Τί μπορεί να καταφέρει ο Χριστοδουλίδης;
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τους στόχους του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις επιπτώσεις του σεισμού στην Τουρκία για την οικονομία και τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και τις πρώτες εντυπώσεις από τον νέο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. «Οι εκλογές ήταν σημαντικές επειδή η Κύπρος έχει προεδρικό σύνταγμα. Ο αρχηγός του κράτους είναι επίσης αρχηγός της κυβέρνησης και μπορεί να σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο ανεξάρτητα από το Κοινοβούλιο», δημοσιεύει το RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).
«Ο νέος αρχηγός του κυπριακού κράτους Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να δημιουργήσει ενότητα – μεταξύ των πολιτικών κομμάτων καθώς και μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στο διαιρεμένο νησί. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι “θα συνεργαστεί με τα πολιτικά κόμματα και θα επιδιώξει μια ευρεία συναίνεση” για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επιθυμώντας ταυτοχρόνως να καλύψει τις μισές θέσεις στην κυβερνητική του ομάδα με γυναίκες. Ο νέος πρόεδρος, που κληρονομεί από τους προκατόχους του το άλυτο κυπριακό ζήτημα, […] δήλωσε πως “κύριος στόχος” του είναι η επανένωση της Κύπρου, “το συντομότερο δυνατό”.
Η τελευταία απόπειρα πολιτικής λύσης για την επανένωση του νησιού απέτυχε το 2017 και έκτοτε, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. Ο Χριστοδουλίδης παρουσίασε προεκλογικά έναν νέο τρόπο προσέγγισης, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιδιώξει την εξασφάλιση ορισμένων παραχωρήσεων από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας που επιθυμεί η Άγκυρα».
Η Τageszeitung (ΤΑΖ) σχολιάζει από τη μεριά της πως «σε διεθνές επίπεδο, το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την επίλυση των συγκρούσεων τείνει πλέον προς το μηδέν. Η τουρκική κυβέρνηση και το παράρτημά της θα συναινούσαν στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργηθεί μια συνομοσπονδία, δηλαδή μια χαλαρή συμμαχία δύο χωρών. Στο νότιο τμήμα του νησιού, ωστόσο, αυτό θεωρείται ως ξεπούλημα των ιδίων των συμφερόντων τους. Στην πραγματικότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχανε το τελευταίο της ατού, δηλαδή τη διεκδίκηση της αποκλειστικής εκπροσώπησης ολόκληρου του νησιού». Μάλιστα, κατά την εφημερίδα του Βερολίνου, «ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που θα περίμενε κανείς να οδηγήσει το ζήτημα μακριά από το παρόν αδιέξοδο.
Αντιθέτως, αν και τυπικά ο συντηρητικός πολιτικός κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, στην πραγματικότητα οφείλει την εκλογή του σε δύο κόμματα που τον υποστηρίζουν και θεωρούνται σκληροπυρηνικοί εθνικιστές: το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ έχουν σημαντικές αμφιβολίες για μια ομοσπονδιακή λύση και αντίκεινται σε συμβιβασμούς με τους Τουρκοκύπριους. Αντανακλούν τη θέση της Άγκυρας και της κυβέρνησης των Τουρκοκυπρίων. Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να λάβει υπόψη του στην πολιτική του σε ποιον οφείλει την εκλογική του νίκη. Και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό», καταλήγει το γερμανικό μέσο.
Πηγή: Deutsche Welle