γραφείο Christodoulos G. Vassiliades & Co. LLC.
Ο διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω γραφείου Χριστόδουλος Βασιλειάδης, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη του γραφείου στη βάση των στοιχείων των αμερικανικών εποπτικών αρχών.
Της ανακοίνωσης των αμερικανικών αρχών είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης η οποία περιλάμβανε στους δικούς της καταλόγους νομικά και φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο να βρίσκονται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.
Mε τη δημοσιοποίηση των κυρώσεων εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντέδρασε πάραυτα και είχε συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις με όλα τα αρμόδια υπουργεία, τη Νομική Υπηρεσία, την ΚΤ και τους επαγγελματικούς συνδέσμους των δικηγόρων και των ελεγκτών.
Παράλληλα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μεταφέροντας του την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό και να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, τυχόν περιπτώσεις που αφορούν είτε διάπραξη ποινικών αδικημάτων από παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε περιπτώσεων που αφορούν παραβίαση αποφάσεων της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Επί του θέματος, αντέδρασε χωρίς χρονοτριβή και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όλες οι επηρεαζόμενες τράπεζες, παρά το γεγονός ότι δεν δεσμεύονται για πάγωμα λογαριασμών που αφορούν νομικά και φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε λίστες κυρώσεων πέρα του ΟΗΕ και της ΕΕ, εντούτοις, προχώρησαν και εφάρμοσαν τις κυρώσεις, προερχόμενες από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και του ΗΒ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία με βάση νόμο του 2016, είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί άμεσα με κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα σε επιχειρηματίες και εταιρείες, όταν αυτά επιβάλλονται από το Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΥΠΕΞ ειδοποιεί το κάθε υπουργείο ή το τμήμα αυτού, ή κάθε ανεξάρτητη υπηρεσία, καθώς και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές.
Εν συνεχεία, γίνονται οι ανάλογες ενέργειες για επιβολή των κυρώσεων και των περιοριστικών μέτρων.
Το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών, τοποθετεί στον πάγο εταιρείες που είναι αντικείμενο των κυρώσεων. Κατά συνέπεια, οι τελευταίες δεν μπορούν να προβούν σε καμία κίνηση. Δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
*Πηγή: stockwatch.com.cy