Με αντίγραφο εγκολπίων του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ’ στην ενθρόνιση του ο Κύπρου Γεώργιος (Βίντεο)

Με αντίγραφο εγκολπίων του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ’ στην ενθρόνιση του ο Κύπρου Γεώργιος (Βίντεο)

Η πρώτη ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα έγινε σήμερα , Κυριακή ( 8 Ιανουαρίου 2023), το απόγευμα .

Ο από Πάφου  Γεώργιος , ο οποίος εξελέγη κατά πλειοψηφία από την Ιερά Σύνοδο την παραμονή  των Χριστουγέννων ως νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου, ανέλαβε ως 76ος Προκαθήμενος το πηδάλιο  της Κύπριδος Εκκλησίας,  μιας , όπως τόνισε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «εκ των πλέον ιστορικών κατά τόπους Εκκλησιών». Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου επικυρώθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431 μ.Χ.), με τον 8ο κανόνα της. Γύρω στον 7ο με 9ο αιώνα, έγιναν διάφορες αραβικές επιδρομές στην Κύπρο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν κάποιες Επισκοπές. Για να προστατευτεί ο λαός της Κύπρου, ο τότε Αρχιεπίσκοπος, με την βοήθεια του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β΄ του Ρινότμητου, μερίμνησε και μετακόμισε   ο λαός . Η επιστροφή έγινε το 698 μ. Χ. , όταν εξέλειπε ο κίνδυνος των επιδρομών.  Η νέα «χώρα»,  που έζησαν οι Κύπριοι ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή προς τιμήν του Αυτοκράτορος, που συνέβαλε στην ασφάλειά τους και υπήρξε η νέα έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και  αναγνωρίστηκε με τον 39ο κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου το 691 μ.Χ. Έκτοτε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, φέρει τον τίτλο: «Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου».

Η τελετή της ενθρόνισης του κ. Γεωργίου έγινε  εν πληθούση Εκκλησία. Παρόντα ήταν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, με εξαίρεση τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο. Τον  κ. Νεόφυτο  δεν βρήκε σύμφωνο η εκπροσώπηση , με τον Μητροπολίτη Συμεών και τον Αρχιεπίσκοπο Ευστράτιο, της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU), την οποία, όπως η Εκκλησία Μόσχας,  θεωρεί «σχισματική». Επίσης, ο κ. Νεόφυτος  εξαπέλυσε μύδρους κατά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντομίρ Ζελένσκι, ενώ δεν έχει αποδοκιμάσει την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στο δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.   Η στάση αυτή του Μητροπολίτη Μόρφου , σύμφωνα με πληροφορίες του ageliaforos.com, σχολιάστηκε αρνητικά ακόμη και από τους εκπροσώπους των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και της Εκκλησίας Αλβανίας, που  οι Προκαθήμενοι τους δεν έχουν μνημονεύσει στα εκκλησιαστικά δίπτυχα τον Μητροπολίτη Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Στην τελετή της ενθρόνισης παρέστη τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τους Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο και τον Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητο. Επίσης , παρέστησαν αντιπροσωπείες των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας , Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρουμανίας Βουλγαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου της Εκκλησίας Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Εσθονίας και εκπρόσωπος της Μονής Σινά. Δεν εκπροσωπήθηκαν τα Πατριαρχεία Μόσχας, Γεωργίας, Σερβίας και οι Εκκλησίες Πολωνίας και Τσεχίας.   

Ο πρώτος στην τάξη των Μητροπολιτών , Κιτίου Νεκτάριος , παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο το Αρχιεπισκοπικό σκήπτρο του Μακαρίου Γ’,με ημερομηνία 1963.  Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στον σολέα ενδύθηκε  τον πορφυρού μανδύα του προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου Β΄ .  

 

Τα Εγκόλπια και ο επιστήθιος Σταυρός , τα οποία έφερε κατά την ενθρόνιση του ο Κύπρου Γεώργιος ήταν  αντίγραφα αυτών του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ’ (1884- 1886), τα οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε δωρίσει στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’.

«Αποστέλλω από τη θέση αυτή αδελφικόν ασπασμό τιμής και βαθυτάτης εκτίμησης προς τον εν Κωνσταντινουπόλει δαδούχον της Ορθοδοξίας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Όσες φορές επισκεπτόμαστε τη μαρτυρική καθέδρα του, νιώθουμε το σταυρικό κλίμα που κυριαρχεί εκεί κάθε στιγμή, κάθε εικοσιτετράωρο, όλο τον χρόνο. Προσευχή μας διάπυρη προς τον Θεό είναι να τον ενισχύει στην Ιστορική αποστολή του», είπε στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Κύπρου Γεώργιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Με  μήνυμα,  που διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρέτισε την ενθρόνιση του νέου Προκαθήμενου της  Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου , καλώντας τον να δώσει τον εαυτό του στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή, «καθώς αυτή κλονίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του “νέου δόγματος” του έθνους και της καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού».

 

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «ο αγώνας μας είναι επίμονος και σοβαρός, καθώς όσοι έχουν κοσμικά συμφέροντα από μια τέτοια αλλοίωση προβάλλουν τις κινήσεις μας ως δήθεν ανορθόδοξους και εξαπατούν τους πιστούς χριστιανούς με τρόπο εντελώς συκοφαντικό και άδικο».

Ο Αθηνών Ιερώνυμος

Την πεποίθηση ότι η διακονία του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου θα είναι «κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος», ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της Εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος  κατά την προσφώνησή του στην τελετή ενθρόνισης.

«Αναλαμβάνετε αυτή την εκκλησιαστική ευθύνη σε μια εποχή δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην σημασία της ενότητας μεταξύ των Εκκλησιών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που σημαδεύονται από την αδικία, την βία και τον πόλεμο, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου.

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Νούντσιος στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Χρυσόστομο B, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας του, μεταξύ των πολλών ευθυνών του, «παρέμεινε προσηλωμένος με ιδιαίτερο τρόπο στην δέσμευσή του για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέπτυξε τις προτεραιότητες και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθεί, όπως είπε, από αύριο. «Η Εκκλησία είναι το καταφύγιο όλων των ανθρώπων. Σε αυτή θα ανατρέξουν άπαντες ζητώντας λύση των ποικίλων προβλημάτων τους, απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματά τους, προσανατολισμό στα ποικίλα αδιέξοδά τους και είναι καθήκον μου να συμπαρασταθώ και να βοηθήσω τον κάθε άνθρωπο», σημείωσε ο Μακαριότατος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα της παιδείας, της κοινωνίας και ευρεία σειρά θεμάτων στα οποία θα επικεντρωθεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο άλυτο Κυπριακό πρόβλημα.

Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο Κυπριακό,αναφέροντας : Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη, ανέφερε, κάνοντας έκκληση για ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο όπως είπε θα ικανοποιήσει το αίσθημα ασφάλειας του λαού της Κύπρου, θα αποτρέψει τις νέες επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και θα συντηρήσει και εμπεδώσει τον πόθο της απελευθέρωσης”.

 

Ο Κιτίου Νεκτάριος

Προσφωνώντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος , μεταξύ άλλων , τόνισε: “Ως προς την ευρύτερη παρουσία της, η μικρή σε αριθμό, αλλά μακρά σε ιστορία Εκκλησία της Κύπρου, έχει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα διορθόδοξα και διαχριστιανικά ζητήματα. Και πάλι, Μακαριώτατε, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, εσείς αποτελείτε τον σύνδεσμο της Εκκλησίας Κύπρου μετά των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και με τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επί των ημερών σας η Εκκλησία Κύπρου θα συνεχίσει την αγαστή συνεργασία και συμπόρευση με το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία Κύπρου, ως μία από τις αρχαιότερες Εκκλησίες, οφείλει να κομίζει στις άλλες αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες μήνυμα καταλλαγής και πανορθόδοξης ενότητας”.

Τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο προσφώνησε και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος εκ μέρους του ιερού κλήρου της Αρχιεπισκοπής και των εργαζομένων σε αυτή.

Στην τελετή της ενθρόνισης παρέστησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης , η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η υπουργός Παιδείας της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως, άλλοι πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι άλλων θρησκευμάτων , ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, κληρικοί και πλήθος κόσμου.   

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθλομαίου

 

Κύπρου Γεώργιος : Η Εκκλησία είναι ασφαλώς το καταφύγιο όλων των ανθρώπων. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ:  Α. Βικέτος

 

Κιτίου Νεκτάριος: Αγαστή συνεργασία και συμπόρευση με το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Προσφώνηση Του Επισκόπου Καρπασίας κ Χριστοφόρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ακολουθία Ενθρονίσεως Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post