Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης (Λευκωσία),στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 15ο χρόνια από την ανέγερση του , οργανώνει Εκδηλώσεις Βυζαντινής Μουσικής, με την συμμετοχή της περίφημης χορωδίας του “εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως”, χοραρχούντος του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου και τέως Β’ Δομεστίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου, ενός των τελευταίων παλαιών ψαλτών και δασκάλων με ακούσματα και διδάγματα ακόμα και από τον Μεγαλοπρεπή Ιάκωβο Ναυπλιώτη, τη νοητή γέφυρα της ψαλτικής παράδοσης από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Μεταξύ άλλων η χορωδία θα ψάλλει στον στην ακολουθία του Όρθρου και στην Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Παραλύτου, 7 Μαΐου 2023.
Στην χορωδία συμμετέχουν και άλλοι εκλεκτοί Κωνσταντινουπολίτες ψάλτες αλλά και νεότεροι, μυημένοι στην ψαλτική παράδοση της Πόλης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή, 5 Μαΐου, 7:00 μ.μ.
– Παρουσίαση για πρώτη φορά στην Κύπρο δύο βιβλίων βυζαντινής μουσικής.
Σάββατο, 6 Μαΐου, 7:30 μ.μ.
-Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής. Τους ύμνους θα προλογίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοφίλων κ. Σταμάτιος – Νικόλαος Κίσσας, Άρχων Πρωτομαΐστωρ της M.τ.X.E. και Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, Αττικής
– Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση με διαφάνειες (PowerPoint) από τον Μουσικολόγο Δρ Αντώνιο Χατζόπουλο, Άρχοντα Ιερομνήμωνα της Μ.τ.Χ.Ε., Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρωτοψάλτη στην Ιερά Μητροπόλη Δέρκων (Κωνσταντινούπολη), με θέμα “Ιστορική Συμπόρευση Ελληνικής και Οθωμανικής Μουσικής”
Κυριακή του Παραλύτου, 7 Μαΐου
– Η χορωδία θα ψάλλει στην ακολουθία του Όρθρου και στην Θεία Λειτουργία.
*************************************************
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθη το 1984 από μέλη της “Βυζαντινής χορωδίας Κωνσταντινουπολιτών”, η οποία εδραστηριοποιείτο στην Αθήνα από το 1975.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η συνέχισις της Ιστορίας του ήδη από πεντηκονταετίας υφισταμένου πρεσβυγενούς Συνδέσμου Μουσικοφίλων λειτουργούντος μέχρι των ημερών μας εν Κων/πόλει και συναθροίζοντος όλους σχεδόν τους Ιεροψάλτες της Βασιλευούσης με χοράρχας τους εκάστοτεΆρχοντες Πρωτοψάλτας και Λαμπαδαρίους της Μ.τ.Χ.Ε.
Σημειωτέον ότι ο Σύνδεσμος είναι η συνέχεια του περίφημουεν Φαναρίω Μουσικού Συλλόγου, ακμάσαντος από τον 19ον αιώνα μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή.
Πρώτος χοράρχης εν Αθήναις υπήρξεν ο αείμνηστος Γεώργιος Αθ. Τσαούσης μαθητής του επίσης αειμνήστου Άρχ. Πρωτοψάλτου της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως Νικολάου Αναστασιάδου και στενός συνεργάτης του Άρχ. Μ. Πρωτοψάλτου της Μ. τ. Χ. Ε. αειμνήστου Θρασυβούλου Στανίτσα.
Από το 1991 χοράρχης είναι ο κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος Άρχων τ. Β΄ δομέστικος της Μ. τ. Χ. Ε. παρά τω Θρασυβούλω Στανίτσα.
Ο Σύλλογος έχει εκδώσει μέχρι σήμερον περί τας 20 ταινίας και που χαρακτηρίζονται δια την προσήλωσή τους στην Πολίτικη ψαλτική παράδοσιν που κατά γενικήν ομολογίαν αποτελεί την γνησιωτέραν έκφρασιν της Πατρώας Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.
Ο διωγμός, ο εξαναγκασμός και οι απελάσεις της Ρωμηοσύνης από την Πόλη, έφεραν στην Ελλάδα τους Ιεροψάλτας, τους διδασκάλους και τους μαθητάς των που συνεχίζουν την από αιώνων παραδοθείσαν αυτοίς γραπτήν τε και άγραφον Ψαλτικήν Τέχνην.
Δημοσθένης Παϊκόπουλος
Ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7/10/1929. Άρχισε να ψάλλει σε ηλικία 4 ετών με την βοήθεια του πατέρα του, ιερέως Κωνσταντίνου Παϊκόπουλου, ο οποίος του έδωσε και τα πρώτα βήματα στην Εκκλησιαστική Ρωμαίικη (Βυζαντινή) Μουσική.
Το 1939 πηγαίνει ως κανονάρχης στον Πατριαρχικό Ναό κοντά στους Κωνσταντίνο Πρίγγο και Θρασύβουλο Στανίτσα από τους οποίους και διδάσκεται την Βυζαντινή μουσική στην Πατριαρχική Βυζαντινή Σχολή.
Το 1946 αναλαμβάνει ως δομέστικος στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος δίπλα στον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Γεώργιον Καρακάση ο οποίος παράλληλα με πολύ ζήλο του διδάσκει τον πλούτο των ύμνων της Εκκλησίας μας.
Από το 1950 και έπειτα ψάλλει συνεχώς ως :
- A΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Τόπκαπου.
- Α΄ Δομέστικος στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου δίπλα στον Πρωτοψάλτη κ. Δημήτρη Μαγούρη.
- Α΄ Δομέστικος στον Ι. Ν. Παναγίας Σταυροδρομίου δίπλα στον Πρωτοψάλτη κ. Σταύρο Μακρίδη.
- Α΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ν. Προφήτου Ηλίου Χρυσουπόλεως.
Εν συνεχεία καλείται από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα να αναλάβει την θέση του Β΄ Δομεστίκου στον Πατριαρχικό Ναό, δίπλα στον Λαμπαδάριο Θρασύβουλο Στανίτσα (περίοδος 1958-1962).
Το 1962 διορίζεται Α΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος και ψάλλει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1964 οπότε και απελαύνεται από τις Τουρκικές Αρχές ως Έλλην υπήκοος.
Από τον Οκτώβριο του 1964 μέχρι σήμερα είναι εγκατεστημένος μόνιμα στην Αθήνα. Στο διάστημα αυτό έψαλλε ως πρωτοψάλτης στους Ναούς Αναλήψεως Σκαραμαγκά, Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς, Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς και Αγίου Σπυρίδωνος Αιγάλεω όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Υπό την διεύθυνση του ως Χοράρχου έχει παρουσιάσει διάφορες συναυλίες σε διάφορες αίθουσες των Αθηνών και από το 1991 έχει αναλάβει την Χοραρχίαν της χορωδίας του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, την οποία και διευθύνει με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Έχει κυκλοφορήσει σειρά κασσετών και με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εργάζεται για την έκδοση Μουσικών βιβλίων ΄Εσπερινού, Όρθρου και Λειτουργίας και τα οποία θα εκδώσει σύντομα.
Εκτός της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής γνωρίζει και την Ευρωπαϊκήν και παίζει βιολί. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής και Βιομηχανικής Σχολής και από ξένες γλώσσες ομιλεί την Αγγλικήν και Τουρκικήν.