Ζελένσκι για Σι Ζινπίνγκ: Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε στην Ουκρανία
Πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ για να επισκεφθεί την Ουκρανία απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στο Associated Press ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο καθ’ οδόν προς την πόλη Σούμι.
Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από πέρυσι το Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ωστόσο η Κίνα δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο 12 σημείων για «μια πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».
Στην πρόταση της Κίνας περιλαμβάνεται έκκληση για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ τήρησαν απορριπτική στάση σχετικά με την πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα κατοχύρωνε ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα έδινε στο στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί. Η Ουκρανία καλωσόρισε τη διπλωματική ανάμιξη της Κίνας, όμως ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως θα εξετάσει διευθετήσεις για την ειρήνευση μόνο αν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.
Η επίσκεψη του Σι στην Κίνα πυροδότησε φόβους ότι το Πεκίνο θα παρείχε όπλα και πυρομαχικά στη Μόσχα, η οποία βλέπει το οπλοστάσιό της να εξαντλείται. Όμως το ταξίδι του Κινέζου προέδρου δεν περιείχε μια τέτοια ανακοίνωση και λίγες ημέρες αργότερα ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, προωθώντας έτσι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου πιο κοντά σε νατοϊκά εδάφη.
Κατά τον Ζελένσκι, αυτή η κίνηση του Πούτιν αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι δεν έλαβε από την Κίνα τις εγγυήσεις που επεδίωκε. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η επίσκεψη [του Σι Ζινπίνγκ στη Μόσχα] δεν πήγε καλά για τη Ρωσία», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι, αν η χώρα του δεν επικρατήσει στην Μπαχμούτ, η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να οικοδομεί διεθνή στήριξη για μια συμφωνία που θα απαιτούσε από την Ουκρανία να προχωρήσει σε μη αποδεκτούς συμβιβασμούς. Αν πέσει η Μπαχμούτ, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πούτιν «θα πουλήσει τη νίκη του στη Δύση, στην κοινωνία του, στη Κίνα, στο Ιράν. Αν μυρίσει αίμα, δηλαδή αν αισθανθεί ότι είμαστε αδύναμοι, θα πιέσει πάρα πολύ δυνατά».
Παρά το ότι Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Μπαχμούτ δεν είναι και τόσο σημαντική στρατηγικά, ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως μια ήττα οπουδήποτε στην παρούσα φάση του πολέμου θα μπορούσε να διακινδυνεύσει το ουκρανικό μομέντουμ. «Δεν μας παίρνει να χάσουμε τον βηματισμό μας, γιατί ο πόλεμος είναι μια πίτα και οι νίκες είναι τα κομμάτια της. Μικρές νίκες, μικρά βήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια του Ζελένσκι επιβεβαιώνουν ουσιαστικά πως μια ήττα στο μέτωπο της Μπαχμούτ, όπου οι μάχες μαίνονται ήδη για επτά μήνες, θα αποτελούσε μια ήττα περισσότερο στο πολιτικό παρά στο τακτικό επίπεδο. Όπως εκτίμησε, η πίεση από μια ήττα στην Μπαχμούτ θα ερχόταν γρήγορα, τόσο από τη διεθνή όσο και από την εγχώρια κοινότητα. «Η κοινωνία μας θα νιώσει κουρασμένη», είπε. «Θα με πιέσει να συμβιβαστώ» με τους Ρώσους.
Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διέψευσε φιλορώσο αξιωματούχο που έκανε λόγο για προέλαση σε Μπαχμούτ και Αβντιίβκα. Σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό ΓΕΣ ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τους εναντίον των δύο πόλεων, όμως δεν σημειώνουν πρόοδο.
Η Μπαχμούτ και η Αβντιίβκα, όπως και άλλες κοινότητες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, έχουν μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. «Ο εχθρός συνεχίζει την έφοδό του στην πόλη Μπαχμούτ. Όμως οι υπερασπιστές μας κρατούν θαρραλέα την πόλη, απωθούν πολυάριθμες επιθέσεις του εχθρού», διαβεβαίωσε το επιτελείο, κάνοντας λόγο για 57 επιθέσεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έδωσε ελαφρά διαφορετική εικόνα, ανακοινώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μόνο «οριακή πρόοδο» στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν την Αβντιίβκα και έχασαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης.
Αντίθετα, ο φιλορώσος ηγέτης του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν ανέφερε πως οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από μεταλλουργία στο δυτικό τμήμα της Μπαχμούτ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν.
Καθώς έχουν αρχίσει να φθάνουν δυτικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία και εντείνεται η σεναριολογία περί ουκρανικής εαρινής αντεπίθεσης, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η Μόσχα έστειλε εκατοντάδες καινούργια και ανακαινισμένα άρματα μάχης.
Όσον αφορά στην κατάληξη του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν διακινδυνεύει μια πρόβλεψη. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την αυτοπεποίθησή του ότι το έθνος του θα κυριαρχήσει μέσω μιας σειράς «μικρών νικών» και «μικρών βημάτων» ενάντια σε «μια πολύ μεγάλη χώρα, έναν πολύ μεγάλο εχθρό με μεγάλο στρατό, αλλά μικρές καρδιές».
Για την ίδια τη χώρα του, ο Ζελένσκι αναγνωρίζει πως ο πόλεμος «μας άλλαξε». «Θα μπορούσε να πάει είτε προς την κατεύθυνση του να μας διχάσει είτε προς την κατεύθυνση του να μας ενώσει», δήλωσε. «Είμαι ευγνώμων προς όλους, προς κάθε εταίρο, προς τον λαό μας, προς τον Θεό, προς όλους, διότι βρήκαμε τον δρόμο μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το έθνος μας. Αυτό ήταν που μας έσωσε και έσωσε τη γη μας. Είμαστε μαζί».
Πηγή: gr.euronews