Οι έρευνες για το ΚΕΠ προχωρούν
Η Νομική Υπηρεσία αναμένει τον Γενικό Ελεγκτή στοιχεία για όλες τις υποθέσεις, για τις οποίες εντοπίζει την πιθανότητα ύπαρξης ποινικών αδικημάτων
Κάποιες υποθέσεις σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) είναι αρκετά προχωρημένες και επιδίωξη της Νομικής Υπηρεσίας είναι όπως σύντομα καταχωρισθούν ενώπιον του δικαστηρίου, είπε σήμερα το πρωί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης.
Ο κ. Σαββίδης, που απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως σήμερα υπάρχει επίσης προγραμματισμένη εκ νέου σύσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Ανώτερο Αστυνόμο-Διευθυντή ΤΑΕ Αρχηγείου και τους ποινικούς ανακριτές που διερευνούν υποθέσεις που αφορούν στο ΚΕΠ, διότι η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων.
«Η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων και πολύ συχνά γίνονται αυτές οι συσκέψεις, ώστε να ανταλλάζουμε απόψεις με την ηγεσία της Αστυνομίας και τους ανακριτές για την πορεία στην οποία βρίσκονται διάφορες υποθέσεις», είπε.
«Σκοπός μας», συνέχισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, «είναι να συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, για να μπορέσει, εκεί και όπου απαιτείται, εκεί και όπου κρίνεται σωστό, να καταχωρισθούν ποινικές υποθέσεις στα Δικαστήρια. Κάποιες υποθέσεις είναι αρκετά προχωρημένες. Σε αυτές είναι που θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σήμερα και θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ξέρουμε πώς προχωρούν και ποιες υποθέσεις προχωρούν. Επιδίωξή μας είναι σύντομα να καταχωρισθούν νέες υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου, γι’ αυτό και μόλις συμπληρώνεται μια υπόθεση και τύχει αξιολόγησης, λαμβάνονται αποφάσεις από τη Νομική Υπηρεσία, χωρίς χρονοτριβή.»
Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως για αυτές τις υποθέσεις «το ανακριτικό έργο είναι πολλές φορές δύσκολο, διότι οι υποθέσεις αυτές είναι πολύπλοκες, η διερεύνησή τους είναι δύσκολή, πολλές φορές χρειάζεται βοήθεια από ξένες χώρες και χρειάζεται να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα βάσει διεθνών συμβάσεων και γι’ αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις. Γίνεται μια συνεχής αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας και δεν υπάρχει καθυστέρηση [στην προώθηση στο δικαστήριο] των υποθέσεων που έχουν συμπληρωθεί.»
Υπενθύμισε ακόμη πως, τόσο το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου όσο και το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου στάλθηκαν αυτούσια στην Αστυνομία, «με οδηγίες όπως [η Αστυνομία] εξετάσει όλες τις υποθέσεις για τις οποίες οι Επιτροπές αυτές αναφέρουν ότι πιθανόν να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα. Το πόσες θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο, θα εξαρτηθεί από το υλικό που θα προκύψει από τις υποθέσεις αυτές. Κοντά μας αυτά που έχουμε είναι τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου. Παρότι ζητήσαμε από τον Γενικό Ελεγκτή, την επομένη της έκδοσης της τελευταίας έκθεσής του [για το ΚΕΠ], να μας αποστείλει τα στοιχεία για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες εντοπίζει την πιθανότητα ύπαρξης ποινικών αδικημάτων, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν μας τα έχει αποστείλει.»
Το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας οι επικεφαλής της κ.κ. Σαββίδης και Αγγελίδης, παρέλαβαν το πόρισμα των ποινικών ανακριτών κ.κ. Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη τον Οκτώβριο 2021, με σκοπό να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.
Σε δηλώσεις του μετά από την παραλαβή του πορίσματος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είπε:
«Σήμερα συμπληρώθηκε ακόμη μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου, με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας την οποία αποφάσισα να διατάξω μετά από αίτημα της μητέρας του. Θυμάστε πως όταν έγινε αυτή η εξέλιξη είχα πει, ‘μακάρι να μπορούσαμε να παίρναμε τον χρόνο 17 χρόνια πίσω, για να μπορούσε να γινει η σωστή διερεύνηση τότε που τα γεγονότα ήταν πρόσφατα.’
Έχω παραλάβει την έκθεση και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Μάτσα όσο και τον κ. Αλεξόπουλο για την εντατική δουλειά που έχουν κάνει. Η διαδικασία η οποία θα ακολουθήσει είναι αυτή που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές, η οποία είναι το πόρισμα να τύχει ενδελεχούς μελέτης από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, να αξιολογηθούν οι εισηγήσεις και να ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στα συνταγματικά πλαίσια της αρμοδιότητας του Γενικού Εισαγγελέα.»
Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μάτσας και Αλεξόπουλος διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μετά από απόφαση που οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έλαβαν ως προς τον τρόπο περαιτέρω χειρισμού της υπόθεσης και με σκοπό, όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Σαββίδης, «με σεβασμό στη μνήμη αυτού του παιδιού να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τις συνθήκες θανάτου του, όποιες κι αν αυτές είναι, και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή, ώστε και η οικογένεια αλλά και η Πολιτεία να νοιώθουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη κατάληξη στην τραγική αυτή υπόθεση.»