“Ποιος έχασε την Τουρκία;”
Του Graham E. Fuller*
“Θα ήταν σοβαρό λάθος να υποθέσουμε ότι, όταν αναδειχθεί μια νέα τουρκική ηγεσία, θα επανέλθει στο παλιό καθεστώς του “συμμάχου”, στου οποίου την λογική η Δύση είχε βασιστεί στο παρελθόν”, υποστηρίζει ο Αμερικανός αναλυτής, Graham E. Fuller, σε πρόσφατο άρθρο του , με τίτλο:”Ποιος έχασε την Τουρκία;”
Ανάμεσα σε άλλα ο Fuller σημειώνει:
*Πάλι αρχίζουμε τώρα τα ίδια, μια άλλη φάση του κυνηγιού μάγισσας σχετικά με το “Ποιος έχασε – (συμπληρώστε τα κενά) χώρα.” Ήταν κάποτε ποιός έχασε την Κίνα το 1949, μετά την Κούβα το 1959, μετά το Ιράν το 1979, και άλλα. Η τελευταία επανάληψη είναι τώρα “Ποιός έχασε την Τουρκία;”
*Οι ενέργειες της Άγκυρας στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο κατανοητές, αν πάρουμε μια ευρύτερη προοπτική ως προς το τι ήταν η Τουρκία κατά τις τελευταίες δύο ή τρεις δεκαετίες.
*Με τα πιο απλά λόγια, με την πάροδο του χρόνου η Τουρκία έχει χαράξει όλο και περισσότερο το δικό της δρόμο με πλήρη άσκηση της κυριαρχίας της.
*Η Τουρκία άρχισε επίσης να οραματίζεται εκ νέου τον εαυτό της περισσότερο μέσα στις ιστορικές γεωπολιτικές προοπτικές της προηγούμενης τουρκικής οθωμανικής αυτοκρατορίας
*Κατά την άποψη της Άγκυρας επομένως, δεν έχει να χάσει πολλά, τουλάχιστον από την άποψη της δικής της ασφάλειας, αν υποβαθμίσει δραστικά – ακόμη και αν δεν εγκαταλείψει – δεσμούς με το ΝΑΤΟ με την αγορά ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400.
*Ε πομένως, κανένας στην Ουάσινγκτον δεν «έχασε» την Τουρκία, η εξέλιξη ήταν προϊόν άπειρων νέων γεωπολιτικών δυνάμεων. Επιπλέον, οι Τούρκοι θεωρούν ταπεινωτικό να θεωρούνται από τη Ουάσινγκτον ως ιδιοκτησία που πρέπει να «κρατηθεί» ή «χαθεί,» ή να δεχθούν την υπόθεση ότι ο προεπιλεγμένος χαρακτήρας της Άγκυρας πρέπει να είναι ως αμερικανικός «σύμμαχος».
*Η Τουρκία πιθανότατα δεν θα είναι “σύμμαχος” κανενός – Ρωσία λάβε το υπόψη. Η σημερινή ανάληψη κινδύνων από την Τουρκία με την αγορά ρωσικών πυραύλων και την εκδήλωση αξιώσεων για ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο αντικατοπτρίζει μια επικίνδυνη προσπάθεια του Ερντογάν να μετατοπίσει την προσοχή μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα προς τις εξωτερικές πρωτοβουλίες του. Και η Τουρκία δεν θα είναι φίλος προς το Ισραήλ.
Ο Graham E. Fuller (Γκράχαμ Φούλερ) , ήταν πρώην στέλεχος της CΙA, με εξειδίκευση σε αναλύσεις για το πολιτικό ισλάμ, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Έχει γράψει σειρά βιβλίων σχετικών με τα θέματα αυτά. Επίσης , είναι τ. υποδιευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ. Καταζητείται από τον γενικό εισαγγελέα της Τουρκίας για «δεσμούς» με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το άρθρο του , με τίτλο : “Who Lost Turkey?” (Ποός έχασε την Τουρκία;), διαβάστε το στον ποιο κάτω σύνδεσμο