Κοτζιάς: “Ανοίξαμε τα κανάλια επικοινωνίας στην Τουρκία”.

Κοτζιάς: “Ανοίξαμε τα κανάλια επικοινωνίας στην Τουρκία”.

Σε τροχιά αναβάθμισης εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα.
Μια επίσκεψη που έβαλε επί τάπητος σειρά θεμάτων και είχε ως επιστέγασμα τη συμφωνία για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρεζτέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα οριστεί από τις δύο πλευρές, ενδεχομένως μεταξύ του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου και του πρώτου του Δεκεμβρίου.
Ο κ. Κοτζιάς, στη δίωρη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών που παραχώρησε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάνοιξη των διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, την επανέναρξη του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, που δεν ήταν, όπως είπε, επαρκώς συστηματικός από το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας τη σημασία που έχει η συμπεριφορά υπευθυνότητας και νηφαλιότητας για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία όπως επισήμανε κάθε άλλο παρά ένδειξη αδυναμίας είναι από ελληνικής πλευράς. Αν κρίνει κανείς μάλιστα και από το γεγονός ότι χθες, μία μέρα μετά την επίσκεψή του, δεν υπήρξε καμία παραβίαση από τουρκικής πλευράς.
Οι δύο πλευρές, όπως είπε, συμφώνησαν, εκτός από ορισμένα επιμέρους εκκρεμούντα θέματα, σε σχέση την παρουσία του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία, (Ίμβρο, Βακούφια κλπ), στη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών τον προσεχή Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην τακτική επαφή των υπουργών Εξωτερικών κάθε εξάμηνο με εναλλάξ επισκέψεις στις δύο χώρες. Και μάλιστα σε τόπους εκτός Αθηνών, από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης περιοχών της χώρας μας τόσο από τουριστικής άποψης όσο, κυρίως, από πλευράς ασφάλειας.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συμφώνησαν επίσης να ξανανοίξει ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές που είναι ένα πεδίο συζήτησης των αεροναυτηλιακών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις παραβιάσεις. Παράλληλα συμφωνήθηκε η ανάπτυξη των επαφών σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών ορισμένων Διευθύνσεων του ΥΠΕΞ για την ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα διαφωνιών.
Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν το πρώτο θέμα που του έθιξε ο Τούρκος ομόλογός του, τονίζοντας ότι πριν από ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά θα ήθελε να κουβεντιάσει με την ελληνική τα δύσκολα θέματα. Ένα “θετικό βήμα, όπως είπε επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας τη σημασία της καλής προετοιμασίας.
Απαντώντας σχετικά με το θέμα των “γκιουλενιστών”, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι υπήρξε πολύ σαφής στις απαντήσεις του, υπογραμμίζοντας στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας δεν έχει καμία διάθεση να αγαπά πραξικοπηματίες, ότι είμαστε οπαδοί του κράτους δικαίου και επιδεικνύουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη.
Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα η κοινή ομάδα για την μεταναστευτική πολιτική, ενώ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να γίνει η γειτονική χώρα ευρωπαϊκό κράτος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία που θα ήθελε να διακοπούν οι συζητήσεις αυτές.
ΠΗΓΗΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

 

Share this post