Δεν πρόλαβε να πάρει στα χέρια το 13ο βιβλίο του : “Διεθνές Δίκαιο: Παραβίαση και Παρακμή – Το κράτος ανδρείκελο στην κατεχόμενη Κύπρο”- Το Σάββατο η κηδεία του.
Βαθιά θλίψη προκάλεσε στον νομικό, δικηγορικό και πολιτικό κόσμο ο θάνατος , σήμερα του Κύπρου Χρυσοστομίδη. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, και πέρσι είχε νοσηλευτεί επί μακρόν και με κορωνοϊό.
Η κηδεία του Κύπρου Χρυσοστομίδη θα τελεστεί μεθαύριο, Σάββατο στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και βουλευτής με τις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ, ενώ με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας το 2008 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “Ρίζες” το βιβλίο 13ο βιβλίο του “Διεθνές Δίκαιο: Παραβίαση και Παρακμή – Το κράτος ανδρείκελο στην κατεχόμενη Κύπρο (Λευκωσία 2022), το οποίο δυστυχώς, λόγω της κατάστασης της υγείας του, δεν πρόλαβε να χαρεί.
Ο εκλιπών υπήρξε στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο παραιτήθηκε ύστερα από διαφωνίες και ίδρυσε την Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1942 στον Κάθηκα της Πάφου. Συμπλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Πάφου. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Λουξεμβούργο και στη Βόννη, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Δικαίου, και συνέχισε αργότερα σπουδές στην Αγγλία.
Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι μέλος της Εταιρείας Επιστημών, της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού και της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών. Ήταν πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συνεργάζεται με πολλά επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν επίσης μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Διεθνούς Οργάνωσης Δικηγόρων, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.
Τιμήθηκε από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία με παράσημα.
Ήταν νυμφευμένος με τη δικηγόρο Ελένη Χρυσοστομίδου και έχουν δύο θυγατέρες.
Έχει γράψει τα πιο κάτω βιβλία γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ζωή στην Κύπρο και διάφορες άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος:
Απόψεις-΄Αρθρα-Μελέτες, Λευκωσία, 1990
Το Κράτος της Κύπρου στο Διεθνές Δίκαιο, 1994 (Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα)
Στο Τέλος της Αρχής, 1997 (Εκδόσεις Καστανιώτη)
The Republic of Cyprus-A Study in International Law, 2000 (Εκδ. Kluwer, Ολλανδίας)
Υπεράσπιση της Πολιτικής του Αύριο, 2001 (Εκδ. Καστανιώτη)
Διεκδίκηση Ενωμένης Πατρίδας, 2005 (Εκδ. Καστανιώτη)
Cyprus-The Way Forward, 2006 (Εκδ. Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής ΄Ερευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Το ίδιο και στην τουρκική γλώσσα.
Έγραψε ακόμη εκτεταμένα για το Κυπριακό Εμπορικό και Φορολογικό Δίκαιο της Κύπρου (Doing Business in Cyprus, κλπ).