Ν. Χριστοδουλίδης: Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα πολλαπλασιαστούν.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε σήμερα στη πρώτη μέρα των εργασιών της συνάντησης του Israeli-Hellenic Forum B’nai B’rith World Center, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια και ανέπτυξε το θέμα «Επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο κ. Χριστοδουλίδης , σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του, υπογράμμισε ότι “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη εκτεταμένες επιπτώσεις οι οποίες θα είναι μακροχρόνιες, ενώ οι συνέπειες της όχι μόνο θα αυξηθούν σε ένταση, αλλά και θα πολλαπλασιαστούν”.
Επίσης, προέβη σε ανασκόπηση της κατάστασης, που επικρατούσε στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι “μέσω της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, πετύχαμε να δημιουργήσουμε και να τροφοδοτήσουμε μια θετική δυναμική στην περιοχή μας”. Σημείωσε ότι τα επιτεύγματα της περιφερειακής συνεργασίας είναι απτά, όπως η θέσπιση του Καταστατικού του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο, οι ιστορικές συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών χωρών της περιοχής, η πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης με ευρεία συμμετοχή χωρών της περιοχής, και η Συνάντηση της Πάφου τον Απρίλιο του 2021 με την συμμετοχή των Υπουργό Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμενων Αραβικων Εμιράτων.
Αναφερόμενος στο πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η ευρύτερη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καθαρά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα. «Εάν καταστεί φανερό ότι η στρατιωτική επίθεση και η αρπαγή γης, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να είναι αποδεκτές, ή ακόμη και ανεκτές, τότε είναι λογικό να σκεφτούμε ότι ορισμένοι παράγοντες στην περιοχή μας που έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής έξω από τα καθιερωμένα δίκτυα συνεργασίας, πιθανότατα θα ενθαρρυνθούν να επιδιώξουν τις ανατρεπτικές και αναθεωρητικές τους ατζέντες», είπε.
Τόνισε, επίσης, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει σημαντικά τον εφοδιασμό στην πηγή για ορισμένα βασικά προϊόντα διατροφής, οδηγώντας τις τιμές σε πρωτοφανή ύψη και απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια, ειδικά στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη με κίνδυνο να προκληθεί πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες με αποτέλεσμα, ανάμεσα σε αλλά, νέες μεταναστευτικές ροές, πολύ μεγαλύτερες από ποτέ.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η κρίση στην Ευρώπη, λόγω της υπερβολικής εξάρτησης των περισσοτέρων χωρών της ηπείρου στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στρέφει την προσοχή της ΕΕ στα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και σημείωσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στο Κάιρο στις 15 Ιουνίου, μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της ΕΕ για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρέχει μια καλή ένδειξη για τις μελλοντικές εξελίξεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, ως τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ στην περιοχή, θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στις εν λόγω προσπάθειες.
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε: “οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα, επομένως οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι συλλογικές για να είναι αποτελεσματικές”.