«Το όραμά μας είναι ειρήνη», υποστήριξε ο Ερντογάν από τον ΟΗΕ
“Fake newς” τα στοιχεία του Ερντογάν κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Δένδιας
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι «το όραμα της εξωτερικής πολιτικής (της Τουρκίας) είναι η ειρήνη».
Ο κ. Ερντογάν στην συνέχεια κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να βρουν μια «αξιοπρεπή» έξοδο για όλα τα μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μαζί, πρέπει να βρούμε μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του στη Νέα Υόρκη.
«Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου […] στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως «ο πόλεμος δεν μπορεί να υπερτερήσει» και ότι μια «δίκαια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να υπερισχύσει», υπενθυμίζοντας ότι δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, η Τουρκία κατάφερε να συγκεντρώσει τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια και στην Πόλη.
«Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες να υποστηρίξουν ειλικρινά τις προσπάθειες της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για το προσφυγικό και τους μετανάστες, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κάνει «παράνομα pushbacks».
«Βλέπουμε ότι τα pushbacks μεταναστών από την Ελλάδα αυξάνονται. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, ενώ εμείς εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε τα πτώματα των νέων μωρών όπως Aylan να ξεβραστούν στις ακτές» είπε, κρατώντας από το βήμα μία φωτογραφία με νεκρά παιδιά, καλώντας ΕΕ και ΟΗΕ «να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στην Ελλάδα υπέστη «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων».
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη» και πρόσθεσε ότι η σύνοδος που προτείνει για την Ανατολική Μεσόγειο είναι προς αυτή την κατεύθυνση. «Το ότι οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει ποιός θέλει την ειρήνη και ποιός την ένταση», είπε επίσης.
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τις χώρες «να αναγνωρίσουν την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», διότι έτσι «θα δοθεί τέλος στην καταπίεση των Τουρκοκυπρίων».
Άλλα σημεία της ομιλίας Ερντογάν:
—Αναφέρθηκε στο κλίμα λέγοντας ότι η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη του Παρισιού.
—Κάλεσε όσους «στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη Συρία με άλλο όνομα, να διορθώσουν το λάθος τους μια ώρα αρχύτερα», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «επ’ ουδενί δεν θα σταματήσει να κάνει εκείνο που πρέπει».
—Ανέφερε ότι «η Τουρκία βοήθησε 161 χώρες […] στη διάρκεια της πανδημίας».
—Δήλωσε ότι «η Τουρκία έδωσε στην Ανθρωπότητα το TURKOVAC» (τουρκικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό).
—Είπε ότι θα συνεχίσει να υπογραμμίζει σε όλα τα φόρα, «την πραγματικότητα ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», αναφερόμενος στους πέντε νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ και έχουν δικαίωμα βέτο. Για αυτήν την προσπάθεια «ζητώ την υποστήριξη όλων των χωρών-μελών».
—Υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, «τέσσερα εκατομμύρια αμάχους», και υποστήριξε ότι «υπάρχει κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» ενώσω «δεν βρίσκεται βιώσιμη λύση, που να ικανοποιεί τις προσμονές του λαού». Πρόσθεσε ότι «στη Συρία χτίζουμε 100.000 οικήματα από τσιμεντόλιθους» για την επιστροφή των προσφύγων.
—Το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν πρέπει να λυθεί με διπλωματία.
—Είμαστε «κοντά στα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν» στη διένεξη με την Αρμενία.
—Για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε πως «ενδεχόμενα βήματα που θα κάνει η προσωρινή κυβέρνηση στο θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, θα άνοιγαν το δρόμο για ελπιδοφόρες εξελίξεις».
—Ενώ για την Ινδία και το Πακιστάν, δήλωσε ότι «με λύπη αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι μετά από 75 χρόνια από την ανεξαρτησία τους δεν έχουν συνάψει ειρήνη».
—Η Τουρκία «υποστηρίζει την πολιτική μίας Κίνας».
Συνέντευξη στο PBS
Ο Πρόεδρος Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Judy Woodruff του αμερικανικού τηλεοπτικό δίκτυο PBS και συγκεκριμένα στην εκπομπή Newshour.
Απαντώντας στην ερώτηση «έχετε πρόθεση να εμποδίσετε μόνιμα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;» ο κ. Ερντογάν απάντησε:
«Πρέπει να το δείτε αυτό μια φορά, ειδικά η Σουηδία είναι σχεδόν εκκολαπτήριο της τρομοκρατίας. […] Οι τρομοκράτες έχουν διεισδύσει σε όλο το κοινοβούλιο της Σουηδίας. […] Έχουμε πει επανειλημμένα στη σουηδική πλευρά —με έγγραφα— ότι οι τρομοκράτες ‘παρελαύνουν’ στους δρόμους της Στοκχόλμης κρατώντας τα κουρέλια και τα πανό του ηγέτη των τρομοκρατών και οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των ειλικρινών και αγνών Τούρκων μας, στη Σουηδία. Αν ρωτάτε ‘‘είναι και η Φινλανδία έτσι;’’Δεν είναι σαν τη Σουηδία. Είναι πιο ήρεμοι σε αυτό το σημείο και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αλλά η Σουηδία δεν έχει τέτοιο έλεγχο. Μας απαντούν συνεχώς με μια δικαιολογία. Λένε ‘‘λόγω της υποχρεωτικής διάταξης του Συντάγματός μας, αυτό θεωρείται ότι εμπίπτει στο πεδίο των ελευθεριών’’. Και εγώ λέω ότι η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία. Η τρομοκρατία δεν έχει καμία θέση στον ορισμό της ελευθερίας. Ως εκ τούτου, εάν προβάλετε τον αγώνα σας εναντίον αυτών των τρομοκρατών, εάν προβάλετε έναν αγώνα, θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη από αυτή την άποψη. Φυσικά, η τελική αρχή λήψης αποφάσεων σε αυτό το θέμα είναι το κοινοβούλιο μας. Το κοινοβούλιο μας λαμβάνει την τελική απόφαση».
Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν είπε τα εξής: «Θεωρώ χρήσιμο να εκφράσω ένα ακόμη πράγμα εδώ: Αφού πραγματοποιήσαμε αυτές τις συνομιλίες, δυστυχώς, παρακολουθήσαμε αυτούς τους τρομοκράτες να παρελαύνουν στους δρόμους της Στοκχόλμης. Είχαν εκλογές αυτή τη φορά. Το νέο κόμμα που νίκησε ήρθε στην εξουσία λέγοντας ότι δεν θα τους αφήσει. Ελπίζω ότι αυτοί οι τρομοκράτες δεν θα επιτραπούν στη Σουηδία».
Απαντώντας στο ερώτημα, «εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν κάνουν αυτό που θέλετε, τότε είστε αποφασισμένοι να σταματήσετε και να αποτρέψετε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ;», ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Μια αρνητική απάντηση από οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα θα εμπόδιζε εξαρχής αυτή την ένταξη».
Ερωτώμενος, «πώς πιστεύετε ότι είναι τώρα οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ;», ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι σε ιδανική σημείο. Διότι ο όγκος του εξωτερικού μας εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτά τα επίπεδα αυτή τη στιγμή. Είχαμε ένα αριθμό που είχαμε θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τραμπ. Λέγαμε, ‘‘θα πρέπει να φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια’’. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ, πολύ πίσω».
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, παρατήρησε ακόμη ο Ερντογάν και πρόσθεσε:
«Πρέπει να προχωρήσουμε την αμυντική βιομηχανία σε ένα καλό επίπεδο. Για παράδειγμα, έχουμε το θέμα των F-16. Αγοράσαμε F-16 από εσάς. Εφόσον αγοράσαμε F-16 από εσάς, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά είναι πολύ λάθος για δύο φιλικές χώρες παίρνοντας μια πολιτική απόφαση να εξακολουθούν να ακολουθούν ένα δρόμο εφαρμογής κυρώσεων στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Τέλος, ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε να επιλύσει αυτό το ζήτημα. Γνωρίζω ότι ο Μπάιντεν το βλέπει θετικά. Είχαμε ακόμη συναντήσεις και με τους Ρεπουμπλικάνους και είπαν ότι θα το δουν επίσης θετικά. Τώρα, αν δεν πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις ΗΠΑ για το θέμα των F-16, τι θα κάνουμε; Θα φροντίσουμε τους εαυτούς μας».
“Fake newς” χαρακτήρισε τις αναφορές Ερντογάν ο Δένδιας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε ‘ψευδή’ τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν.
«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο κ. Δένδιας.
«Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι, καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί», υπογράμμισε.