Βασιλομήτωρ-Βασιλοπάτηρ
Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους,
δικηγόρου-μέλους ΔΗΣΥ
Αν δεν μπορείς να γίνεις βασιλιάς γίνε πατέρας του βασιλιά. Τάδε έφη Νίκος Αναστασιάδης. Πότε το είπε; Στις 5.3.2023 στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΛΦΑ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ.
Πραγματικά έψαξα όλα τα λεξικά για να βρω την μεγάλη «σοφία» του Αναστασιάδη. Διότι πραγματικά ο άνθρωπος αυτός κάθε τόσο αφήνει και μια ατάκα την οποία εισπράττει ο βασανισμένος λαός.
Πρόσφατα μας είπε το «δεν πρόκειται να γίνω πατροκτόνος», ενώ ήθελε να πει παιδοκτόνος. Αυτό το είπε όταν ήθελε να δώσει βαρύτητα στα λεγόμενά του για το ΓΕΣΥ. Στις 5.3.2023 ήθελε να δικαιολογήσει την αχαριστία του έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Βασιλιάς είναι τίτλος ελέω Θεού ή δίνεται σε άνδρα μονάρχη σε μια ποικιλία πλαισίων. Το γυναικείο ισοδύναμο είναι βασίλισσα, ο οποίος τίτλος δίνεται επίσης στη σύζυγο ενός βασιλιά. Οι μόνες εξαιρέσεις ήσαν η Γιαντβίγκα της Πολωνίας και η Μαρία της Ουγγαρίας, που στέφθηκαν ως Βασιλιάς της Πολωνίας και Βασιλιάς της Ουγγαρίας αντίστοιχα. Τούτο έγινε το 1380 όπου ο τίτλος δινόταν επίσης και στη σύζυγο του βασιλιά.
Για να υπάρξει διάδοχος του βασιλικού θρόνου πρέπει να προηγηθεί βασιλικός θρόνος και να είναι εγκατεστημένος βασιλιάς. Δεν μπορεί κάποιος να είναι βασιλοπατέρας αν δεν ήταν βασιλιάς. Σήμερα δεκαπέντε βασιλιάδες αναγνωρίζονται ως αρχηγοί κρατών συνταγματικών μοναρχιών. Οι βασιλείς που εξουσιάζουν σε απόλυτες μοναρχίες είναι ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν και ο Βασιλιάς του Eswatini.
Προφανώς ο Νίκος Αναστασιάδης να είχε κατά νουν την βασιλομήτορα. Και πάλι για να είναι κάποια βασιλομήτωρ έπρεπε να ήταν προηγουμένως βασίλισσα. Εκείνο που ενοχλεί είναι η άνεση του ανδρός μπροστά στο φακό. Ενώ λέει ότι θέλει και όπως το θέλει, πιστεύει ότι το όνομά του συγκαταλέγεται στα ονόματα των σοφών.
Στο ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ δεν ανέφερε απολύτως τίποτα όταν ορκίστηκε ψευδώς για τα ταξίδια των Σεϋχελλών. Για το ότι ο Αβέρωφ δεν ήταν «εκλέξιμος» ασχολήθηκε κατά κόρον.
Ασυναγώνιστε Νίκο, ο Αβέρωφ ήταν εκλέξιμος και το απέδειξε περίτρανα. Τον πρώτο γύρο, τον ψήφισε το 26% και άλλο 8% καθαρά συναγερμικοί τους παρέσυρες και ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αν τούτο δεν εγίνετο από πλευράς σου ο Αβέρωφ, τον πρώτο γύρο θα ελάμβανε τουλάχιστον 34% και 24% ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσες να μιλάς για μεγάλη εκλεξιμότητα και δικαίωση της επιλογής του Συναγερμού.
Κάτι που ξέχασες είναι την δική σου εκλεξιμότητα πριν κάποια χρόνια.
Το 2011 και 2012 η προτίμηση των ψηφοφόρων προς το πρόσωπό σου ήταν 7%, ενώ του Γιαννάκη Κασουλίδη ήταν στα ύψη. Τι θα έλεγες αν κάποια στελέχη του Συναγερμού παρότρυναν τον Κασουλίδη να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και συ υποψήφιος του Συναγερμού;
Πραγματικά γνωρίζοντας σε, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα έκαμνες, και τούτο γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω το τί έκαμες για να μην εκλεγεί Πρόεδρος ο Γιαννάκης Κασουλίδης.
Δεν πιστεύω να νοιώθεις ότι με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη θα ισχύσει το ρητό ο αποθανών δεδικαίωται. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλειστείς γι’ αρκετό καιρό στο σπίτι και να κάνεις αυτοκριτική.
Εμείς τα στελέχη και μέλη του Συναγερμού σε κρίναμε. Διέσυρες το κυπριακό κράτος και κόντεψες να διαλύσεις την παράταξη. Μια παράταξη περήφανη, που σε ανέχτηκε για πέρα από δέκα χρόνια Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Γλαύκος Κληρίδης όταν ήταν πρόεδρος της παράταξης και για τον οποιοδήποτε λόγο τον επισκεπτόμουν και με ρωτούσε να του πω το ποιόν κάποιου ανθρώπου, τον ρωτούσα «τι θέλετε ακριβώς να σας πω πρόεδρέ μου;». «Αν είναι άδρωπος», και γελούσε.
Στην τρίτη ποιητική συλλογή μου «Ψυχές Πέντε» στην σελίδα 249 περιλαμβάνεται και το ποίημα, «Ο ΑΔΡΩΠΟΣ».
Το’ φερε η τύχη Νίκο Αναστασιάδη να μου φανεί χρήσιμο αυτό το ποίημα και σου το αφιερώνω.
Γυρεύκω να βρω άδρωπον
Να μεν έσιει αΐπια
Να έσιει λον τζιαι αδρωπιάν
Ν’ αφήνει τα τερτίπια
Όταν αννοίει το στόμα του
Να τον ακούουν τ’ αυκιά του
Να λέει κουβέντες στροτζυλές
Κουβέντες της καρκιάς του
Κάθε φτωχόν πουν’ να θωρεί
Το σιέριν του ν’ αννοίει
Να μιτσιανίσκει το κακόν
Τζιαι η πληγή να κλείει
Να μπαίνει μεσ’ τον καφενέ
Άρκοντας των αρκόντων
Τζιαι κάθε λον πουν’ να λαλεί
Να μεν ταιρκάζει σκόντος
Να σιει το σπίτι του ανοιχτόν
Μα για τον κόσμον ούλλον
Να μεν ιξέρει τσιγκουνιές
Να μεν μοιάζει με μούλον
Τούτον τον άδρωπον, παιθκιά
Θέλω να τον γνωρίσω
Να τον ισφίξω δυνατά
Διπλά να τον φιλήσω
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σήμερα, δεν είναι πρόεδρος του Συναγερμού και τούτο για να σώσει ότι μπορούσε, γιατί ταχτήκατε να διαλύσετε την παράταξη.
Βρίσκομαι στον Συναγερμό από το 1976 και στα πολιτικά δρώμενα από το 1967. Βαθμολογώντας τα της παράταξης σου λέω με ειλικρίνεια πως δύο πρόεδροι πέρασαν που θέλω να θυμούμαι. Τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.
Κρίνοντας τους εφτά Προέδρους της Δημοκρατίας, είναι νωρίς να κρίνω τον όγδοο, δύο Προέδρους θέλω να θυμούμαι. Τον Γιώργο Βασιλείου και τον Γλαύκο Κληρίδη.
Νικολάκη, «μη κίνει τον ανάγυρο».
Μην ανακινείς τα κακώς έχοντα, για ν’ αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα τις ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους*/ ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης- Τελευταία συνεδρίαση Υ.Σ. Νίκου Αναστασιάδη (22.2.2023)