Τουρκικός χάρτης για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Τουρκικός χάρτης για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Τον χάρτη, με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται σε όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Τούρκων  πρεσβευτών ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο μας το Fatih, ξεκίνησε τις εργασίες του και το Yavuz. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Eπιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Η ΕΕ η οποία είναι μια πολιτική ένωση και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δικαστήριο. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν υποστηρίζουμε να κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», υποστήριξε.

Ο Τσαβούσογλου στην ομιλία του έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο αμφίδρομου οφέλους.
«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του «kaza-kazan» (win-win). Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμα μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», ανέφερε.

Εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στην Κύπρο η Τουρκία “δεν επιβάλει  μοντέλο λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, σημείωσε  ότι “δεν εγκαταλείπεται η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τ/Κ“.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι γι’αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί η “εποκοδομητική πρόταση”,  που υπέβαλαν οι Τ/κ ’αρχές’ με αντίληψη καλής θέλησης. “Εμείς πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και των Τ/Κ”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ η ΕΕ δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας. “Δεν θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενα μέτρα τους”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του ‘Τ/κ λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δεν θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και κανέναν από τις δύο κοινότητες”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ η άνοδος του ρατσισμού στην Ευρώπη κλωνίζει τα θεμέλια της ΕΕ. “Η ΕΕ ή θα απομακρυνθεί από τις δικές της αρχές και θα επιστρέψει στη ρητορική του περασμένου αιώνα ή θα γίνει ο ασθενής ή θα αναγεννηθεί. Για την δεύτερη επιλογή πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματική η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν η ΕΕ χρησιμοποιήσει διαφορετικά την ενέργεια που καταβάλλει για αποκλεισμό της Τουρκίας, η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και η ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματικός οργανισμός. Εμείς δεν θα συμμορφωθούμε με τα ελαττώματα της ΕΕ αλλά με τους στόχους που καθορίσαμε πριν από δεκάδες χρόνια. Έχουμε πάντοτε συνείδηση του ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και στενός. Δεν θα επιτρέψουμε το μεταναστευτικό και η ασφάλεια να επισκιάσει τους άλλους τομείς”, ανέφερε.


Για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ τους στον άξονα της φιλίας και της συμμαχίας. “Σε αυτό το θέμα οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι ζητούν από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τους δεσμούς τους με το ΡΚΚ στη Συρία και να δώσουν θετική απάντηση στον αγώνα τους με την οργάνωση FETO (γκιουλενιστές).
Για τους S400 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα έχει λάβει λάθος διαστάσεις και πως το θέμα των F35 και τα σχετικά μέτρα δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμαχίας. “Βλέπουμε ότι αυτός που καταλαβαίνει το θέμα αυτό καλύτερα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ τηρήσουν εποικοδομητική στάση είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στο μοντέλο συνεργασίας”, ανέφερε.

Share this post