Ιταλία: Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος θα επιβλέψει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου
Καθώς το νέο κοινοβούλιο της Ιταλίας ξεκινά τις εργασίες του σήμερα, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος θα προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας, με τη συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς να ελέγχει και τα δύο σώματα· ο αριθμός των αιρετών της είναι ο μεγαλύτερος από οποτεδήποτε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Λιλιάνα Σέγκρε ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειάς της που βγήκε ζωντανό από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στο τέλος του πολέμου. Καθώς της έχει απονεμηθεί το αξίωμα της ισόβιας γερουσιάστριας, η 92χρονη είναι το πρεσβύτερο μέλος του σώματος, άρα θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Γερουσίας.
Πρώτο καθήκον του σώματος: να εκλέξει νέο πρόεδρο. Πιθανόν θα είναι ο Ινιάτσο Λα Ρούσα, στέλεχος του εθνικιστικού, ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε το 2018 στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera, ο κ. Λα Ρούσα εικονίζεται στο σπίτι του, που είναι γεμάτο ενθύμια του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
Ο Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία για πάνω από δύο δεκαετίες, συμμάχησε με τη ναζιστική Γερμανία και προώθησε αντισημιτικούς νόμους που οδήγησαν στον θάνατο περίπου 6.000 ιταλών εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.
Η κυρία Σέγκρε δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημόσια για τις πρόσφατες εκλογές, ούτε για τον αναμενόμενο διορισμό του Ινιάτσο Λα Ρούσα, το μεσαίο όνομα του οποίου είναι Μπενίτο, στο αξίωμα του προέδρου της Γερουσίας, το δεύτερο σημαντικότερο στην ιεραρχία της ιταλικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας έπειτα από αυτό του προέδρου της Δημοκρατίας.
Η έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου ο αρχηγός του κράτους να αρχίσει διερευνητικές επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να ορκιστεί εντός του μήνα.
Η επικεφαλής του FdI Τζόρτζα Μελόνι, η επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος FdI, φαντάζει βέβαιο ότι θα είναι η νέα πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα της κέρδισε περισσότερες ψήφους από τους συμμάχους της, το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αναλυτές θεωρούν ότι το προσδόκιμο ζωής του κυβερνητικού σχήματος της πρώτης γυναίκας που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Ιταλίας μπορεί να είναι βραχύ, την ώρα που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία οδεύει σε ύφεση, οι τιμές της ενέργειας έχουν απογειωθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οδεύει σε αποκλιμάκωση.
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ήταν περίπλοκες, με τους κ.κ. Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι να απαιτούν υπουργικούς θώκους που η κυρία Μελόνι ήταν πολύ απρόθυμη να τους παραχωρήσει, σύμφωνα με πηγές.
Η πλήρωση του θώκου του υπουργού Οικονομικών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Η κυρία Μελόνι λέγεται πως ήθελε να τον αναθέσει σε κάποιον τεχνοκράτη για να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά κανένας από όσους προσέγγισε δεν φάνηκε διατεθειμένος να τον αναλάβει.
Τόσο η άνω όσο και η κάτω Βουλή της Ιταλίας θα έχουν λιγότερα μέλη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Στην προσπάθειά του να μειώσει τα λειτουργικά κόστη, το προηγούμενο κοινοβούλιο πέρασε μεταρρύθμιση για να μειωθούν οι έδρες. Πλέον η κάτω Βουλή έχει 400 (από 630) και η Γερουσία 200 εκλεγμένα μέλη (από 315).
Στις τάξεις των Γερουσιαστών φιγουράρει κι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος δεξιός πρώην πρωθυπουργός που κάνει την επιστροφή του στην άνω Βουλή στα 86 του, εννιά χρόνια μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη και την ταπεινωτική αποπομπή του από όλα τα αξιώματά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ