Οι πρώτοι Υπουργοί Χριστοδουλίδη- Επανέρχεται υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη

Οι πρώτοι Υπουργοί Χριστοδουλίδη- Επανέρχεται υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη

Υπουργός Εξωτερικών ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κόμπος και Οικονομικών ο επί Τ. Παπαδόπουλου, Μάκης Κεραυνός.
Θέμα ωρών είναι η επίσημη εξαγγελία του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου του νέου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο , σύμφωνα με πληροφορίες μας , η σύνθεση της κυβέρνησης θα είναι:
Υπουργός Εξωτερικών: Κωνσταντίνος Κόμπος
Υπουργός Οικονομικών: Μάκης Κεραυνός
Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Ιωάννου
Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού: Αθηνά Μιχαηλίδου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Μαρία Προκοπίου (προοριζόταν η Αναστασία Παπαδόπουλου αλλά υπήρξε ανατροπή τελευταίας στιγμής)
Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Αλέξης Βαφειάδης
Υπουργός Υγείας: Πόπη Κανάρη
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Γιάννης Παναγιώτου
Υπουργός Άμυνας: Μιχάλης Γιωργάλλας
Υφυπουργός Ναυτιλίας: Μαρίνα Χατζημανώλη
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας: Γιώργος Παπαναστασίου
Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Πέτρος Ξενοφώντος
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης
Ο νέος πρόεδρος δεν τήρησε την δέσμευση του , την οποία έδωσε το βράδυ τις 12ης Μαρτίου 2023 και επανέλαβε την επομένη, ότι δεν θα διορίσει πρόσωπα , τα οποία διετέλεσαν υπουργοί των κυβερνήσεων Αναστασιάδη.
Παρόλα αυτά περιλαμβάνει στο κυβερνητικό σχήμα τον  Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας Την 1 Μαρτίου 2018 διορίστηκε Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία διορίστηκε το  2018 και υπέβαλε την παραίτηση του  την 1η Ιουλίου 2021

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο διορίστηκε ως Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου της ΕΕ το 2006, ανελίχθηκε σε Επίκουρο Καθηγητή τον Ιούλιο του 2011 και σε Αναπληρωτή Καθηγητή το Σεπτέμβριο του 2016. Διετέλεσε Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου της ΕΕ στο University of HULL (UK) από το 2003 έως το 2006.

Από το 2014 είναι μέλος της ομάδας νομικών που συμβουλεύουν τον ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή και τον Προέδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, διετέλεσε μέλος διαφόρων Ομάδων Εργασίας και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κύπρο, Geneva, Crans Montana. Επιπλέον, ορίστηκε από τον Προέδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (2015) ως ειδικός εμπειρογνώμονας σε σχέση με την εφαρμογή και την επίδραση της αρχής Fratelli Costanzo στο Κυπριακό Σύνταγμα. Το 2017 κλήθηκε ως Ειδικός Εμπειρογνώμονας από την EU Scoping Mission για τη Μεταρρύθμιση των Κυπριακών Δικαστηρίων. Διδάσκει τα μαθήματα: Κυπριακό Συνταγματικό Δίκαιο Δίκαιο της ΕΕ 1 &2, Κυπριακό Δημόσιο Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο, Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο Έχει συγγράψει 5 βιβλία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός  είναι γνωστός από την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου και την πολύ καλή σχέση του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β’.   Στις 3 Μαρτίου 2003 διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, στην οποία παρέμεινε  έως τον Μάιο του 2004, που ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών.  Στις 30 Αυγούστου 2005 παραιτήθηκε και  ανέλαβε  καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή στον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας. 

Ο υπουργός Άμυνας , Μιχάλης Γιωργάλλας, διετέλεσε γραμματέας επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) την περίοδο 2006-2010.

Την περίοδο 2010-2015 ήταν εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, ενώ την περίοδο 2013-2016 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ. Το 2016 το ΕΥΡΩΚΟ συνενώθηκε με την Αλληλεγγύη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου με την Αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Χριστοδουλίδης , λίγες μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών , είχε κατά νουν να περιλάβει στο κυβερνητικό σχήμα τους κυρίους Ιωάννου, Κόμπο και Λετυμπιώτη. 

Share this post