ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία
Ἐκθεση με περισσότερα από 1.000 εκθέματα υπό την αιγίδα της της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από μία έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς ,αρ. 138, στην Αθήνα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15/09/2022 – 12/02/2023
Περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες θα ζωντανέψουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Μουσείου Μπενάκη ο επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη.
Ovid Kurtovich, Η καταστροφή της Σμύρνης, 1922. Ελαιογραφία Μουσείο Μπενάκη
Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, καθώς και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).
Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης επικεντρώνεται στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και την επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.
Τμήμα του επιλόγου της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930 από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ.
Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Την αφήγηση συμπληρώνουν αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία”, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, περιλαμβάνει διάλεξη της Δρ Nanako Murata -Sawayanagi και προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Ζάχου Σαμολαδά.
Η Δρ. Murata, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Toyo του Τόκιο, ειδικεύεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Στη διάλεξη με τίτλο «Το ιαπωνικό πλοίο στη Σμύρνη το 1922: Το αφήγημα και η ιστορία» θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολυετούς προσωπικής της έρευνας σχετικά με το ιαπωνικό πλοίο Tokei Maru, το οποίο εικάζεται ότι διέσωσε εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους «Tokei Maru» (2017, 20΄) – δημιουργία του Ζάχου Σαμολαδά, σκηνοθέτη/παραγωγού – βασίζεται στην έρευνα της Δρ Murata και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ έχει τιμηθεί επανειλημμένως. Ο κ. Σαμολαδάς θα προλογίσει την προβολή.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανάστο κανάλι YouTube της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα: https://www.youtube.com/c/EmbassyofJapaninGreece
ΠΗΓΗ: www.benaki.org