Ηπαλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Ακρόπολης των Αθηνών – μια δαγκεροτυπία – χρονολογείται από το 1842, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από τους Τούρκους
Τραβήχτηκε ένα πρωί από τον Γάλλο φωτογράφο Josepf-Filibert Girault de Prangey από τον Λόφο των Νυμφών (δίπλα στου Φιλιπάππου) και το Αστεροσκοπείο και δείχνει τον Παρθενώνα «πληγωμένο» από την τουρκική κατάληψη του Ιερού βράχου.
Απεικονίζει μέρος της οχύρωσης του βράχου, του Παρθενώνα και μερικά από τα άλλα αρχαία κτίρια της Ακρόπολης.Η εικόνα της Αθήνας εκείνη την περίοδο ήταν πολύ άσχημη καθώς είχε υποστεί σοβαρότατες καταστροφές, ιδιαίτερα στο διάστημα της ενδεκάμηνης πολιορκίας της από τον Κιουταχή, μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827.
Η τουρκική φρουρά αποχώρησε οριστικά από το φρούριο της Ακρόπολης την 31η Μαρτίου 1833.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιβασιλέας του Οθωνα Γκέοργκ Λούντβιχ φον Μάουρερ ή Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ, όταν έφτασε στην Αθήνα το 1833 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Όθωνα, έγραφε: «Η Αθήνα που πριν απ’ τον Απελευθερωτικό Πόλεμο αριθμούσε 3.000 περίπου σπίτια, τώρα δεν είχε ούτε 300. Τα άλλα είχαν μεταβληθεί σ’ έναν άμορφο σωρό από πέτρες».
Πηγή: skai.gr