Πόσο βάσιμες είναι οι προσδοκίες;
Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η πολυαναμενόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις «αν και άτυπη κρίνεται καθοριστική» για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.
Την Δευτέρα συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο και κοινός τόπος ήταν πως «οι πιθανότητες να υπάρξει μια θεαματική μεταστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι ελάχιστες».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ζητούμενο για το Εθνικό Συμβούλιο ήταν ο καθορισμός του πλαισίου, που θα κινηθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τρία ζητήματα:
-Πως θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση
-Ποιος είναι ο ρόλος και τα όρια του Μουσταφά Ακκιντζί
-Ποια η στάση της Τουρκίας
Ωστόσο , όλη μέρα χθες συνεργάτες του προέδρου, που δεν κατονομάστηκαν και κυβερνητικές πηγές διέρρεαν προς τα μέσα ενημέρωσης εξέφραζαν την προσδοκία τους όσο και κυρίως του κ. Αναστασιάδη για εξελίξεις, «οι οποίες θα δώσουν το έναυσμα επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».
Μια μέρα πριν από την σημερινή άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη –Ακιντζί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσλί Ακάρ , ο οποίος συναντήθηκε στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, διαμήνυσε ότι «η πολιτική ισότητα αλλά και η ασφάλεια του τ/κ λαού είναι για την Τουρκία πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί».
Παρά τις δηλώσεις της Άγκυρας και ιδιαίτερα το γεγονός της παρουσίας τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη εκφράζουν την προσδοκία του για εξελίξεις, «οι οποίες θα δώσουν το έναυσμα επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».
Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι προσδοκίες αυτές είναι βάσιμες, ή ευσεβείς πόθοι.
Διότι , ακόμη και από άποψη τακτικής, φρονούμε ότι δεν είναι ορθό να εκφράζονται τέτοιες προσδοκίες.
Και αυτό, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στην συνάντηση, ενώ τα τουρκικά ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις παράνομες ενέργειες τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, είναι οι αρνητικές ή ακόμη και «προκλητικές», όπως έλεγε πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση, δηλώσεις Ερντογάν και άλλων στελεχών της κυβέρνησης του. Επιπλέον, από τουρκικής πλευράς «παίζεται ένα παιχνίδι» αναφορικά με την Αμμόχωστο, που δεν ξέρουμε την κατάληξη του.
Πέρα από τα πιο πάνω , παραμονές της σημερινής συνάντησης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας , Φατίχ Ντονμέζ, συνοδευόμενος από στελέχη της «ΤΔΒΚ» , επισκέφθηκε από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εξάλλου, χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας , Χουλουσί Ακάρ με τους αρχηγούς των τριών όπλων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον Μουσταφά Ακιντζί βρέθηκαν στον θύλακα των Κοκκίνων για να «τιμήσουν», με τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αυτούς που έπεσαν στις μάχες της Τηλλυρίας. Το ότι οι τουρκικές βόμβες ναπάλμ προκάλεσαν τον θάνατο σε εκατοντάδες αμάχους, το «προσπέρασαν». Ως «κορωνίδα» οι δηλώσεις Ακάρ, ο οποίος , αφού επεσήμανε ότι η πολιτική ισότητα και η ασφάλεια του τ/κ «λαού» είναι για την Τουρκία πάρα πολύ σημαντικό θέμα, πρόσθεσε: «Σε αυτή τη βάση, δεν απορρίπτουμε κανένα μοντέλο. Δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Καταβάλλουμε προσπάθεια σε αυτό το θέμα επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα». Ο τουρκοκύπριος ηγέτης και σημερινός συνομιλητής του Νίκου Αναστασιάδη, αν και χρησιμοποίησε ωραία λόγια, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον Τούρκο υπουργό.
Η ιστορία δείχνει ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, Graham E. Fuller, «πραγματικά πολύ πιο έξυπνες, αν πάρουμε μια ευρύτερη προοπτική ως προς το τι έχει κάνει η Τουρκία τις τελευταίες δύο ή τρεις δεκαετίες».
Το συμπέρασμα αυτό φρονώ ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από τις νεφελώδεις προσδοκίες των συνεργατών , αλλά και του ιδίου του κ. Αναστασιάδη.
Παρόλο, που δεν συμμερίζομαι τις «προσδοκίες”, εύχομαι η συνάντηση να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ