Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Παραμένει πρώτος ο Ν. Χριστοδουλίδης-Βελτιώθηκε το ποσοστό του Α. Νεοφύτου

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Παραμένει πρώτος ο Ν. Χριστοδουλίδης-Βελτιώθηκε το ποσοστό του Α. Νεοφύτου

Υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τάσσεται το 36%.-Υπέρ της λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών τάσσεται το 18% και υπέρ του ενιαίου κράτους το 14%.

Τη δεύτερη μεγάλη παγκύπρια έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς ενόψει των προεδρικών εκλογών, παρουσίασε το ΡΙΚ.

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει ποσοστό 30%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 20,5% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 17,5 %.

Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι:

 

Αχιλλέας Δημητριάδης 3.5%, Χρίστος Χρίστου 3%, Γιώργος Κολοκασίδης 1%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 1% και Μάριος Ηλιάδης 0,5%.

 

Στα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 43,5% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 24%.

 

Στην πρώτη δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου, το ποσοστό του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν 45,5% και του Αβέρωφ Νεοφύτου 23%.

Στο σενάριο εκλογικής αναμέτρησης Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάνη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 46% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 24%. Στην πρώτη δημοσκόπηση, το ποσοστό του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν 48% και του Ανδρέα Μαυρογιάννη 21,5%.

Στο σενάριο εκλογικής αναμέτρησης Αβέρωφ Νεοφύτου – Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κύριος Νεοφύτου εξασφαλίζει 32% και ο κύριος Μαυρογιάννης 31,5%. Στην πρώτη δημοσκόπηση τα ποσοστά ήταν 32,5% για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 32% για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 46%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 24% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 11%.

Στην πρώτη δημοσκόπηση τα ποσοστά ήταν 49% για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, 23% για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 9% για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η έρευνα ήταν παγκύπρια και πραγματοποιήθηκε απο τις 3 εως τις 13 Νοεμβρίου απο την εταιρεία “Cypronetwork”, με τη συμμετοχή 1.247 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Κυπριακό-Μεταναστευτικό

Υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τάσσεται το 36% των Κυπρίων, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ.

Υπέρ της λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών τάσσεται το 18% και υπέρ του ενιαίου κράτους το 14%.

Ποσοστό 13% υποστηρίζει ότι η κατάσταση πρέπει να παραμείνει όπως είναι σήμερα.

Υπέρ της λύσης συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών τάσσεται το 6%, υπέρ της ανατροπής τετελεσμένων ακόμα και με στρατιωτικά μέσα το 2% και υπέρ της διπλής ένωσης το 1%.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, 29% απάντησαν σίγουρα ΝΑΙ, 20% σίγουρα ΟΧΙ, 14% μάλλον ΝΑΙ, 11% ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ, 11% μάλλον ΟΧΙ και 15% χωρίς γνώμη.

Σε σχέση με την αξιολόγηση της πολιτικής για τη μετανάστευση και το προσφυγικό, το 54% των Κυπρίων θεωρεί ότι είναι λιγότερο αυστηρή από όσο πρέπει, το 24% ότι δεν υπάρχει πολιτική για το ζήτημα, το 9% ότι είναι περίπου όσο αυστηρή πρέπει, το 6% ότι είναι περισσότερο αυστηρή από όσο χρειάζεται και το 7% χωρίς γνώμη.

Πηγή: ΡΙΚ

Share this post