Στην Σμύρνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τρισάγιο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στην Σμύρνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τρισάγιο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης χοροστάτησε το πρωί στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία  ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος παρουσία δεκάδων πιστών της πολυεθνικής χριστιανικής κοινότητας της τουρκικής μεγαλούπολης ,αλλά και αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων. Συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίος και   Κρήνης Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση των Ορθόδοξων Χριστιανών θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και  της ψυχής του Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία. 

Κατά την Θ. Λειτουργία έψαλε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Χίου, υπό τον μουσικολ. Ηρακλή Μαλανδρίνο.

Στην  ομιλία του  ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι μνημονεύουμε τα θύματα της τραγωδίας της Μικρασιατικής Καταστροφής  και ανέφερε ότι ο αγώνας για την ειρήνη και την δικαιοσύνη ανήκει στον πυρήνα της χριστιανοσύνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η ειρηνοποιητική διάθεση διέρχεται μέσα από τον διαθρεσκευτικό διάλογο, κυρίως μεταξύ του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, που έχουν κοινές καταβολές στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκτός των άλλων μίλησε  με θερμά λόγια για τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο καθώς και για τον πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Σμύρνης κ. Γιώργο Θεοδωρίδης, εκφράζοντας την ικανοποίηση της μητρός Εκκλησίας για το έργο που συντελείται στη Σμύρνη.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Πηγή: politischios.gr

Share this post