Αναστασιάδης-Ακιντζί έτοιμοι να συναντηθούν με Γκουντέρες

Αναστασιάδης-Ακιντζί έτοιμοι να συναντηθούν με Γκουντέρες

Δημιουργούνται προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με την κ. Λουτ για τους όρους αναφοράς

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντίζ, συμφώνησαν ότι είναι έτοιμη για μια κοινή συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτό είναι το βασικό αποτέλεσμα από την σημερινή τρίωρη συνάντηση των δύο ηγετών , η οποία έγινε  στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ.του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι οι οι ηγέτες είχαν “μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος”.
Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον γ.γ. των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

 

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και με στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

Η συνάντηση δεν ήταν ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ. Επιτράπηκε μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές», όπως είχε λεχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά την επιστροφή του στο προεδρικό ο πρόεδρος   Αναστασιάδης σημείωσε πως συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. «Επαναβεβαιώθηκε πως η βάση για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού παραμένει η συμφωνηθείσα το 1977, δηλαδή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί, όπως έχω αναφέρει , αρκεί να οδηγεί σε λειτουργικό βιώσιμο κράτος καθόλα συμβατό με τα όσα ευρύτερα ισχύουν για τα υπόλοιπα 193 κράτη του ΟΗΕ», είπε , τονίζοντας παράλληλα πως “τέθηκε και το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών, το οποίο συναντά θετική ανταπόκριση”.
Όσον αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως ήγειρε στον κ. Ακιντζί, «πρωτίστως τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αγνοώντας τις συγκλίσεις των δυο κοινοτήτων, που προνοούν πως η ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να είναι συμβατή με το δίκαιο της θάλασσας (1982), και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκιά».
Συνέχισε,  λέγοντας πως «έκνομες ενέργειες δεν μπορούν να δημιουργούν θετικό κλίμα, αλλά επιτείνουν τις ανησυχίες των Ε/κ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και διάλογος για την πρόταση Ακιντζί για δημιουργία μεικτής επιτροπής, η οποία να συνδιαχειρίζεται. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί η ΑΟΖ είναι θέμα κυριάρχου κράτος και όχι μιας επιτροπής. Μόνο κυρίαρχα κράτη αποφασίζουν για την ΑΟΖ». Επίσης , δήλωσε   πως δεν παρέμεινε  σε  άρνηση της τ/κ πρότασης, αλλά προχώρησε και σε αντιπροτάσεις που να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας.
Ο κ. Αναστασίαδης για το θέμα της κας Λούτ ανέφερε πως «δημιουργούνται προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με την κα Λουτ για να διαμορφωθούν όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον γ.γ. ΓΓ , έτσι ώστε να δούμε πως παραπέρα προχωρούμε».

Στη συνάντηση ο πρόεδρος έθεσε και ζητήματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπου ανέφερε «ανέπτυξα προβληματισμούς από τις πρωτοβουλίες του κ. Οζερσάι και Τατάρ όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου. Αν θέλουμε να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης και προοπτική, θα πρέπει τα ΜΟΕ να αφορούν την ουσία των προβλημάτων όλων των πολιτών και όχι να είναι συμβολικά. Ήγειρα ξανά θέμα Αμμοχώστου, οδοφράγματα Κοκκίνων – Πυροΐου , καθώς και υπολοίπων 21 θεμάτων που ήγειρα κατά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου».
Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδσης δήλωσε :«έχω τονίσει ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα απαιτείται όχι απλά αποκλιμάκωση, αλλά τερματισμός των ενεργειών της Τουρκιάς. Όχι δια λόγων αλλά δια έργων να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών όπως είναι εγγυήσεις, στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται σημαντικών ζητημάτων». Συμπερασματικά, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης «έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση, παραμένουν διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων». Τόνισε μάλιστα πως δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές χωρίς διάλογο.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:  «πέραν των άλλων προτάσεων που υπέβαλα και είναι προς όφελος των τ/κ, θα ενημερώνω τον κ. Ακιντζί για όποιες εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημείωσε μάλιστα πως με τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε στον τ/κ ηγέτη, ο τελευταίος είναι δεκτικός να τις μελετήσει.
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της θετικής ψήφου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι εκ των θεμάτων που παραμένει διαφωνία και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Εγώ επιδιώκω αποκέντρωση, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια λειτουργική Δημοκρατία που να μην εξαρτάται από τη μια κοινότητα η άλλη κοινότητα, και έχω επεξηγήσει ότι η πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ψησίματα ΟΗΕ, από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και από τις εκθέσεις γ.γ.  δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Όμως η εμμονή σε μια θετική ψήφο εξουδετερώνει εν τη ουσία τη μη αριθμητική ισότητα και αντίθετα θέτει τη μια κοινότητα να εγκλωβίζει την άλλη στις δικές της αποφάσεις, αφού εκ των αποφάσεων της θετικής ψήφου εκείνης της κοινότητας θα εξαρτάται η απόφαση».

Share this post