Οι προτάσεις Νίκου Χριστοδουλίδη για μια Βιώσιμη Καινοτόμο Οικονομία
Δομημένες προτάσεις σε 14 πολιτικές, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και επερχόμενων προκλήσεων της Οικονομίας, με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ισχυροποίησή της και να καταστεί πιο βιώσιμη και καινοτόμα, αλλά παράλληλα και πιο ανταγωνιστική, παρουσίασε χθες το βράδυ ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Βιώσιμη Καινοτόμα Οικονομία».
«Το πρόγραμμά μας βασίζεται σε συγκεκριμένους στόχους, κάποιους βραχυπρόθεσμους και κάποιους μεσοπρόθεσμους και όχι σε αόριστες προτάσεις», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι προτάσεις στοχεύουν στη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη φυσικά τους εξωτερικούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, σε ορίζοντα πέραν από εκλογικούς κύκλους που σίγουρα δεν πρέπει να επηρεάζουν το Όραμά μας για την οικονομία του τόπου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η μετάβαση, η αξιοποίηση και πιο υποσχόμενων μορφών ανάπτυξης, η προώθηση νέων παραγωγικών τομέων όπως η αγροτεχνολογία, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και των δημιουργικών επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και μια άλλη μεγάλη πρόκληση που αφορά ειδικότερα του νέους μας και την προσπάθειά τους για ποιοτική επαγγελματική αποκατάσταση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του μερικές, ενδεικτικές προτάσεις στις 14 πολιτικές που έχουν καθοριστεί για την οικονομία είναι:
- Η Αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με στοχευμένη οικονομική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, τηρώντας πάντα δημοσιονομική πειθαρχία και ενθαρρύνοντας, παράλληλα, την πειθαρχία και στα νοικοκυριά, αξιοποιώντας τα προγράμματα της χρηματοοικονομικής παιδείας.
- Υλοποίηση του νέου οικονομικού μοντέλου με την υιοθέτηση του Οράματος 2035, που ετοίμασε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και την ένταξη των ενδεικνυόμενων στρατηγικών στο δικό μας ανθρωποκεντρικό οικονομικό μοντέλο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται μηχανισμοί για αυστηρότερη πειθαρχία και έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών μέσω σύστασης ειδικής ομάδας, με συμμετοχή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
- Ανάπτυξη ψηφιακής οικονομίας, με τη δημιουργία ενός πλήρως ψηφιακού κράτους που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες καθώς και στις επιχειρήσεις για όλες τις δραστηριότητές τους.
- Προώθηση ολοκληρωμένου φορολογικού μετασχηματισμού, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σε εναρμόνιση με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.
- Προώθηση του τομέα επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με την επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό της προβολής της Κύπρου ως περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου στη βάση του νέου οικονομικού μοντέλου. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται η ανασύνταξη και μεταρρύθμιση του κράτους, ο ψηφιακός και φορολογικός μετασχηματισμός, και ο σχεδιασμός για την καινοτομία και την ανάπτυξη της Κύπρου ως κόμβο τεχνολογίας με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων με διευρυμένη συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «το νέο αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο βασίζεται βεβαίως, όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει για να δείξω και τη σημασία τους και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων πολλές από τις οποίες υλοποιούνται μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο αξιοποιούμε πλήρως και δεν αφήνουμε να χαθεί ούτε ένας ευρώ».