Ανακαλύφθηκε στην κεντρική Αγγλία σε τάφο χρυσό περιδέραιο με πέτρες 1.300 ετών
Δεν πίστευαν στα μάτια τους αρχαιολόγοι από την κεντρική Αγγλία όταν, μέσα σε έναν πρώιμο αγγλοσαξωνικό τάφο γυναίκας, ανακάλυψαν ένα εκπληκτικό κόσμημα αμύθητης αξίας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό χρυσό περιδέραιο με ημιπολύτιμους λίθους, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 630-670 μ.Χ. και βρέθηκε σε τοποθεσία ταφής κοντά στο Νορθάμπτον της Αγγλίας. Διαθέτει τουλάχιστον 30 πέτρες από χρυσό, γυαλί και άλλα πολύτιμα υλικά της Σαξονικής περιόδου. «Αυτό το εύρημα είναι πραγματικά μια ανακάλυψη που μπορεί να συμβεί μία φορά στη ζωή. Κάτι που μπορεί να διάβαζες στα σχολικά βιβλία και όχι κάτι που περιμένεις να δεις να συμβαίνει μπροστά σου» λέει ο αρχαιολόγος Σάιμον Μόρτιμερ, ο οποίος εργάστηκε στην ανασκαφή. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, το πολύτιμο περιδέραιο των 1.300 ετών ονομάστηκε «Ηarpole Treasure», όπως ένα κοντινό χωριό της περιοχής. Η ανακάλυψη πήρε, επίσης, το όνομα «όνειρο αρχαιολόγου», για ευνόητους λόγους. Στο εσωτερικό του μεσαιωνικού τάφου βρέθηκε επίσης ένας διακοσμημένος σταυρός, υποδηλώνοντας ότι ο τάφος ανήκε σε κάποιο θεοσεβούμενο πρόσωπο.
Ο τάφος περιείχε και άλλα θρησκευτικά και πολύτιμα αντικείμενα, όπως ένας διακοσμημένος σταυρός, υποδηλώνοντας ότι ανήκε σε θεοσεβούμενο πρόσωπο ((Courtesy of Museum of London Archaeology))
Οι αρχαιολόγοι από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (ΜOLA) έκαναν εργασίες, καθώς πρόκειται για περιοχή με οικιστική ανάπτυξη, όταν αντίκρισαν το σπάνιο περιδέραιο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο πολύτιμα του είδους. Ο τάφος περιείχε και άλλα θρησκευτικά και πολύτιμα αντικείμενα, όπως διακοσμημένα δοχεία και χάλκινα πιάτα. «Οταν άρχισαν να αναδύονται οι πρώτες λάμψεις χρυσού από το έδαφος, καταλάβαμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό», λέει ο επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών. «Ωστόσο, δεν καταλάβαμε πόσο ξεχωριστό θα ήταν. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης των ευρημάτων και της ταφής, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια πολύ βαθύτερη εικόνα για τη ζωή αυτού του ατόμου και τις τελετουργίες του. Είναι όνειρο κάθε αρχαιολόγου το να βρει κάτι τέτοιο». Οι ειδικοί σημείωσαν τη σημασία των ευρημάτων ως προς τη επιρροή που είχαν οι γυναίκες που ανήκαν στις ελίτ της εποχής ((Courtesy of Museum of London Archaeology)) Remaining Time-0:17 Fullscreen Mute Το περιδέραιο, ηλικίας 1.300 ετών, πιθανότατα να ανήκε σε γυναίκα με βασιλική καταγωγή ή τουλάχιστον αριστοκρατικής τάξης, η οποία έζησε στη μεσαιωνική Ευρώπη. Ενδέχεται όμως να ήταν και ηγουμένη. Ωστόσο, η ταυτότητά της δεν έχει προσδιοριστεί.
Οι ειδικοί σημείωσαν τη σημασία του ευρήματος ως προς τη επιρροή που είχαν οι γυναίκες που ανήκαν στις ελίτ της εποχής. «Αυτή η γυναίκα πιθανότατα να ανήκε στην πρώτη γενιά άγγλων χριστιανών στη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας», αναφέρει στην εφημερίδα ο ιστορικός Φράνσις, Γιανγκ, ο οποίος ωστόσο δεν είχε συμμετοχή στις ανασκαφές. «Γνωρίζουμε για αυτούς τους ανθρώπους από τη λογοτεχνία, από αγιογραφίες, αλλά δεν διαθέτουμε πολλά υλικά στοιχεία για την ύπαρξή τους», προσθέτει. «Εκείνη την εποχή, μια ηγουμένη διέθετε τη δική της γη, τη δική της ιδιοκτησία, κι έτσι μπορούσε να δημιουργήσει μοναστικές τοποθεσίες, όπου οι Χριστιανοί θα αναπτύσσονταν ώστε να προσηλυτίσουν τους κατοίκους της υπαίθρου. Ουσιαστικά, αυτές οι γυναίκες ήταν κάτι σαν ιεραπόστολοι: είχαν καθήκον να πείσουν τον τοπικό πολέμαρχο ή βασιλιά ότι η υιοθέτηση της χριστιανικής θρησκείας ήταν η καλύτερη επιλογή για τον λαό του», λέει ο ιστορικός. Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο σε αξία και σπουδαιότητα περιδέραιο προς το «Ηarpole Treasure» είναι το «Desborough Necklace», ένα κολιέ του 7ου μ.Χ. αιώνα , το οποίο βρέθηκε στο Νορθάμπτον το 1876 και πλέον φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Πηγή: Protagon.gr