Ακιντζί: Η Τουρκία θέλει την άτυπη πενταμερή
Μόλις ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλθει, μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του, στα καθήκοντά του, θα συναντηθεί μαζί του για να δρομολογηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει. «Είναι και προσδοκία της Τουρκίας μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Ακιντζί.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την επέτειο της εισβολής που μεταδόθηκε το μεσημέρι στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης , σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, είπε ότι στην επιστολή του προς τον ΓΓ του μετέφερε τις απόψεις του για την κατάσταση ως έχει. «Όλοι μας θέλουμε μια σαφήνεια από τον Ε/κ ηγέτη. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων και στην ε/κ κοινότητα που αυτό επιθυμούν. Τί θέλει ο Ε/κ ηγέτης; Ποιος είναι ο στόχος του; Πώς βλέπει το μέλλον της Κύπρου; Πρέπει πια να τερματιστεί η εποχή των διαφορετικών δηλώσεων σε διαφορετικές περιπτώσεις».
Ο κ. Ακιντζί μίλησε για σύγχυση που δημιουργήθηκε με δηλώσεις σε κλειστές συναντήσεις κάποτε για δύο κράτη, μετά για συνομοσπονδία, κάποτε για χαλαρή ομοσπονδία, μετά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και ύστερα για κοινοβουλευτικό αντί προεδρικό σύστημα και αντί της εκ περιτροπής προεδρίας, εκ περιτροπής πρωθυπουργίας.
«Απέναντι στη δική μας σταθερή στάση, πόσο θα συνεχιστούν ακόμα οι κλυδωνισμοί της ε/κ ηγεσίας; Η ε/κ πλευρά πρέπει πλέον να αποφασίσει. Μπορεί να αφομοιώσει μια λογική λύση όπου οι δύο κοινότητες θα ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία και ταυτόχρονα θα μοιράζονται την εξουσία και τον πλούτο; Ή θέλει να κατοχυρώσει την μόνιμη διαίρεση του νησιού; Στην πενταμερή ανεπίσημη συνάντηση που προτείναμε στον κ. Γκουτέρες, όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν», ανέφερε.
Η ουσία της πρότασης για το φυσικό αέριο.
Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το φυσικό αέριο λέγοντας ότι επρόκειτο για μια πρόταση εννιά σημείων, που υπέβαλλε κατόπιν διαβούλευσης με την Τουρκία και την «κυβέρνηση», πιο ευρεία και πιο λεπτομερή από εκείνη του 2011 που είχε υποβληθεί από την τ/κ πλευρά. Η ουσία της πρότασης, πρόσθεσε, ήταν να αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες και κινηθούμε από κοινού. «Αφού γίνεται αποδεκτό ότι ο φυσικός πλούτος είναι κοινός, να κάνουμε μια κοινή επιτροπή για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να τα ρυθμίσουμε», είπε.
Η πρόταση, συνέχισε, δεν έτυχε θετικής αποδοχής και μίλησε για «εκμετάλλευση από την ε/κ ηγεσία της διεθνούς αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι υπέρ της ισότητας και της συνεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν μας αφήνουν εμάς και την Τουρκία άλλη επιλογή από του να συμπεριφερθούμε ανάλογα με τις μονομερείς τους ενέργειες. Όμως, χωρίς να αποκλείουμε ο ένας τον άλλο είτε στο νησί μας είτε στις θάλασσές μας, είτε στην περιοχή μας, με κοινή κατανόηση και συνεργασία, μπορούμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε πεδίο σταθερότητας και ευμάρειας».
Αυτή, είπε, είναι η δική του άποψη και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Θέλουμε στο νησί και την περιοχή μας ειρήνη. Θέλουμε σταθερότητα και ευμάρεια. Σίγουρα ο δρόμος προς αυτό περνά και από το να είμαστε δυνατοί και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, το γνωρίζουμε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να είμαστε μια προοδευτική κοινότητα και κράτος με δυνατή οικονομία και δυνατή δημοκρατία».
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ενημερώνουν όλη την διεθνή κοινότητα για την απόρριψη της πρότασης για το φυσικό αέριο από την ε/κ πλευρά, για την οποία γνώση είχαν τα ΗΕ και η ΕΕ.
Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Τ/κ ηγέτης είχε αναφερθεί στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και το αποτυχημένο στην Τουρκία το 2016. Το πρώτο, είπε, «δεν πέτυχε το στόχο του που ήταν η ένωση με την Ελλάδα», μετά από την παρέμβαση – όπως τη χαρακτήρισε – και τον αγώνα που έδωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τους τ/κ μάρτυρες, κατά την έκφρασή του. Το δεύτερο, πρόσθεσε, «το σταμάτησε ο τουρκικός λαός, που βγήκε στους δρόμους και έβαλε το σώμα του απέναντι στα τανκ».
Τουρκικά μαχητικά F16 θα πετάξουν πάνω από το Πέντε Μίλι, σημείο της απόβασης του τουρκικού στρατού το 1974, στις 2:15 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων , που γίνονται στα κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή.
Όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά.