Το σκυθρωπό πρόσωπο του Ερντογάν
Του Ραγκίπ Ντουράν*
Όλοι θέτουν το ερώτημα: Θα εγκαταλείψει ο Ερντογάν το παλάτι του μετά την εκλογική του ήττα;
Είναι ήδη σίγουρο ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Διότι ο υποψήφιος της, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προηγείται τουλάχιστον με 5 μονάδες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Αλλά στην Τουρκία δεν αρκεί να κερδίσεις τις εκλογές για να αλλάξεις εξουσία. Επειδή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) που αποτελείται από δικαστές, που διορίζονται από τον ίδιο τον Ερντογάν, και η Εθνοσυνέλευση, όπου το κόμμα του Μονάρχη εξακολουθεί να κατέχει την πλειοψηφία, έχουν τον τελευταίο λόγο για την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακήρυξη του νικητή. Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο, δεν υπάρχει έφεση κατά των αποφάσεων του YSK.
Το ίδιο το YSK είχε ακυρώσει τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2019. Επειδή το AKP, το Κόμμα του Ερντογάν, είχε υποστηρίξει «ότι με μόνο 13.000 ψήφους διαφορά, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κερδίσει τον δήμο μιας πόλης 16 εκατομμυρίων κατοίκων». Το αίτημα έγινε δεκτό από το YSK και η αντιπολίτευση κέρδισε τον Ιούνιο του 2019 με περισσότερες από 800.000 ψήφους διαφορά έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν στις επαναληπτικές κάλπες.
Το YSK απέρριψε αυτή την εβδομάδα πολλές προσφυγές κατά της υποψηφιότητας του Ερντογάν. Ο τελευταίος δεν έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Επιπλέον, κανείς δεν έχει δει ποτέ το πρωτότυπο του πανεπιστημιακού πτυχίου του Προέδρου, μια από τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν διάφορα σενάρια:
- Το YSK μπορεί να ανακηρύξει τον Ερντογάν νικητή πριν καταμετρηθούν πλήρως οι κάλπες.
- Το YSK ενδέχεται να καθυστερήσει τη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων δίνοντας στην εξουσία χρόνο να τα αλλάξει παράνομα.
- Το YSK μπορεί να κηρύξει την ακύρωση των εκλογών σε περίπτωση που χάσει ο Ερντογάν.
Υπάρχουν επίσης και άλλες δυνατότητες για να σωθεί η εξουσία του Ερντογάν:
- Οι πολιτοφυλακές του Ερντογάν, που αποτελούνται από μέλη ιδιωτικών οργανώσεων ασφαλείας, ισλαμιστές, ένοπλους Σύρους ή Αφγανούς μετανάστες μπορούν να βγουν στους δρόμους για να αμφισβητήσουν την ήττα του Προέδρου το βράδυ της 14ης Μαΐου. Οι αρθρογράφοι θυμούνται τις περιπτώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπολσονάρο.
- Ο Ερντογάν μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας για να αποτρέψει τις λαϊκές διαδηλώσεις. Ο Σεντάτ Πεκέρ, πρώην αρχηγός της μαφίας κάποτε κοντά στον Ερντογάν, τώρα στην αντιπολίτευση και εξόριστος στο Ντουμπάι, είχε πρόσφατα πει: «δεν πρέπει να βγείτε στους δρόμους πριν από τις 14 Μαΐου, αλλά ούτε να μείνετε στο σπίτι σας όταν τελειώσει η ψηφοφορία».
Τέλος, ο Πρόεδρος, που είχε κερδίσει όλες τις εκλογές από το 2002, με εξαίρεση μία, δεν βρίσκεται σε φόρμα από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι σχετικά ενεργός αλλά δεν λαμβάνει πλέον την υποστήριξη των λαϊκών μαζών. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, οι ζημιές από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, η εγκατάλειψη εκατοντάδων πρώην φίλων του Προέδρου και η κούραση των 21 ετών εξουσίας καθιστούν τον Ερντογάν απομονωμένο και απελπισμένο.
Όμως, η ήττα των εκλογών για τον Ερντογάν δεν θα είναι μόνο πολιτική γιατί αν δεν φύγει από τη χώρα λαθραία, κινδυνεύει να βρεθεί σε μια φυλακή που είχε φτιάξει για να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του.
Το τέλος πλησιάζει. Κανείς όμως δεν ξέρει αν αυτό το τέλος θα είναι ευτυχές για τον Ερντογάν ή για την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγραφέων τους/ Πηγή: tvxs.gr