Αντιφώνηση του διαπρεπούς καθηγητή κατά την βράβευση του από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών
“Η ζωή δεν είναι αυτό που θέλεις, αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις”, υπογράμμισε ο διακεκιμένος καθηγήτης Νομικής, Συμεών Συμεωνίδης, στον οποίο η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, απένειμε, ομόφωνα το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2022. Η απονομή έγινε σε Πανηγυρική συνεδρίαση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στο προεδρικό μέγαρο στην παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη.
Το ότι πιό χρήσιμο μάθημα ήταν ότι “μεγάλωσα σε μια οικογένεια και σε συνθήκες, που μου δίδαξαν πολύ νωρίς ότι η ζωή δεν είναι αυτό που θέλεις αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις”, τόνισε.
Ο καθηγητής Συμεωνίδης εξέφρασε ευχαριστίες στους δασκάλους του , γιατί “οι άνθρωποι με δίδαξαν πώς να σκέφτομαι, όχι τί να σκέφτομαι. Και τους ευγνωμονώ γι’ αυτό”, είπε.
Στην αντιφώνηση του (το πλήρες κείμενο στο τέλος) ο καθηγητής Συμεωνίδης ,αναφέρθηκε στην Ακαδημία και τόνισε:”Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι σε άλλες χώρες — και ελπίζω και εδώ — τα μέλη της Ακαδημίας χαρακτηρίζονται ως «αθάνατοι». Αυτό που τους κάνει αθάνατους δεν είναι η βιολογική τους ανθεκτικότητα αλλά το πνευματικό τους εκτόπισμα. Αν λοιπόν είναι τιμή μου απλώς να παρευρίσκομαι στον ίδιο χώρο με του αθανάτους της Ακαδημίας, φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη τιμή είναι να είμαι προσκεκλημένος τους, και μάλιστα για αυτό τον συγκεκριμένο λόγο — την απονομή του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας”.Τον καθηγητή προσφώνησε , πριν από την απονομή του Αριστρείου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος , μεταξύ άλλων, επεσήμανε: “Ο Καθηγητής Συμεωνίδης, με ένα βιογραφικό πλούσιων σπουδών, συνέβαλε τα μέγιστα μέσα από τη δραστηριοποίησή του στην προαγωγή της νομικής επιστήμης. Είναι αρκούντως ενδεικτικό να αναφέρω ότι το μεγάλου εύρους συγγραφικό του έργο, μεταφρασμένο σε οκτώ γλώσσες, υπήρξε υψίστης σημασίας για την αναμόρφωση της νομικής επιστήμης.
Η εν λόγω προσφορά έτυχε αναγνώρισης τόσο μέσα από την τιμητική εκλογή και συμμετοχή του σε διεθνείς Ενώσεις Νομικών Επιστημών, επιτροπές ακαδημαϊκών και συναφών άλλων ιδρυμάτων και φορέων, ως επίσης από το πλήθος των υψηλών διακρίσεων με τις οποίες μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί.
Αρκεί να σημειώσω τη συνεισφορά του στην ανάκτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω δικαστικών διαδικασιών, ως επίσης τη συμβολή του ως επικεφαλής της επιτροπής που εργάστηκε για τη δημιουργία του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την ίδια ώρα δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012 για έξι μήνες στις Βρυξέλλες προήδρευε ή συμμετείχε στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης σε σημαντικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου αμισθί.
Στο πλαίσιο αυτό, τα εξαιρετικά επαγγελματικά του επιτεύγματα, η ουσιαστική του δράση όσον αφορά την επωφελή για την ανθρωπότητα εξέλιξη του αντικειμένου της νομικής επιστήμης, αλλά και η αγνή φιλοπατρία του, δικαιολογούν απόλυτα την απονομή στο πρόσωπό του της αποψινής τιμητικής διάκρισης”.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη*
Σε ηλικία 110 ετών έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος, ασσυριολόγος, σουμεριολόγος και συγγραφέας Μουαζέζ Ιλμιγέ Τσιγ, μια... read more
Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), όραμα που υλοποίησε ο Καραθεοδωρή, δεν πρόλαβε να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Της Τόνιας... read more