Ελληνοτουρκικά: «Βελτίωση» και στο πεδίο – Ακυρώνεται η «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελληνοτουρκικά: «Βελτίωση» και στο πεδίο – Ακυρώνεται η «Γαλάζια Πατρίδα»

Του Σταύρου Ιωαννίδη*

Η αλλαγή κλίματος που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού και της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η γείτονα, μεταφέρεται και στο πεδίο.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο. Όμως, το φονικό χτύπημα του σεισμού που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και εκατομμύρια πολίτες χωρίς στέγη και πρόσβαση σε βασικά αγαθά, αλλάζει τις προτεραιότητες της τουρκικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές για να διασφαλίσει την τάξη καθώς παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα βίας, με ομάδες που γυρνούν στα συντρίμμια κάνοντας πλιάτσικο ή θέτοντας σε κίνδυνο τους επιζώντες και τα σωστικά συνεργεία. Το τουρκικό Ναυτικό συνδράμει και αυτό με τις δυνάμεις του τους πληγέντες με πλοία του Στόλου να μετατρέπονται σε πλωτά νοσοκομεία ή να χρησιμοποιούνται για την προσωρινή στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους.

Στις πληγείσες περιοχές ο Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται στην επαρχία Χατάι η οποία ισοπεδώθηκε από τον εγκέλαδο ενώ αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει από χθες στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που προγραμμάτιζε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Αν και μέχρι στιγμής το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, θεωρείται βέβαιο ότι η «Mavi Vatan», η άσκηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια δραστηριότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ακυρωθεί.

Η άσκηση – πρόκληση

Η συγκεκριμένη άσκηση, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι αντανακλά το αναθεωρητικό αφήγημα που καλλιεργήθηκε έντονα από την τουρκική ηγεσία το προηγούμενο διάστημα, ειδικά από το 2020 μέχρι και τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όταν ο σεισμός ανέτρεψε πλήρως την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Το 2021 και το 2022, η άσκηση αποτέλεσε το «βήμα» για την εκτόξευση πολεμικών απειλών από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, αλλά και μία «πρόβα» για μεγάλης κλίμακας αεραποβατική ενέργεια σε ελληνικό νησί. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι «διαφήμιζαν» τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στήνοντας ένα επικοινωνιακό σόου στον κόλπο του Ακσάζ, ακριβώς απέναντι από τη Ρόδο, συνοδευόμενο από κρεσέντο προκλητικής ρητορικής.

Στην προκλητική άσκηση, έπαιρναν μέρος και Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ αλλά και Μη Επανδρωμένα, τα οποία εκτός από το να συμμετέχουν στα σενάρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατέγραφαν και τις κινήσεις των Μονάδων Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών αντανακλαστικών. Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν παρελθόν, όμως στα Επιτελεία γνωρίζουν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και στο άμεσο μέλλον.

«Αποκλιμάκωση» υπό όρους και στον αέρα

Χαμηλές «πτήσεις» καταγράφουν και τα περιστατικά παραβατικότητας στον αέρα. Από τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου μέχρι και χθες το βράδυ, τα τουρκικά μαχητικά παραμένουν προσγειωμένα στις βάσεις τους, απέχοντας από παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Τα μόνα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν τις τελευταίες ημέρες είναι τα CN-235, αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας που συνήθως πραγματοποιούν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας αφού εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης αλλά και τα UAV που προχωρούν σε παραβάσεις και παραβιάσεις κυρίως στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Πηγή:  cnn.gr  / ΦΩΤΟ: ΥΠΑΜ  Τουρκίας

Share this post