Εθελοντές από το Santegidio στον καταυλισμό Πουρνάρα
Mέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιούνται στον καταυλισμό Πουρνάρα, στην Λευκωσία, δραστηριότητες της οργάνωσης Sant’Egidio με την συμμετοχή 140 εθελοντών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για στήριξη και ανακούφιση των προσφύγων.
Ως γνωστόν ο καταυλισμός, που δημιουργήθηκε το 2019 για να φιλοξενήσει το πολύ 800 άτομα, φιλοξενεί πλέον περισσότερα από 2000. Έτσι, η ζωή των προσφύγων είναι πολύ δύσκολη: οι συνθήκες συνωστισμού, η έλλειψη νερού, η κακή υγιεινή τους επηρεάζουν.
Η πρώτη ομάδα εθελοντών του Sant’Egidio έφτασε στα τέλη Ιουλίου και άρχισε να δουλεύει αμέσως. Έτσι, μετά από λίγες μέρες άνοιξαν τα «Περίπτερα Φιλίας» για τους πρόσφυγες.
Κάτω από τις σκηνές, το εστιατόριο του Sant’Egidio αποτελεί μια όαση στην έρημο, σε ένα μέρος, όπου η θερμοκρασία είναι πραγματικά πολύ υψηλή. Εκεί οι οικογένειες μπορούν να γευματίσουν μαζί: γύρω από τα τραπέζια, μαζί με το καλό φαγητό υπάρχει άφθονη φιλία. Την πρώτη κιόλας μέρα βρίσκονταν εκεί 500 πρόσφυγες: οι περισσότεροι από αυτούς είναι από την Ασία και την Αφρική.
Σήμερα επισκέφτηκε τον καταυλισμό Πουρνάρα και είδε το έργο των εθελοντών η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Salina Grenet-Catalano
Bravo à la communauté @SantEgidioFr et aux volontaires français pour leur engagement humanitaire et solidaire ! https://t.co/VTTz9i4zl6
— Salina Grenet-Catalano (@SalinaGrenet) August 9, 2022
Το Sant’Egidio είναι μια χριστιανική Κοινότητα, που ιδρύθηκε το 1968, μετά τη δεύτερη Σύνοδο του Βατικανό . Ήταν μια πρωτοβουλία του Andrea Riccardi, που ξεκίνησε σε ένα γυμνάσιο στο κέντρο της Ρώμης. Με τα χρόνια, έχει γίνει ένα δίκτυο κοινοτήτων σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Η Κοινότητα δίνει προσοχή στους ανθρώπους , συγκεντρώνοντας άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και κατάστασης, που ενώνονται με έναν αδελφικό δεσμό μέσω της ακρόασης του Ευαγγελίου και της εθελοντικής και δωρεάν δέσμευσης για τους φτωχούς και την ειρήνη. Στην ιστοσελίδα του Sant’Egidio αναφέρεταιμεταξύ άλλων:
“Οι φτωχοί είναι αδέρφια, φίλοι της Κοινότητας. Η φιλία με όποιον βρίσκεται σε μια στιγμή ανάγκης –ηλικιωμένους, άστεγους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, κρατούμενους, παιδιά του δρόμου– είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωής των οποίων αποτελεί μέρος του Sant’Egidio στις διάφορες ηπείρους. Η επίγνωση και η κατανόηση ότι ο πόλεμος είναι η μητέρα όλων των φτώχειων ώθησε την Κοινότητα να εργαστεί για την ειρήνη: να την προστατεύσει όπου κι αν απειλείται και να βοηθήσει στην εκ νέου οικοδόμησή της όπου χρειάζεται, βοηθώντας τον διάλογο μεταξύ των μερών όταν έχει χαθεί. Το έργο για την προώθηση της ειρήνης βιώνεται ως χριστιανική ευθύνη, μέρος μιας μεγαλύτερης υπηρεσίας συμφιλίωσης. Είναι επίσης μέρος της αδελφότητας που έζησε μέσα από την οικουμενική δέσμευση και τον διαθρησκειακό διάλογο, στο «Πνεύμα της Ασίζης»“.