Ο κορονοϊός αχίλλειος πτέρνα τού Σι Τζινπίνγκ
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ξαφνική άρση των περιοριστικών μέτρων που συνιστούσαν την πολιτική του «μηδενικού κρούσματος» σχετίζεται με το τελευταίο κύμα μολύνσεων από κορονοϊό στην Κίνα, έγραψε ο Πάολο Γκαριμπέρτι στη Repubblica. Kαι συμπλήρωσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα έχει χειρότερη επίπτωση στην οικονομία από ό,τι είχαν τα lockdown. Συγχρόνως, όμως, διατύπωσε και τη δική της άποψη, ότι τα lockdown έχουν κουράσει τη νεολαία της χωρας. Σε αυτή, λοιπόν, τη «γενιά του κορονοϊού», στη γενιά «των 291 εκατομμυρίων μαθητών», εναπόθεσε τις ελπίδες του το ιταλικό Μέσο για κάποια πολιτική αλλαγή στο Πεκίνο, σε μελλοντικό χρόνο βέβαια – σε πολύ… μελλοντικό μάλλον.
«Η δυσαρέσκεια των νέων, αργά ή γρήγορα θα αναδυθεί από τις κατακόμβες στις οποίες είναι περιορισμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ιστότοπος που προτείνει συζήτηση γύρω από το ερώτημα ‘‘μήπως η πανδημία έκλεψε τα νιάτα σας;’’ έχει λάβει εκατομμύρια προβολές». Διότι από τους μεγάλους δεν μπορεί κανείς να ελπίζει τίποτε: «Σίγουρα ο Σι δεν κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη εξουσία του επειδή ψεύδεται όσον αφορά τον κορονοϊό. Από το 1,4 δισεκατομμύριο ‘‘υποκείμενά του’’, οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειονότητα, φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι για την ηγεσία του». Ετσι, η Repubblica χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» του Σι Τζινπίνγκ τον κορονοϊό, περιμένοντας το βέλος του κινέζου Πάριδος, δηλαδή της αγανακτισμένης νεολαίας. Συμφέρει στη Δύση να αποτύχει οικονομικά η Κίνα; Πατήστε εδώ Το άρθρο βασίστηκε στην επίσημη και οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου περί «απαραδέκτων πρακτικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή την προσφορά εμβολίων και τους υγειονομικούς ελέγχους Κινέζων σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η Repubblica συνέκρινε την επικοινωνιακή πολιτική των Κινέζων με εκείνη των Ρώσων και συνεπέρανε ότι «τα αυταρχικά καθεστώτα χτίζονται με το ψέμα και με τον τρόμο». Αφήνοντας κατά μέρος τους Ρώσους και το Ουκρανικό, το άρθρο επικέντρωσε στην αναποτελεσματικότητα των δύο κινεζικών εμβολίων που δεν είναι φτιαγμένα σαν τα Δυτικά, δηλαδή δεν είναι mRNA. Και έγραψε ότι «οι πλούσιοι Κινέζοι που έχουν και επαρκές μορφωτικό επίπεδο πηγαίνουν στο Μακάο για να τους χορηγήσουν εμβόλια mRNA».
Επίσης σημείωσε ότι «η νομενκλατούρα, έχει αποθηκεύσει εμβόλια για δική της χρήση», ενώ η ύπαιθρος έχει γονατίσει από τον κορονοϊό. «Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα γραφεία κηδειών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Και η άφιξη του Σεληνιακού Νέου ετους, για τον εορτασμό του οποίου θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια άνιρωποι, θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη».
Ταυτόχρονα επισημάνθηκε «η συρρίκνωση των οικονομικών δεικτών, η κάμψη της παραγωγικότητας, ειδικά στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, αφού τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2020, όταν άρχισε να εκδηλώνεται η πανδημία στη Γουχάν».
Το άρθρο έκλεισε με αναφορές στην εκκαθάριση των αντιπάλων του Σι, στις ανισότητες μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών επαρχιών, στις «τουλάχιστον εκατό» διαδηλώσεις που κατεστάλησαν σε 39 πόλεις της Κίνας και οι οποίες ξέσπασαν μετά την πυρκαγιά σε πολυκατοικία της Ξιντζιάνγκ που τελούσε υπό αυστηρό λοκντάουν. Η κατακλείδα αφιερώθηκε στην «εξέγερση των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν το 1989» εν είδει ευχής για το 2023 …
Πηγή: Protagon.gr/ Το άρθρο απηχεί τις απόψεις της συντακτικής ομάδας του Protagon.gr