Ο Κιέβου Επιφάνιος προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων του Γολοντομόρ

Ο Κιέβου Επιφάνιος προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων του Γολοντομόρ

Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των θυμάτων των μαζικών τεχνητών λιμών  στην Ουκρανία από το καθεστώς του Στάλιν

Σήμερα,  26 Νοεμβρίου 2022, Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Γολοντομόρ* του 1932-1933 και των μαζικών τεχνητών λιμών του 1921-1923 και 1946-1947, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Βισχόροντ Αγαπητός, ο Επίσκοπος Μπορίσπιλ Αντώνιος, ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Μιχαήλ, καθηγητές και φοιτητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας του Ουκρανικού Λαού.
Μετά τη δέηση, η μνήμη όσων πέθαναν αθώα κατά τη διάρκεια των λιμών που οργανώθηκαν τεχνητά από το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς, τιμήθηκε με την κατάθεση λουλουδιών και το άναμμα λαμπάδων.
Πηγή:Υπηρεσία Τύπου  Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU)
*************************************************************************

*Το Γολοντομόρ, ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στην σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας  που συνοδεύθηκε από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης και έχει χαρακτηριστεί από την Ουκρανία και άλλες 12 χώρες ως πράξη γενοκτονίας από το τότε σοβιετικό καθεστώς του Στάλιν, με το Κίεβο να έχει μάλιστα ορίσει  την 26η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας ήταν συνέπεια της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε.

Όσοι αργότες αντιστέκονταν στην παράδοση των σιτηρών και των αγρών τους, ακόμα και των ζώων τους,, απελαύνονταν, μέτρο που πυροδότησε ένοπλες εξεγέρσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα από τον σοβιετικό στρατό. Για να κάμψει τις αντιστάσεις, το σοβιετικό καθεστώς εμπόδισε τους Ουκρανούς να λαμβάνουν τρόφιμα και καταγγέλθηκε ότι οργανωμένες ομάδες κομμουνιστών λεηλάτισαν σπίτια και πήραν οτιδήποτε βρώσιμο.

Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, από 4 ως 10 εκατομμυρια Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους. Με άλλα λόγια, μεταξυ του 12% και του 30% του συνολικου πληθυσμού της Ουκρανίας πέθανε ως αποτέλεσμα της πείνας.

Σήμερα πολλοί  Ουκρανοί και σύμμαχοί τους παραλληλίζουν τα τότε εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος με τα γεγονότα που ακολούθησαν την ρωσική εισβολή του Πούτιν και την απόπειρα αποκοπή της παροχής ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λένε ότι στόχος είναι η εξόντωση του ουκρανικού έθνους.

Υπάρχουν, ωστόσο, και φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Μεγάλος Λιμός είτε δεν συνέβη είτε δεν ήταν προμελετημένη πράξη, αλλά αναπόφευκτη φυσική κατστροφή είτε ήταν ενα γεγονος που αποτέλεσε αντικομουνιστική προπαγάνδα και πολιτικοποιήθηκε εξαιτίας της αντιπαλότητας της Δύσης με τη Μόσχα.

Share this post