Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Πάφου Γεώργιο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου.
Τον Πάφου Γεώργιο ψήφισαν 11 ιεράρχες, τον Μητροπολίτη Λεμεσού 4, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμ. Γρηγόριος , ενημέρωσε τον Οικουμενικικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του για την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου ως νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου.
Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο γραφείο του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμ. Θεοδώρου και με στενούς συνεργάτες Του παρακολούθησε το Μεγάλο Μήνυμα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, το οποίο μετέδιδε δορυφορικά η τηλεόραση του ΡΙΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ageliaforos.com αύριο, εορτή της του Χριστού Γεννήσεως, κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στο Φανάρι, ο Οικομενικός Πατριάρχης θα μνημονεύσει στα εκκλησιαστικά δίπτυχα για πρώτη φορά τον τον κ. Γεώργιο μεταξύ όλων των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (ΟΑΕ).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στην αυριανή Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα θα μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους 13 Προκαθημένους των άλλων κατά τόπους ΟΑΕ.
Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: ” Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Μακαριώτατο κ. Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχαν το μεσημέρι. Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κύπρου, ιδιαιτέρως πάνω σε θέματα διορθοδόξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος”.
Η πρώτη ειρηνική επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του προσεχούς Μαρτίου. Στις 5 Μαρτίου 2023, Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι δύο Προκαθήμενοι θα συλλειτουργήσουν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου , στο Φανάρι.
Ο Πάφου Γεώργιος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη ψηφοφορία, αφού έλαβε 11 ψήφους ( την δική του και 10 μελών της Συνόδου), δηλαδή δύο περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Πάφου Γεώργιο ψήφισαν οι Κιτίου Νεκτάριος, Μόρφου Νεόφυτος, Τριμυθούντος Βαρνάβας, Κωνσταντίας Βασίλειος, Κυρηνείας Χρυσόστομος,Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Αρσινόης Παγκράτιος, Καρπασίας Χριστοφόρος, Χύτρων Λεόντιος, Μεσαορίας Γρηγόριος.
Ο Λεμεσού Αθανάσιος έμεινε με τέσσερις ( η μια δική) ψήφους. Οι άλλοι τρεις ψήφοι ήσαν των Επισκόπων Αμαθούντος Νικολάου , Νεαπόλεως Πορφυρίου και Λήδρας Επιφανείου. Υπήρξε και μια λευκή ψήφος, η οποία φέρεται να ήταν του Μητροπολίτη Κύκκου.
Της ψηφοφορίας, προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας εντός της Αρχιεπισκοπής, στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα. Μετά από τη λειτουργία, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου συμμετείχαν στη ψηφοφορία.
Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου εξήλθαν και πορεύθηκαν εν πομπή προς τον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.Εντός του καθεδρικού ναού, οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι υπέγραψαν τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησε προσευχή και στη συνέχεια αναγνώστηκε εντός του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό θώκο.
Ο Μητροπολίτης Πάφου εισήλθε εντός του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, με τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος». Υπέγραψε τελευταίος των Κώδικα των Πρακτικών.
Μετά την προσευχή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου ευχαρίστησε τον κλήρο και τους λαϊκούς.
Ακολούθως οι Ιεράρχες μετέβηκαν στο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, όπου ο νέος Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κλήρου και των λαϊκών.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, είπε ότι θα προσπαθήσει να μην φανεί κατώτερος των προκατόχων του.
“Η πατρίδα μας”, ανέφερε, “περιμένει την ελευθερία της και ο λαός περιμένει οι ιερείς να ενγκύψουν στα πολλά προβλήματά του, τα οποία προέρχονται από την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή”.Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου ευχαρίστησε τους Συνοδικούς, που τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον λαό που τον επέλεξε για το Τριπρόσωπο. Ευχήθηκενα διατηρηθεί το καλό κλίμα στην Εκκλησία Κύπρου.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, τόνισε ότι θα στηρίξει το νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας. Δήλωσε ότι, όταν ανακάλυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου υποστήριζε τον τέως Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο στην εκλογική διαδικασία, τελικά ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Ταμασού Ησαΐας εξέφρασε, παράλληλα, ετοιμότητα για συνεργασία με το νέο Αρχιεπίσκοπο. Πρόσθεσε ότι σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, Γεώργιο, του είπε ότι θα στηρίξει τα οράματα της Μητρόπολης Ταμασού.
Συγχαρητήρια στο νέο Αρχιεπίσκοπο έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ανάρτηση στο Τουίτερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει βέβαιος πως υπό την φωτισμένη ηγεσία του νέου Αρχιεπισκόπου η εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει το σπουδαίο πνευματικό της έργο προς όφελος του ποιμνίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, είναι 73 ετών.Γεννήθηκε στην Αθηένου, στις 25 Μαϊου του 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968 -1972). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976 -1980. Μετεξεπαιδεύθη στην Αγγλία στη Χημεία και στη Θεολογία.
Την 23η Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και την 17η Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτη υπό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄.
Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Παραλλήλως προς τα ως άνω καθήκοντά του εργάσθηκε και ως καθηγητής της Χημείας σε Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.
Εξ αφορμής της συλλήψεως και κακοποιήσεώς του υπό των τουρκικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδηλώσεως, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, διά της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 αποφάσεώς του, καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία διά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις την Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Την 24η Απριλίου 1996 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και την 26η Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε εις Επίσκοπο.
Την 29ην Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί υπό της προς τούτο συνελθούσης εκλογικής συνελεύσεως Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθηκε εις την έδρα αυτού.
Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις και στο Διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Είναι επίσης πρόεδρος των επιτροπών Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.