Έκθεση στην Πόλη για τον ξεριζωμό των Ιμβρίων το 1964

Έκθεση στην Πόλη για τον ξεριζωμό των Ιμβρίων το 1964

Έκθεση οπτικοακουστικού υλικού της δημοσιογράφου , Μελικέ Τσαπάν, για την γενέτειρά του Ίμβρο εγκαινίασε ο  Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος,  στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, που βρίσκεται κοντά στο Φανάρι. Τίτλος της έκθεσης: “Θα ξαναβρεθούμε”.

Σκοπός της έκθεσης  να φέρει το κοινό σε επαφή με την ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας του ξεριζωμού των Ιμβρίων το 1964. Εκτός  του  οπτικοακουστικού υλικού,  η έκθεση περιλαμβάνει και αντικείμενα  της καθημερινής ζωής, που προσέφεραν Ίμβριοι για την πραγματοποίηση της , μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

 Σε σύντομο χαιρετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εμφανώς συγκινημένος,  συνεχάρη τη δημιουργό της Εκθέσεως για την πρωτοβουλία της, και αναφέρθηκε στη δύσκολη εκείνη περίοδο και στην αδικία που συντελέστηκε σε βάρος των Ιμβρίων, με την εφαρμογή του “Προγράμματος διάλυσης”, εξέφρασε δε την λύπη του για τις διακρίσεις που έγιναν γενικότερα σε βάρος των Ρωμηών κατά το παρελθόν, και διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει μέχρι σήμερα κλειστή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την δημιουργό της έκθεσης Μελικέ Τσαπάν

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος και ευχαρίστησε γι’αυτό την Κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας.

Φωτό: Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post