Μικρασιατικά κειμήλια στην Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Μικρασιατικά κειμήλια στην Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Ανοίγει σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 17:00) στην Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού έκθεση με θέμα: “Μικράς Ασίας – ενθυμήματα και κειμήλια”.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον θεολόγο  καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, Χρυσόστομο Μελή, ο οποἰος είχε και την επιμέλεια της . Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά πέρσι -επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή στο Λύκειο Λακατάμειας «Άγιος Γεώργιος».   Τον περασμένο Δεκέμβριο η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (Παλιά Λευκωσία, αίθουσα Α. Πατσαλίδη).

Στόχος της έκθεσης είναι η  διατήρηση της ιστορικής μνήμης και δη του Μικρασιατικού Ελληνισμού.   Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η διάρκεια της επίσκεψης υπολογίζεται στα 60 λεπτά.

Ο  Χρυσόστομος Μελής αναφέρει  ότι τα εκθέματα κατόρθωσε να τα συγκεντρώσει χάρη στις πολύμηνες προσπάθειες που έκανε να πείσει τους κατόχους τους να τα δανείσουν για την έκθεση. Τα αντικείμενα προέρχονται από ολόκληρη τη Μικρασία, αλλά και τον Πόντο και έχουν αποσταλεί από συλλέκτες αλλά και απογόνους προσφύγων, με τους οποίους έχει προσωπικές σχέσεις. «Όλα ξεκίνησαν από ένα απλό δημόσιο σχολείο» δήλωσε.

Share this post