Donald Trump: Η έρευνα του FBI και η πιθανότητα να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία

Donald Trump: Η έρευνα του FBI και η πιθανότητα να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία

Του Στέργιου Πουλερέ*

Το μάτι της κουζίνας έστριψε προς τα δεξιά. Η ένταση από χαμηλή, έγινε μέτρια. Σύντομα θα γίνει υψηλή. Ο Donald Trump πίστευε πως θα μπορούσε να διαφεύγει για μια ζωή από τις παρανομίες που έκανε ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά κάποια στιγμή η ύβρις ακολουθείται από την τίση.

Η εισβολή του FBI τα προηγούμενα 24ωρα στο σπίτι και το γραφείο του στο Mar-A-Lago στη Φλόριντα, είναι μια πρώτη ένδειξη πως ο Donald Trump βρίσκεται μπροστά στο να κατηγορηθεί για προδότης και συνωμότης, αφού τα αρχεία που του πήραν, εξετάζονται υπό τον νόμο για Εσχάτη Προδοσία. Αυτό αναφέρει το ένταλμα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Οι πράκτορες του FBI πήραν 11 κιβώτια με ντοκουμέντα, ενώ φαίνεται να υπάρχουν αρκετά που ο Donald Trump ίσως να έριξε στη λεκάνη και να τράβηξε το καζανάκι. Από τα 11 κιβώτια, τα περισσότερα έχουν πάνω τους ετικέτα που λέει TS/SCI, δηλαδή «top secret/sensitive compartmented information», δηλαδή απολύτως απόρρητα.

Η έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, απέδειξε πως έγγραφα που καλείται να παραδώσει στο Εθνικό Αρχείο κάθε απερχόμενος Πρόεδρος, τα οποία κηρύσσονται αυτομάτως ως προορισμένα για να τα προσέχουν οι εθνικές υπηρεσίες, ήταν καταχωνιασμένο σε ένα μη ασφαλές resort, όπως αυτό του Donald Trump στο Mar-a-Lago.

Από χθες το μεσημέρι, μετά και τη δημοσιοποίηση της έρευνας και του αποτελέσματος της, έγινε γνωστό και το μέγεθος της σοβαρότητας των εγκλημάτων για τα οποία ερευνάται ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, που φυσικά δεν έχασε ευκαιρία να τα βάλει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI, ξεσηκώνοντας και τους Ρεπουμπλικάνους.

Από το Mar-a-Lago κατασχέθηκαν συνολικά 4 πακέτα εγγράφων άκρως απόρρητα, 3 πακέτα απόρρητων εγγράφων και 3 πακέτα εμπιστευτικών εγγράφων. Ταυτόχρονα, ανακτήθηκαν αρχεία που περιλαμβάνουν την άφεση του Roger J. Stone Jr., επί χρόνια συνεργάτη του Trump, καθώς και υλικό που είχε ο Trump για τον Emmanuel Macron.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναφέρει πως πρόκειται να εφαρμόσει τον ομοσπονδιακό νόμο στον υψηλότερο δυνατό βαθμό απέναντι σε έναν Πρόεδρο που εξέθεσε υλικό το οποίο ανήκει στο κράτος. Ο ίδιος άλλωστε είχε δηλώσει πέρσι, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, πως θεωρεί ότι ένα μέρος των αρχείων είναι προσωπικής του ιδιοκτησίας, όπως αυτά που αφορούν στις συνομιλίες του με τον Kim Jong-Un. 

Όπως θεωρεί κάποια αρχεία δικά του, έτσι υποστηρίζει πως όταν ήταν Πρόεδρος, είχε το δικαίωμα να κάνει declassify κάποια απ΄αυτά, το οποίο σημαίνει πως αν ήταν Άκρως Απόρρητα, μπορούσε να τα κατεβάσει στην κλίμακα και να τα κάνει απλώς εμπιστευτικά ή και τίποτα απ΄αυτά. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν αυτή τη δύναμη, αλλά δεν συνηθίζεται να το κάνουν. Σε αυτή τη συχνότητα και για Άκρως Απόρρητα έγγραφα.

Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι το εξής: ο Donald Trump έκανε την υποβάθμιση όσο ήταν Πρόεδρος ή αφού είχε ήδη ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020;

Σύμφωνα με το ένταλμα που έχει το FBI, αυτό που εννοείται είναι πως εφόσον η έρευνα γίνεται για πιθανές παραβιάσεις του Νόμου Εσχάτης Προδοσίας, μάλλον ο Trump προέβη σε πράξεις μετά την ήττα του και αυτές μάλιστα μπορεί να κριθούν ως επιζήμιες για το έθνος ή ως βοηθητικές για την ξένη κατασκοπεία. Παράλληλα, το ένταλμα είχε παραπομπή σε έναν ομοσπονδιακό νόμο που κρίνει ως έγκλημα την καταστροφή ή απόκρυψη εγγράφων που παρακωλύουν μια κυβερνητική έρευνα.

Το ένταλμα από μόνο του δεν σημαίνει πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα φέρει τον Donald Trump στο εδώλιο για εγκληματικές ενέργειες, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σχοινιά. Κι αυτό γιατί από την έρευνα υπό το πρίσμα της Εσχάτης Προδοσίας έρχεται μια νέα διάσταση στο προσκήνιο, που αφορά το Εθνικό Αρχείο.

Αν ο Donald Trump βρεθεί ένοχος πως αδιαφόρησε για υλικό που ανήκει στο Αρχείο ή ότι γνώριζε πως είχε στα χέρια του πληροφορίες που αν έπεφταν σε λάθος χέρια, θα προκαλούσαν πρόβλημα στις ΗΠΑ, και παρόλα αυτά αρνήθηκε να τα επιστρέψει, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ σκούρα στην περίπτωσή του.

Άλλωστε, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφέρει εμπλεκόμενοι, υπάρχει ανησυχία πως στο υλικό που κατασχέθηκε βρίσκονται αρχεία που η κυβέρνηση αποκαλεί «προγράμματα ειδικής πρόσβασης», δηλαδή αποδείξεις για ενέργειες των ΗΠΑ σε άλλες χώρες ή για την κατοχή συγκεκριμένων τεχνολογιών κατασκοπείας.

Η Washington Post υποστηρίζει πως τμήμα του υλικού μπορεί να σχετίζεται με ντοκουμέντα για πυρηνικά όπλα!

Τι θα συμβεί από δω και πέρα με τον Donald Trump; 6 χρόνια τώρα φαίνεται να είναι διαρκώς κοντά στη φάκα, αλλά ποτέ να μην πιάνεται κι ας παίρνει το τυράκι. Αυτή τη φορά η υπόθεση δε φαίνεται πως θα μπορέσει να εξελιχθεί έτσι. Είναι βέβαιο πως ο Trump έχει στα χέρια του κάποιους άσους και θα τους χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την κυβέρνηση, ώστε, αν η κατάσταση εξελιχθεί άσχημα για τον ίδιο, να εξασφαλίσει ένα συγχωροχάρτι και απλώς να του απαγορευτεί η οποιαδήποτε εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι στο 50-50. Και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι απίθανο να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός. Κάπου εκεί όμως θα ξετυλιχθεί πλήρως το κουβάρι της έρευνας. Κι ας μην ξεχνάμε, η εισβολή στο Καπιτώλιο δεν έχει φύγει από πάνω του..!

*ΠΗΓΗ:Nitro.gr με στοιχεία από New York Times

Share this post