Το μπλόκο του 1944 στον Βύρωνα: Εκτελέσεις και μεταφορά περίπου 600 συλληφθέντων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία
Στο σημείο που έγινε το μλπόκο επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων από του Ναζί σε συνεργασία με τα τάγματα ασφαλείας, τους Χίτες , του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, και τους γερμανοτσολιάδες. Θυμάμαι ότι, όταν ο Γρίβας ανέλαβε στρατιωτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ, ο μακαρίτης ο πατέρας μου, Χαράλαμπος Βικέτος, εξέφραζε έκπληξη για την επιλογή του από τον Μακάριο και έλεγε ότι αυτός (ο Γρίβας) κάποια μέρα θα καταστέψει την Κύπρο
Οι σφαίρες από το μπλόκο άφησαν ανεξίτηλα σημάδια πάνω στα κάγκελα του Παιδικού Σταθμού Μοργκεντάου
ΦΩΤΟ: fb
Η Σελίδα Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα απόκτησε ( Μάρτιος 2021) ένα πολύτιμο αρχείο. Μια κατάσταση, που αποτελείται από 21 δακτυλογραφημένες σελίδες, με τα ονόματα των 1.040 κρατουμένων, που στάλθηκαν την 16η Αυγούστου 1944, από το «Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι από τις συλλήψεις που έγιναν κατά την διάρκεια των γνωστών «μπλόκων», όπως αυτό που έγινε και στην πόλη μας στις 7 Αυγούστου 1944. Οι 600 συλληφθέντες του μπλόκου του Βύρωνα κατέληξαν στο Χαϊδάρι κι από κει οι περισσότεροι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.
Στην κατάσταση αναφέρονται τα ονόματα περίπου 180 Βυρωνιωτών. Κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στην Ελλάδα, κάποιοι όχι.
Έχει συσταθεί μια ομάδα έρευνας, που προσπαθεί να καταγράψει σε ποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης πήγε ο κάθε Έλληνας κρατούμενος. Στη κατάσταση θα δείτε χειρόγραφες σημειώσεις δίπλα από τα ονόματα, όπως το γράμμα «Ε», που σημαίνει «Επέστρεψε».
Εάν μεταξύ των κρατουμένων συμπατριωτών μας βρίσκεται κάποιος δικός σας άνθρωπος, σας παρακαλούμε και εάν γνωρίζεται, να αναφέρετε το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που κρατείτο, προκειμένου κι εμείς με την σειρά μας να ενημερώσουμε την ομάδα έρευνας.
Ο ιστορικός Δρ Ιάσων Χανδρινός, πληροφορεί ότι το τεκμήριο προέρχεται από τα αρχεία της Υπηρεσίας Αναζήτησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και φέρει ταξινομική ένδειξη Ic-Liste 231.
Ακολουθούν οι 21 σελίδες της κατάστασης ταξινομημένες κατ’ αλφαβητική σειρά ( αναφορά του πρώτου και του τελευταίου ονοματεπωνύμου της κάθε κατάστασης).