Το σοβαρό ολίσθημα του προέδρου Αναστασιάδη με το Πρωτόκολλο και ο παραγκωνισμός της προέδρου της Βουλής.

Το σοβαρό ολίσθημα του προέδρου Αναστασιάδη με το Πρωτόκολλο και ο παραγκωνισμός της προέδρου της Βουλής.

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Στα εννέα χρόνια της προεδρικής του θητείας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠΔ) , Νίκος Αναστασιάδης, διέπραξε αρκετά λάθη, παραλείψεις και ολισθήματα. Βέβαια , ουδείς είναι αλάνθαστος , εκτός αυτών που είναι άπραγοι. Το θέμα είναι όλοι , ιδιαίτερα δε οι πολιτικοί, να διδάσκονται από τα λάθη τους και να μην τα επαναλαμβάνουν.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Δεν θα παρελθοντολογήσω, αλλά θα επισημάνω ένα σημαντικότατο, κατά την γνώμη μου, ολίσθημα , στο οποίο υπέπεσε σήμερα , ορίζοντας ως εκπρόσωπο του στις επίσημες εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής τον υπουργό Οικονομικών, Κώστα Πετρίδη, -το ίδιο θα ίσχυε, αν όριζε οποιοδήποτε άλλο υπουργό- αντί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος  χθες διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό  Θετικός στον κορωνοϊό ο Αναστασιάδης – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com),    

με την ανεξήγητη(;)- άραγε ήταν έμπνευση δική του ή ιδέα κάποιου συμβούλου- διέπραξε δύο σοβαρότατα ολισθήματα, ανεπίτρεπτα για  πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού αγνόησε:

*Α)  Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

*Β) Τον περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εσωτερική Εθιμοταξία) Νόμο του 1996 (59(I)/1996)

Σύμφωνα δε με τον Νόμο ουδείς προεδρικός επίτροπος έχει θέση  στο Πρωτόκολλο. 

Ιδού τι ορίζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας:

ΑΡΘΡΟΝ 36

  1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αρχηγός της Πολιτείας και προηγείται πάντων εν τη Δημοκρατία.

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Υπαρχηγός της Πολιτείας και προηγείται πάντων εν τη Δημοκρατία επόμενος τω Προέδρω της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπληρούται ή αντικαθίσταται εν τη ασκήσει του λειτουργήματος αυτού εν περιπτώσει προσωρινής απουσίας ή προσωρινού κωλύματος, ως εν τη δευτέρα παραγράφω του παρόντος άρθρου ορίζεται.

 

  1. Εν περιπτώσει προσωρινής απουσίας ή προσωρινού κωλύματος του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, και εφ’ όσον χρόνον διαρκούσι ταύτα, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και, εν περιπτώσει απουσίας αυτών ή εκκρεμούσης της πληρώσεως οιουδήποτε των αξιωμάτων τούτων, οι αναπληρούντες τούτους αντιστοίχως συμφώνως τω άρθρω 72 βουλευταί ασκούσιν αντιστοίχως το λειτούργημα του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας.

ΑΡΘΡΟΝ 37

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως Αρχηγός της Πολιτείας:

(α) αντιπροσωπεύει την Δημοκρατίαν εις πάσας τας επισήμους αυτής εκδηλώσεις,

 (β) υπογράφει τα διαπιστευτήρια διπλωματικών απεσταλμένων διοριζομένων συμφώνως τω άρθρω 54 και δέχεται τα διαπιστευτήρια των παρ’ αυτώ διαπεπιστευμένων ξένων διπλωματικών απεσταλμένων,

(γ) υπογράφει-

(αα) τα διαπιστευτήρια των αντιπροσώπων των διοριζομένων συμφώνως τω άρθρω 54 προς διαπραγμάτευσιν διεθνών συνθηκών, συμβάσεων ή άλλων συμφωνιών ή προς υπογραφήν οιωνδήποτε τοιούτων συνθηκών, συμβάσεων ή συμφωνιών, δι’ ας διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις ως ορίζεται εν τω Συντάγματι,

(ββ) την πράξιν την αφορώσαν εις κατάθεσιν των οργάνων επικυρώσεως οιωνδήποτε διεθνών συνθηκών, συμβάσεων ή συμφωνιών κυρωθεισών ή εγκριθεισών ως ορίζεται εν τω Συντάγματι,

(δ) απονέμει τας τιμητικάς διακρίσεις και τα κεκανονισμένα παράσημα της Δημοκρατίας.

Από την ανάγνωση των πιο πάνω προνοιών του Συντάγματος είναι σαφέστατο  ότι εσφαλμένα ορίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ή όποιος άλλος υπουργός  οριζόταν να.. εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας(ΠτΔ). Αυτό μπορεί να γίνει, όταν ο ΠτΔ ασκεί το λειτούργημα του: π.χ. Αν ο ΠτΔ είναι σε εκδήλωση στη Λευκωσία, θα μπορούσε να αναθέσει σε κάποιον να καταθέσει στεφάνι, εκ μέρους του, στην Πάφο!

Κωλυομένου του ΠτΔ ( “προσωρινή απουσία”, “προσωπικό κώλυμα”) είναι ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής,   που ασκεί το λειτούργημα του ΠτΔ.

Δηλαδή,  θα μπορούσε ο κ. Πετρίδης να υπογράψει τα διαπιστευτήρια έγγραφα ενός ξένου Πρέσβυ; Θα μπορούσε να συγκαλέσει σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου;

Επίσης, είναι ο ΠτΔ ( ή ο/η Προεδρεύων που ασκεί το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας)  που προηγείται πάντων στην Δημοκρατία κι όχι ο…εκπρόσωπος του.

 Επίσης, ήταν μέγα λάθος ένας υπουργός (που λανθασμένα εκπροσώπησε σήμερα  τον ΠτΔ) να επιθεωρεί  στρατιωτικό άγημα με σημαία και Εθνικό Ύμνο, ως να ήταν ο Αρχηγός της Πολιτείας και να καταλαμβάνει στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στον Καθεδρικό Ναό την θέση, απέναντι από τον Αρχιεπίσκοπο ή τον προεξάρχοντα Ιεράρχη, η οποία είναι καθορισμένη για τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας .

Αυτά τα τραγελαφικά έγιναν το πρωί και θα επαναληφθούν απόψε στο προεδρικό, όπου θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών.Μετά το Μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό , στην παρουσία και άλλων προσώπων, αναφέραμε στον κ. Πετρίδη τα λάθη, που έγιναν. Η απάντηση του ήταν ότι τον όρισε ο ΠτΔ. Η ευγενέστατη πρόεδρος της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου, έδειξε πως για την ίδια δεν υπήρχε θέμα και με τρόπο διακριτικό αποχώρησε.

Το θέμα όμως υπάρχει. Ο κ. Αναστασιάδης ως πολύπειρος πολιτικός, νομικός και κοινοβουλευτικός άνδρας από το 1981 μέχρι και την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας , οφείλει να εξηγήσει, γιατί υποβάθμισε την πρόεδρο της Βουλής; Τι έχουν να πουν για το θέμα η διεύθυνση Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ, ο άμεσα προϊστάμενος της , γενικός διευθυντής, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο πολιτικός προϊστάμενος όλων υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης;

Επίσης, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, των οποίων  αρχηγοί ή εκπρόσωποι τους  ήταν παρόντες , έχουν χρέος να διαμαρτυρηθούν όχι τόσο για την κυρία Αννίτα Δημητρίου, αλλά γιατί η στάση του προέδρου Αναστασιάδη έπληξε το Σύνταγμα , τον Νόμο και το κύρος του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.   

Για όσα γράφουμε πιο πάνω τα τεκμήρια είναι ΕΔΩ:

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας – ΣΥΝΤΑΓΜΑ (cylaw.org)

Ο περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εσωτερική Εθιμοταξία) Νόμος του 1996 – 59(I)/1996 (cylaw.org)

ΥΓ: Φαίνεται ότι κάποιος ή κάποιοι “καλοθελητές”  με κατέδωσαν στον Αρχιεπίσκοπο για την παρατήρηση προς τον υπουργό Οικονομικών. Αφού αποχώρησαν οι επίσημοι, πήγα στην αίθουσα της Αρχιεπισκοπής να τον χαιρετήσω. Μου ανέφερε ότι , αν δημιουργήσω άλλη φορά ζήτημα, θα βρω κλειστή την πόρτα της Αρχιεπισκοπής. Του ευχήθηκα καλό μεσημέρι ( δεν είναι του παρόντος να αναφερθώ σε θέματα εκκλησιαστικής τάξης και  πρωτοκόλλου) και αποχώρησα.

Μακαριώτατε σας σέβομαι από την εποχή , που ήμουν νέος στην δημοσιογραφία και εσείς Μητροπολίτης Πάφου. Στα περίπου 40 χρόνια, που ασκώ το λειτούργημα της  δημοσιογραφίας, πάντοτε διατύπωνα και θα συνεχίσω να το κάνω ευθαρσώς την γνώμη μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ορθή, όμως είναι καλύτερο από το “χάϊδεμα των αυτιών”. Αυτό πιστεύω ότι δεν αρέσει και σε σας.  Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να ερευνά και να ελέγχει. Στην  δημοσιογραφική μου πορεία  απολύθηκα περίπου πέντε φορές και έμεινα για μήνες άνεργος , παρόλο που σε κάποιες από αυτές έπρεπε να φροντίσω για τα δύο παιδιά μου. Επειδή πιστεύω ότι  είστε ντόμπρος , ελπίζω ότι θα εκτιμήσετε την στάση μου και δεν θα δίνετε πίστη σε κάποιους,  που επιδιώκουν να σπείρουν ζιζάνια στις μεταξύ μας σχέσεις. 

Με σεβασμό ασπάζομαι την Δεξιά Σας

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Λουκαΐδης (ΓΤΠ)

Share this post