Ο Νικόλας δημοσιοποίησε έγγραφο του Αναστασιάδη
Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του υποψηφίου προέδρου , Νικόλα Παπαδόπουλου, και του προέδρου Αναστασιάδη για έγγραφο του δεύτερου με προτάσεις του στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Σήμερα , η εκπρόσωπος του επιτελείου Παπαδόπουλου, Άννα Προκοπίου έδωσε στην δημοσιότητα το έγγραφο, δηλώνοντας:
«Επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρεί να παραπλανήσει τον λαό σχετικά με την υποχώρηση Αναστασιάδη για διορισμό αξιωματούχων και βουλευτών από τον ίδιο και τον κ. Ακιντζί, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη δημοσιότητα την επιστολή του Προεδρικού Μεγάρου προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2016 και το επισυναπτόμενο σε αυτήν έγγραφο, που αποδεικνύουν ότι:
Καταπατούνται οι αρχές της δημοκρατίας και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, αρχική φάση της εφαρμογής της λύσης.
Επιβεβαιώνεται ο ρόλος Συμπροέδρου που ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδώσει στον κ. Ακιντζί.
Επιβεβαιώνεται η κατάργηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης, επινοείται η εκχώρηση εξουσιών στο πρόσωπο του κ. Ακιντζί και στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη.
προτάσεων που κατατέθηκαν από ελληνοκυπριακής πλευράς στη διάρκεια των συνομιλιών τα τελευταία δύο χρόνια αποτέλεσε και θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδας να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του προεκλογικού αγώνα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» ότι οι τ/κ δεν θα έχουν λόγο στο διορισμό των ε/κ αξιωματούχων, και όπως είπε «καλά είναι, αν δημιουργούνται σε κάποιους απορίες, να ρωτούν για να δίνονται σαφείς εξηγήσεις».
Το έγγραφο
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στηρίζει την άποψη του σε του 2015 , που δημοσιοποίησε σήμερα το επιτελείο του, το οποίο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς πριν από ένα χρόνο.
Στις 7 Οκτωβρίου 2016 ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου απέστειλε προς τους πολιτικούς ηγέτες επιστολή [έγγραφο ], η οποία αφορούσε στη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε μια μέρα πιο πριν, στις 6 Οκτωβρίου 2016.
Στην συνεδρίαση είχε αποφασιστεί η σύσταση θεματικών επιτροπών και η επιστολή καλούσε τις κομματικές ηγεσίες να ενημερώσουν τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου για τους εμπειρογνώμονες, που θα συμμετέχουν σε αυτές.
Οι επιτροπές ήταν :
1. Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών, 2. Ιθαγένεια, Αλλοδαποί, Μετανάστευση, Άσυλο, 3. Ευρωπαϊκή Ένωση, 4. Οικονομία, 5. Περιουσιακό, 6. Ασφάλειας και Εγγυήσεις, και 7. Εδαφικό.
Στη συνέχεια η επιστολή ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι με αφορμή τα όσα είχαν διαμειφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο «επί της έναρξης ισχύος της Συμφωνίας και το τι θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα (referenda package(, επισυνάπτονται για ενημέρωση και διασαφήνιση οι σχετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά μας: 1. Entry into force (9 November 2015), 2. Referenda Package (2 August 2016).
Το έγγραφο της 9ης Νοεμβρίου 2015
Με τίτλο «Έναρξη Εφαρμογής» της Συμφωνίας το έγγραφο της 9ης Νοεμβρίου 2015 περιλαμβάνει σε μια σελίδα την σχετική πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς
Στην αρχή του κειμένου αναφέρεται πως: «Η ομοσπονδιακή κατάσταση πραγμάτων θα αρχίσει άμεσα με την επικύρωση της συμφωνίας λύσης και τα σχετικά παραρτήματα μέσα από χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».
Στη συνέχεια (παρ. 2) αναφέρεται πως «Τα όργανα των θεσμών που καθορίζονται από το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αναλάβουν τα συνταγματικά τους καθήκοντα άμεσα. Μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ή μετέπειτα διορισμών, αυτά τα όργανα και θεσμοί θα λειτουργούν με πλήρεις εξουσίες, με την αρχική τους σύνθεση και όπως αρχικά θα αποτελούνται».
Η πρόταση της ε/κ πλευράς αναφέρει (παρ. 3): «Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ως οι υπογράφοντες της Συμφωνίας Λύσης θα τους ανατεθεί με τη γενική ευθύνη για την τοποθέτηση των αρχικών κατόχων για όλες τις θέσεις σε όλους τους θεσμούς, σώματα και αξιωματούχους όπως προβλέπονται από το υπό αναφορά Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν άμεσα, επίσης σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για συμπλήρωση όλα τα γραφεία και θέσεις σε θεσμούς όλων των δομών εξουσίας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και τα ανεξάρτητα γραφεία μέχρι την πραγματοποίηση εκλογών ή/και μετέπειτα διορισμών ή τοποθετήσεων σ’ όλα τα προβλεπόμενα σώματα και θεσμών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Για τους ίδιους θα δώσουν στον εαυτό τους το γραφείο της Προεδρίας, όπως αυτό καθορίζεται από το ομοσπονδιακό σύστημα, ασκώντας πλήρως τα προβλεπόμενα καθήκοντα».
Ακολούθως (παρ. 4) αναφέρεται πως: «Οι πρόνοιες του Συντάγματος των αρχικών κατόχων των συνταγματικών θέσεων θα πρέπει να είναι λεπτομερείς και συνάμα όσο πιο συγκεκριμένες γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις για τους διορισμούς και τοποθετήσεις τους. Η διακριτική εξουσία που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα αφορά κυρίως την επιλογή των ατόμων και των πολιτικών αξιωματούχων που θα αποτελέσουν την αρχική σύνθεση των σωμάτων και/ή θεσμών».
Το δεύτερο έγγραφο που συμπεριλήφθηκε στην επιστολή προς την πολιτική ηγεσία αφορούσε το «Πακέτο δημοψηφισμάτων» που είχε κατατεθεί στις 2 Αυγούστου 2016. Αναφέρεται πως «η Συμφωνία λύσης (η συμφωνία θα είναι καθολική και θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους της λύσης, με παραπομπές στα παραρτήματα, όπου καθορίζεται, τα οποία θα περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες)».
Στο κείμενο αυτό καταγράφονται συνολικά 13 παραρτήματα, ως εξής:
1. Ομοσπονδιακό Σύνταγμα,
2. Συντάγματα των συνιστώντων πολιτειών,
3. Οργανικές νομοθεσίες,
4. Ομοσπονδιακές νομοθεσίες,
5. Συμφωνίες συνεργασίας,
6. Συνθήκες δεσμευτικές προς την ενωμένη Κύπρο,
7. Λίστα με τα ονόματα των 1.022.000 πολιτών της ενωμένης Κύπρου,
8. Το περιουσιακό καθεστώς των περιοχών υπό εδαφική αναπροσαρμογή,
9. Το περιουσιακό καθεστώς των περιοχών που δεν υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή,
10. Χάρτη που παρουσιάζει εδαφικές αναπροσαρμογές και τις φάσης εφαρμογής,
11. Οι διευθετήσεις στα θέματα ασφάλειας που θα εφαρμοστούν μετά την έναρξη εφαρμογής,
12. Μεταβατικές περιόδους σε σχέση με την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ, και
13. Έναρξη εφαρμογής – οδικός χάρτης εφαρμογής.
Η αναφορά στο τρίπτυχο
Στο γνωστό τρίπτυχο με τη συγκλήσεις και αποκλίσεις σημειώνονται οι εξής τρεις πτυχές:
Α. ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ:
1. Η νέα κατάσταση πραγμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή με την επικύρωση της λύσης σε χωριστά παράλληλα δημοψηφίσματα.
2. Θα υπάρξουν προσωρινοί θεσμοί μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και αξιωματούχοι διοριστούν οριστικά.
Β. ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ: Καμία
Γ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ:
1. Ο Ρόλος των ηγετών – Οι δύο ηγέτες θα:
● αναλάβουν το γραφείο της Προεδρίας
● τους ανατεθεί η γενική ευθύνη για την τοποθέτηση των αρχικών κατόχων για όλες τις θέσεις και σε όλους τους θεσμούς όλων των δομών εξουσίας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και τα ανεξάρτητα γραφεία μέχρι την πραγματοποίηση εκλογών ή/και μετέπειτα διορισμών ή τοποθετήσεων σ’ όλα τα προβλεπόμενα σώματα και θεσμών πραγματοποιηθούν, με έναν έκαστον ηγέτη να είναι τελικά υπεύθυνος για το διορισμό των μελών της δικής του κοινότητας:
● επιτηρεί ώστε τα αρμόδια όργανα προχωρούν με την διοργάνωση εκλογών για όλες τις αιρετές θέσεις και τον διορισμό αξιωματούχων,
● τους ανατεθεί η ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης,
● ετοιμάσουν πλαίσιο για την εφαρμογή των πτυχών της λύσης που θα περιλαμβάνονται στο Ομοσπονδιακό Σύστημα,
● οι δύο ηγέτες θα έχουν καθορισμένο χρονικό πλαίσιο (μερικοί μήνες – θα συμφωνηθεί) για ολοκλήρωση του έργου τους, το οποίο μπορεί να επιμηκυνθεί εάν κριθεί αναγκαίο, με δική τους απόφαση.
Απάντηση Β. Παπαδόπουλου
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος , δήλωσε πως , μετά από συνεδρίαση στις 6 Οκτωβρίου 2017, ο γραμματέας του Εθνικού και, αφού προηγήθηκε συζήτηση για την έναρξη ισχύος της λύσης και ζητήθηκαν οι θέσεις που συζητούνταν εκείνη την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της δικής μας πλευράς, απέστειλε τις προκαταρκτικές θέσεις τις οποίες συζητούσε η δική μας πλευρά στο τραπέζι με ένα έγγραφο ημερομηνίας 9/11/2015.
«Έκτοτε και μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016 απόρροια όλων των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων στο τραπέζι των συνομιλιών, η τελική πρόταση της δικής μας πλευράς είναι εκεί και είναι ξεκάθαρη και περιλαμβάνεται και στο τρίπτυχο που έχουν μπροστά τους οι ηγέτες των κομμάτων όπως τους δόθηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου , και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να δηλώνει άγνοια για αυτό το θέμα, η θέση της ε/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη, οι δύο ηγέτες, εάν και εφόσον υπάρχει κατάληξη και υπάρχει και θετική απάντηση από τα δημοψηφίσματα, θα είναι αρμόδιοι την επόμενη μέρα για να δημιουργήσουν, για να είναι όλοι οι θεσμοί και αξιωματούχοι οι προσωρινοί, οι μεταβατικοί, στη θέση τους μέχρι να γίνουν εκλογές ή μέχρι αυτές να παράξουν αξιωματούχους, που θα μπορούν να διορίσουν εκείνους που πρέπει να διοριστούν», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή είναι μια αρμοδιότητα των δύο ηγετών που θα έχουν μετά τη λύση, είναι ξεκάθαρο, και θα την συνυπογράψουν γιατί θα έχουμε ένα κράτος.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το ποιος διαλέγει ή επιλέγει από την κάθε κοινότητα για τους προσωρινούς αξιωματούχους που θα μπουν στους θεσμούς, είναι ξεκάθαρο και είναι ξεκάθαρη η θέση μας στο έγγραφο της 1ης Νοεμβρίου 2016, ότι την τελική αρμοδιότητα θα την έχει ο αντίστοιχος ηγέτης της κάθε κοινότητας και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
«Να επισημάνω ότι ακόμη και στο έγγραφο, που δυστυχώς έδωσε στη δημοσιότητα ενεργώντας χωρίς καμία σοβαρότητα το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου- και αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η ενέργεια να μην δίνονται έγγραφα γιατί αυτά αλλάζουν και με πόση επιπολαιότητα αυτοί που τόσο καιρό ζητούσαν τα έγγραφα τα δίνουν τώρα στη δημοσιότητα -και σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα γίνεται και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις από τον κάθε ηγέτη και δεν θα εξαιρεθούν στη διαβούλευση και την τελική απόφαση την έχει ο ηγέτης της κάθε κοινότητας γι’ αυτούς που θα διορίζονται από την κοινότητά του», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος
Είπε ακόμη πως είναι ξεκάθαρο, επίσης στο τρίπτυχο, που δόθηκε στους ηγέτες των κομμάτων κάτω από τον τίτλο «μεγάλες αποκλίσεις» φαίνεται ξεκάθαρα και αυτή είναι η θέση της ε/κ πλευράς «ότι ο κάθε ηγέτης θα διορίζει τους προερχόμενους από την δική του κοινότητα και φαίνεται με μπλε γράμματα, ενώ με κόκκινα γράμματα φαίνεται ξεκάθαρα η τ/κ θέση που ζητά από κοινού να γίνονται οι διορισμοί».
‘Αρα, πρόσθεσε ο Β. Παπαδόπουλος, αν υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός στον κόσμο, έχουν ενώπιον τους και το τρίπτυχο, ας το ξαναδιαβάσουν και ας πουν ότι έκαναν λάθος, θέλω να το αποδίδω σε λάθος, «γιατί οτιδήποτε άλλο ξεπερνά τα όρια μιας σωστής σε πολιτικά πλαίσια και όρια προεκλογικής εκστρατείας».
Σε ερώτηση, τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις από την άλλη πλευρά για ονόματα που θα τοποθετηθούν και αν θα έχει το δικαίωμα του βέτο ο άλλος ηγέτης, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».