Εξουδετέρωση Μπιν Λάντεν: Για πρώτη φορά εικόνες μέσα από τον Λευκό Οίκο
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post απέκτησε περισσότερες από 900 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από επίσημους φωτογράφους του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της επιδρομής του 2011 στο συγκρότημα που βρισκόταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011. Η εφημερίδα υπέβαλλε επίσημο αιτήμα επικαλούμενη Freedom of Information Act προς την Προεδρική Βιβλιοθήκη Ομπάμα.
«Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, ενός τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών». Με αυτά τα λόγια, ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόταν με έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο την 1η Μαΐου. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», υπογράμμιζε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον θάνατο του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου των ΗΠΑ, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στις 29 Απριλίου 2011, δυο μέρες νωρίτερα ο Ομπάμα είχε εγκρίνει την επιδρομή στο συγκρότημα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι το Πακιστάν ήταν η πιθανή τοποθεσία του Μπιν Λάντεν, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα που σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Το χρονοδιάγραμμα της επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ήδη από το 2007, οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να εντοπίσουν το όνομα ενός εκ των πιο έμπιστων πληροφοριοδοτών του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Θα χρειαστεί να περάσουν δύο χρόνια, προκειμένου να εξακριβώσουν πως ο πληροφοριοδότης και ο αδερφός του μένουν στο Πακιστάν.
Από τον Αύγουστο του 2010, οι έρευνες επικεντρώνουν στο Αμποταμπάντ, μια πόλη της Χαζάρα στη Χάιμπερ Πακχτούκβα, 115 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, η CIA ενημερώνει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για το ενδεχόμενο ο Μπιν Λάντεν να κρύβεται στην πακιστανική πόλη.
Ως τις αρχές του 2011, οι δυνάμεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν ενισχυθεί τόσο στο Αμποταμπάντ που μια επιχείριση εναντίον του κρησφύγετου του Οσάμα Μπιν Λάντεν μπορεί να διαταχθεί ανά πάσα στιγμή. Από τον Μάρτιο του 2011 και για ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος Ομπάμα παρίσταται σε πέντε διαδοχικά Συμβούλια Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την επιχείριση εναντίον του αρχηγού της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει εντολή για την επιχείρη στις 29 Απριλίου του 2011, στις 08.20 το πρωί (τοπική ώρα), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δίνει τη διαταγή για την επιχείριση των Αμερικανών κατά της κρυψώνας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ομάδα 25 πεζοναυτών εισβάλλουν στην κρυψώνα με την επιχείριση να διαρκεί μόλις 40 λεπτά. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πέφτει νεκρός τη νύχτα της 1ης προς 2α Μαΐου του 2011 με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αλλη μία θα βρει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο στήθος.
Την ίδια μέρα, η σορός του Οσάμα Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον».
Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού διαβεβαίωναν ότι η σορός του Λάντεν πλύθηκε κατά το εθιμικό και διαβάστηκαν οι προσευχές, όπως καθορίζεται από τον ισλαμικό νόμο, από Άραβα ιμάμη, προτού «αφεθεί» στα νερά.
«Ήταν μια συνολική απόφαση», θα απαντήσει ο πρόεδρος Ομπάμα λίγες μέρες μετά, στο ερώτημα αν ήταν αυτός που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση. «Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε από πριν και το τι θα κάναμε με τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν αν αυτός σκοτωνόταν», θα προσθέσει.