Υπόθεση Κατάρ:Θα έχει συνέχεια το σκάνδαλο της Ευρωβουλής;
Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της βελγικής αστυνομίας, πολλοί διερωτώνται: Σταματάει εδώ το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου ή θα έχουμε και νέες αποκαλύψεις;
Το ζήτημα απασχολεί και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την «πλήρη διαλεύκανση» της υπόθεσης «με όλη την αυστηρότητα του νόμου», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την υπόθεση διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ». Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι είναι βαρύτατες οι κατηγορίες περί διαφθοράς και πρότεινε να ιδρυθεί στο Κοινοβούλιο ένα «Συμβούλιο Ηθικής», παρόμοιο με αυτό που ήδη λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε μάλιστα ότι η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για ζητήματα διαφάνειας, έχει ήδη αρχίσει σχετικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη.
Μπορέλ: Δεν επηρεαζόμαστε από την υπόθεση
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ
Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν το σκάνδαλο διαφθοράς σταματάει εδώ. Το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κάλεσε τον ευρωβουλευτή του Μαρκ Ταραμπέλα να δώσει εξηγήσεις, με τον ίδιο να δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα». Ιταλικά δημοσιεύματα εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει συνέχεια, ίσως και με νέα ονόματα. Αυθόρμητα προκύπτει το ερώτημα, εάν εμπλέκονται σε πιθανή υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ διπλωμάτες και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΕ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε διατελέσει παλαιότερα και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. «Προφανώς δεν είμαι δικαστής, υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη», λέει ο Ισπανός αξιωματούχος. «Ασφαλώς τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά, πάρα πολύ ανησυχητικά. Αντιμετωπίζουμε γεγονότα που με ανησυχούν ιδιαίτερα – και ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πρόσωπα, ούτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (External Action Service), ούτε από τις αντιπροσωπείες. Δεν επηρεαζόμαστε από αυτή την υπόθεση».
Από κει και πέρα ο Ζοζέπ Μπορέλ φάνηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. «Τα νέα μας ανησυχούν πολύ», ανέφερε. «Πρέπει όμως να κινηθούμε με βάση τα γεγονότα και τις αποδείξεις που υπάρχουν. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να προχωρήσω πιο πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις της δικαιοσύνης».
Στο «μικροσκόπιο» και πάλι η συζήτηση για το Κατάρ
Η συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Τέρι Ράιντκε
Για σήμερα είχε προγραμματιστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Κατάρ, αλλά και το Κουβέϊτ, για την απλοποίηση της διαδικασίας παροχής βίζας. Όλα δείχνουν ότι, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η συνάντηση θα αναβληθεί. Επιπλέον, πολλοί ευρωβουλευτές βάζουν και πάλι στο «μικροσκόπιο» τη συζήτηση για το Κατάρ που έγινε στην προηγούμενη Ολομέλεια του Στρασβούργου και επισημαίνουν ότι πολλοί – και όχι μόνο η Ελληνίδα αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή – ήταν εκείνοι που εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια για τον διοργανωτή του φετινού Μουντιάλ.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο από την συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Τέρι Ράιντκε: «Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορώ να σας πω ότι στην τελευταία σύνοδο, όταν είχαμε το ψήφισμα για το Κατάρ, είχαν προκύψει πολλά ερωτήματα γιατί κάποιοι ευρωβουλευτές είχαν καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες, γιατί ψήφισαν με συγκεκριμένο τρόπο, γιατί έκαναν μία συγκεκριμένη ομιλία».
Ο χρόνος πιέζει, καθώς σύντομα οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για τις ευρω-εκλογές του 2024. Οι Πράσινοι μάλλον θα συμπεριλάβουν στην προεκλογική ατζέντα τους το ζήτημα της διαφάνειας και της λογοδοσίας των ευρωβουλευτών, αλλά και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο λόμπινγκ και στις δημόσιες σχέσεις. Από κει και πέρα, όπως επισημαίνει ο Δανός Νιλς Φούγκλσανγκ, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) «προφανώς προκαλεί τεράστια ζημιά για την ΕΕ όταν ακούγεται ότι μπορείς να αγοράσεις έναν ευρωβουλευτή ή έναν οποιοσδήποτε πολιτικό για να πει συγκεκριμένα πράγματα, για να ψηφίσει με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι ντροπή και αποδυναμώνει την Ευρώπη. Γι αυτό όλοι έχουμε συμφέρον να προχωρήσει η έρευνα μέχρι τέλους, αλλά και να θεσπίσουμε κανόνες για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί».
Qatargate: Προδοσία των ευρωπαϊκών ιδανικών
«Φαίνεται πως το εμιράτο του Κόλπου έχει πάρει το Κοινοβούλιο πιο σοβαρά από τους ίδιους τους πολίτες της Ε.Ε. τους οποίους και εκπροσωπεί. Ακριβώς από αυτό προκύπτει ο κίνδυνος να παγιώσουν οι εγκληματικές μεθοδεύσεις τις προκαταλήψεις για μια δήθεν άπληστη και άχρηστη τάξη πολιτικών της Ε.Ε., τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι τροφοδοτούν εδώ και καιρό», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα διατηρεί πάντως την πίστη της πως το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθίσταται υπεράνω τέτοιων σκανδάλων και έχει εδραιωθεί σε βάρος κρατών που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου.
«Οι εποχές που κανείς δεν χρειαζόταν να φοβάται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί» επισημαίνει. «Η Ουγγαρία και η Πολωνία, για παράδειγμα, έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο ότι αυτό διαθέτει ισχυρούς μοχλούς στον αγώνα για το κράτος δικαίου. Αυτή η διαμάχη εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι επίσης μια μάχη για το πνεύμα και την καρδιά των πολιτών. Γι’ αυτό και είναι τόσο καταστροφικό όταν μία ανώτατη αντιπρόσωπος της εκπροσώπησης του λαού αποκαλύπτει τώρα μια αντίληψη του αξιώματος, η οποία γελοιοποιεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ηθική».
SZ: Καταστροφή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η κορυφή του παγόβουνου;
«Το σκάνδαλο διαφθοράς φαίνεται να επιβεβαιώνει την παλιά προκατάληψη, ότι οι Βρυξέλλες είναι ένας τόπος, όπου η γραφειοκρατία διαρκώς πολλαπλασιάζεται και το ένα χέρι νίβει το άλλο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει τη σύλληψη της Εύας Καϊλή ως «καταστροφή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακόμη περισσότερο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».Η εφημερίδα του Μονάχου κρίνει πως «τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Εξάλλου, το πιο ισχυρό όπλο του είναι στην πραγματικότητα η ηθική καθώς γιόρτασε προσφάτως τα 70α γενέθλιά του, περήφανο για τον ρόλο του ως το μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τον ευρωπαϊκό λαό. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην του επιτρέπεται να εισαγάγει τους δικούς του νόμους, δεν εκλέγει μόνο του τον Πρόεδρο της Επιτροπής […] και απλώς ψηφίζει επί των προτάσεων των κρατών μελών».
Στον γερμανικό Τύπο συνομολογείται ακόμη πως η συγκυρία αποκάλυψης του σκανδάλου θα επηρεάσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την έκβαση της απόφασης για παύση της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία. «Ο Όρμπαν εύκολα θα παρουσιάσει τους επικριτές του ως υποκριτές και θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος ωφελούμενος της υπόθεσης», σχολιάζει η Handelsblatt. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια μεταρρύθμιση που να καθιστά σαφές ότι η Ένωση, σε αντίθεση με την ουγγρική κυβέρνηση και άλλους ανθρώπους που περιφρονούν το κράτος δικαίου, είναι πρόθυμη να μάθει και να αλλάξει», συνεχίζει η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ, η οποία βλέπει ως θεμιτή τη σύσταση μίας ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας, με περιορισμένες όμως εξουσίες έρευνας, εντός των στενών ορίων της ενωσιακής νομιμότητας.
Taz: Συλλήψεις – απλώς η κορυφή του παγόβουνου
Εργάτες από το Νεπάλ χτίζουν, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, τα γήπεδα
«Μπορεί η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή να είναι τώρα η ´διπλωμάτης του Κατάρ`, αλλά ήταν Γερμανοί πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU που συμμετείχαν σε πολυτελή ταξίδια στο Μπακού μετά την ένταξη του Αζερμπαϊτζάν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Από φέτος, το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ´αξιόπιστος` προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ε.Ε.», σχολιάζει δεικτικά η Tageszeitung του Βερολίνου, για την οποία το σκάνδαλο διαφθοράς πιθανότατα να έχει πολύ ευρύτερες προεκτάσεις από τις μέχρι τώρα γνωστές.
«Οι πέντε συλλήψεις και η απομάκρυνση μίας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που δεν διακρίνει ούτε την αριστερά ούτε τη δεξιά, ούτε τη βόρεια ή τη νότια Ευρώπη. […] Ούτε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να κοιμάται ήσυχη, καθώς η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση της συμφωνίας για τα εμβόλια της Pfizer. Υπάρχουν παρατυπίες στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – τα SMS της φον ντερ Λάιεν με τις λεγόμενες Big Pharma λέγεται ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας, για τον οποίο διαφαίνεται ως μονόδρομος η εξασφάλιση περισσότερης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και το lobbying.
«Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των συναντήσεων μεταξύ βουλευτών και εκπροσώπων συμφερόντων στο μητρώο των λόμπι και τρίτες χώρες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο» προτείνει η taz, σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο στις πρόσθετες αποδοχές των Ευρωβουλευτών, προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «η ευρωπαϊκή δημοκρατία θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, θα είναι ευάλωτη στη διαφθορά και τα μελλοντικά παιχνίδια εξουσίας θα κερδίζονται από λαϊκιστές, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός».
Πηγή: dw.com